Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - przepis, który zawsze się udaje
Pierogi wigilijne, w zależności od regionu, podawane są jako osobne danie lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Danie to jest jednym z ulubionych potraw Polaków, które można jeść nie tylko na święta. Jak zrobić idealne pierogi z kapustą i grzybami?
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na idealne wigilijne danie
Wcześniej, zanim przygotujemy ciasto, warto zająć się farszem na pierogi. W przypadku tych wigilijnych należy przygotować kilogram kiszonej kapusty, 50 gramów suszonych grzybów, 1 dużą cebulę, 4 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz i olej rzepakowy do smażenia.
Najpierw suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i nadstawiamy na kilka godzin do namoczenia. Później na durszlaku odcedzamy kapustę i przelewamy chłodną wodą. Odciśniętą kapustę przekładamy do dużego garnka i dodajemy wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotujemy do momentu aż będzie miękka, odlewamy wodę i odstawiamy do przestudzenia. Później kroimy grzyby w paski i cebulę w kostkę, które smażymy na patelni. Do nich stopniowo dodajemy odcedzoną i poszatkowaną kapustę. Smażymy łącznie 15 minut. Po ostudzeniu mamy gotowy farsz na pierogi.
Podstawą tego dania jest ciasto, które nie jest najprostsze w przygotowaniu. Można jednak zastosować kilka wskazówek, dzięki którym powstanie dobre ciasto. Najlepiej do niego użyć mąki poznańskiej typu 500 - jest to drobna i biała odmiana, dzięki której ciasto wyjdzie delikatne, a podczas wyrabiania nie będzie kleiło nam się do rąk. Aby przygotować ciasto na pierogi potrzebujemy 0,5 kilograma mąki, 200 mln ciepłej wody, 1 jajko, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Dokładny przepis krok po kroku na ciasto na pierogi znajduje się na stronie haps.pl.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica