Przywołaj święta ciastem żurawinowym. Mamy wspaniały przepis

Nie możesz doczekać się tych wszystkich aromatów wspaniałych potraw świątecznych? Przygotuj pyszne ciasto żurawinowe. Ten wspaniały wypiek jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje wybornie. Jak upiec ciasto żurawinowe? Mamy przepis.

Ciasto żurawinowe bez wątpienia ucieszy wszystkich łasuchów, którzy już nie mogą doczekać się świąt. Świeża żurawina oraz orzechy swoim smakiem nawet przywodzą na myśl bożonarodzeniowy klimat. Ciasto doskonale smakuje podane z kubkiem mleka lub z gorącym kakao. Wypiek sprawdzi się również jako miły upominek dla najbliższych. Ciasto żurawinowe - jak zrobić? Podpowiadamy.

Ciasto żurawinowe – przepis

Składniki (na tortownicę 25 x 25 cm):

  • 3 duże jajka,
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • 350 g świeżej lub rozmrożonej żurawiny,
  • 150 g miękkiego masła,
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 4 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym),
  • szklanka orzechów pekan (można zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi)

Jak się robi ciasto żurawinowe?

Tortownicę smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.

Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż dobrze się napowietrzyły (dzięki temu ciasto będzie pulchne bez użycia proszku do pieczenia). Powinna powstać jasnożółta, puchata masa. Następnie dodajemy miękkie masło, ekstrakt waniliowy i migdałowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i sól, łączymy z pozostałymi składnikami. Wtedy dodajemy żurawinę i drewnianą łyżką mieszamy całość. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, rozsmarowujemy na całej jej powierzchni.

Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy 1/4 szklanki cukru i podgrzewamy, mieszając. Wsypujemy orzechy, mieszamy, aby dobrze się pokryły masłem i cukrem, które powinny tworzyć gładką, lśniącą maź. Następnie całą zawartość patelni wylewamy na wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 60-70 minut. Na ostatnie 30 minut pieczenia można nakryć je folią aluminiową, dzięki czemu wierzch się nie przypali. Po wyjęciu z piekarnika ciasto żurawinowe studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Serwujemy schłodzone. 

Zobacz wideo A może korzenne ciasto z pomidorów z orzechami i żurawiną? Wygląda wybornie, a jak smakuje...!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.