Kompot z suszu- sprawdź przepis na tradycyjny napój wigilijny

Kompot z suszu to alternatywa z dawnych lat dla nowoczesnych napojów gazowanych, które coraz częściej stawiamy na świątecznym stole. Jak przygotować kompot z suszu i jakie są jego właściwości? Sprawdzamy.

Kompot wigilijny- ukłon w stronę tradycji 

Nostalgia jest teraz w modzie, tradycyjne święta wracają do łask. Chcemy, aby było jak dawniej, rodzina w komplecie, dwanaście tradycyjnych potraw i nawet tegoroczne choinki przestały przypominać drzewka z amerykańskich seriali. Tradycyjna Wigilia w tym roku w wielu domach będzie tylko wspomnieniem gwarnych spotkań, tym bardziej chcemy stanąć na wysokości zadania i zorganizować najbliższym prawdziwe święta. Ma być prosto i naturalnie. To samo dotyczy świątecznych potraw. I o ile moda na tradycyjne dania jest niezagrożona, to kompot wigilijny przez lata był wypierany przez nowoczesną wersję z bąbelkami. Marzy Ci się kompot z suszu na święta? Sprawdź nasz niezawodny przepis i dowiedz się, dlaczego jest tak wartościowy. 

Kompot z suszu: przepis i właściwości 

Nie jest to co prawda fit napój, szklanka suszu to około 200 kalorii, czyli mniej więcej połowa typowego obiadu. Co nie zmienia faktu, że ten tradycyjny napój kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin (A, C, E, K, również witaminy z grupy B), a ilość kalorii można zminimalizować, zmniejszając ilość cukru. Poniżej prezentujemy przepis na kompot z suszu, który z powodzeniem stosowały nasze babcie: 

Kompot z suszu: lista składników. Sprawdź, co kupić:

  • Jabłka suszone oraz gruszki- ok. 300 g 
  • Suszone śliwki- ok. 250 g
  • Figi- 250 g
  • Cytryna- 1 sztuka 
  • Cukier- umowne 3 duże łyżki, może być też mniej 

Kompot z suszu: przygotowanie krok po kroku

  1. Na początek figi oraz śliwki należy dokładnie wypłukać. W tym celu wystarczy je włożyć do dwóch oddzielnych misek i zalać zimną wodą. Suszone owoce moczymy przez całą noc. 
  2. Po upływie tego czasu do śliwek należy dodać łyżkę cukru i tak przygotowany napar doprowadzić do wrzenia. 
  3. Do fig należy dodać sok z cytryny, cytrynową skórkę oraz cukier i gotować przez 5 minut.
  4. Do namoczonych wcześniej gruszek i jabłek dodajemy jedną łyżkę cukru i gotujemy przez kwadrans.
  5. W ostatnim etapie łączymy wszystkie składniki, oprócz cytrynowej skórki, którą należy wyrzucić i odstawiamy kompot wigilijny do wystudzenia, najlepiej na zewnątrz, na przykład na balkon. Napój należy serwować w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony, z kostkami lodu. Według uznania. 

Tradycyjny kompot może zaskoczyć zwłaszcza młodszych uczestników uroczystych kolacji. Współczesne dzieci za przykładem rodziców coraz częściej sięgają po gazowane napoje. Tak duża ilość cukru i sztucznych barwników ma negatywny wpływ na budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, warto o tym pamiętać.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Więcej o: