Pierogi z kapustą i grzybami: przepis. Jak krok po kroku przygotować świąteczne danie?

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami wcale nie jest trudny. Po raz pierwszy organizujesz święta w swoim domu i chcesz wszystkich pozytywnie zaskoczyć? Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować danie, które będzie smaczne i zgodne z tradycją.

Pierogi z kapustą - ważny punkt w świątecznym menu 

Samodzielna organizacja świąt nie jest łatwym zadaniem, oprócz generalnych porządków czeka nas wyzwanie w postaci tradycyjnej kolacji. W Polsce stawiamy na stole dwanaście potraw, część z pewnością przyniosą ze sobą goście, co warto ustalić z wyprzedzeniem. Zawsze można też skorzystać z profesjonalnej pomocy i zamiast od podstaw uczyć się, jak przygotować trudne danie, wystarczy je po prostu zamówić. Nie można być dobrym we wszystkim i czasami trzeba pójść na skróty. Z drugiej strony miło jest podbudować własne ego popisowym daniem, które przygotujemy własnoręcznie. Jesteś na etapie poszukiwań smacznej i w miarę prostej potrawy świątecznej? Sprawdź nasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który bez trudu odtworzysz we własnej kuchni. 

Ciasto na pierogi - I etap 

Na początku trzeba przygotować ciasto na pierogi, poniżej dowiesz się jak krok po kroku zrobić puszystą masę, którą później wypełnisz farszem: 

Ciasto na pierogi: lista składników- sprawdź, co będzie Ci potrzebne 

  • Jajko- 1 sztuka 
  • Masło- 20 g 
  • Mąka pszenna- ok. 300 g
  • Wrzątek- ok. 125 ml

Ciasto na pierogi: jak je zrobić krok po kroku?

  1. Mąkę wsypujemy do plastikowej miski i dodajemy szczyptę soli.  
  2. Do wrzątku dodajemy masło i czekamy, aż się roztopi. Następnie wlewamy po trochu do mąki, jednocześnie mieszając.
  3. Dodajemy też jajko, łączymy składniki i zagniatamy ciasto.
  4. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy je przez ok. 10 minut. Następnie uformowaną kulę pakujemy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny.
  5. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery porcje, każdą z nich należy rozwałkować na płaski placek o grubości ok. 3 mm. Gdy ciasto zacznie się lepić, należy podsypać więcej mąki.
  6. Przy pomocy średniej wielkości szklanki wycinamy kółka z ciasta, które należy też trochę porozciągać.
  7. Na środku nakładamy łyżeczkę farszu- o tym później.
  8. Składamy kółko na pół i łączymy brzegi, które można lekko podkręcić.
  9. Tak powstałe pierogi układamy na stolnicy.
  10. W dużym garnku gotujemy wodę, którą należy wcześniej posolić, do wrzątku wkładamy pierwsze pierogi ok. 12 sztuk. 
  11. Po zagotowaniu wody z pierogami gotujemy je jeszcze przez dwie minuty na zmniejszonym ogniu, do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  12. Na koniec wyjmujemy pierogi cedzakiem i rozkładamy na czystych talerzach. 
Zobacz wideo Poznaj inny przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne- etap II 

W momencie, gdy odstawimy pierogowe ciasto, można przejść do przygotowania farszu. Poniżej szczegóły. 

Pierogi wigilijne- lista składników na farsz 

  • Suszone grzyby- 1 słoik o pojemności litra 
  • Kiszona kapusta- 1 kg
  • Pietruszka- 1 sztuka 
  • Cebula- 3 duże sztuki 
  • Marchewka- 1 duża sztuka
  • Olej roślinny- 3 łyżki stołowe 

Wiemy już co kupić do farszu, czas na przygotowanie, poniżej dowiesz się wszystkiego na temat przygotowania farszu do wigilijnych pierogów.

Pierogi wigilijne- farsz krok po kroku

Jak przygotować farsz do wigilijnych pierogów?

  1. Grzyby należy wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na pół dnia. 
  2. Następnie należy je zagotować i dodać pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę i gotować do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec doprawiamy całość pieprzem oraz solą. 
  3. Kapustę należy odcedzić i ugotować w 400 ml wody, aż do momentu, gdy będzie miękka (mniej więcej przez pół godziny lub dłużej). Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie odcedzamy. 
  4. Wszystkie składniki wyciskamy dokładnie i mielimy, można też je po prostu posiekać, wedle uznania. 
  5. Cebulę należy podsmażyć na patelni, następnie dodajemy farsz. Mieszamy i ponownie doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. 
Więcej o: