Pierogi z kapustą - ważny punkt w świątecznym menu
Samodzielna organizacja świąt nie jest łatwym zadaniem, oprócz generalnych porządków czeka nas wyzwanie w postaci tradycyjnej kolacji. W Polsce stawiamy na stole dwanaście potraw, część z pewnością przyniosą ze sobą goście, co warto ustalić z wyprzedzeniem. Zawsze można też skorzystać z profesjonalnej pomocy i zamiast od podstaw uczyć się, jak przygotować trudne danie, wystarczy je po prostu zamówić. Nie można być dobrym we wszystkim i czasami trzeba pójść na skróty. Z drugiej strony miło jest podbudować własne ego popisowym daniem, które przygotujemy własnoręcznie. Jesteś na etapie poszukiwań smacznej i w miarę prostej potrawy świątecznej? Sprawdź nasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który bez trudu odtworzysz we własnej kuchni.
Ciasto na pierogi - I etap
Na początku trzeba przygotować ciasto na pierogi, poniżej dowiesz się jak krok po kroku zrobić puszystą masę, którą później wypełnisz farszem:
Ciasto na pierogi: lista składników- sprawdź, co będzie Ci potrzebne
- Jajko- 1 sztuka
- Masło- 20 g
- Mąka pszenna- ok. 300 g
- Wrzątek- ok. 125 ml
Ciasto na pierogi: jak je zrobić krok po kroku?
- Mąkę wsypujemy do plastikowej miski i dodajemy szczyptę soli.
- Do wrzątku dodajemy masło i czekamy, aż się roztopi. Następnie wlewamy po trochu do mąki, jednocześnie mieszając.
- Dodajemy też jajko, łączymy składniki i zagniatamy ciasto.
- Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy je przez ok. 10 minut. Następnie uformowaną kulę pakujemy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny.
- Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery porcje, każdą z nich należy rozwałkować na płaski placek o grubości ok. 3 mm. Gdy ciasto zacznie się lepić, należy podsypać więcej mąki.
- Przy pomocy średniej wielkości szklanki wycinamy kółka z ciasta, które należy też trochę porozciągać.
- Na środku nakładamy łyżeczkę farszu- o tym później.
- Składamy kółko na pół i łączymy brzegi, które można lekko podkręcić.
- Tak powstałe pierogi układamy na stolnicy.
- W dużym garnku gotujemy wodę, którą należy wcześniej posolić, do wrzątku wkładamy pierwsze pierogi ok. 12 sztuk.
- Po zagotowaniu wody z pierogami gotujemy je jeszcze przez dwie minuty na zmniejszonym ogniu, do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Na koniec wyjmujemy pierogi cedzakiem i rozkładamy na czystych talerzach.
Zobacz wideo Poznaj inny przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi wigilijne- etap II
W momencie, gdy odstawimy pierogowe ciasto, można przejść do przygotowania farszu. Poniżej szczegóły.
Pierogi wigilijne- lista składników na farsz
- Suszone grzyby- 1 słoik o pojemności litra
- Kiszona kapusta- 1 kg
- Pietruszka- 1 sztuka
- Cebula- 3 duże sztuki
- Marchewka- 1 duża sztuka
- Olej roślinny- 3 łyżki stołowe
Wiemy już co kupić do farszu, czas na przygotowanie, poniżej dowiesz się wszystkiego na temat przygotowania farszu do wigilijnych pierogów.
Pierogi wigilijne- farsz krok po kroku
Jak przygotować farsz do wigilijnych pierogów?
- Grzyby należy wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na pół dnia.
- Następnie należy je zagotować i dodać pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę i gotować do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec doprawiamy całość pieprzem oraz solą.
- Kapustę należy odcedzić i ugotować w 400 ml wody, aż do momentu, gdy będzie miękka (mniej więcej przez pół godziny lub dłużej). Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie odcedzamy.
- Wszystkie składniki wyciskamy dokładnie i mielimy, można też je po prostu posiekać, wedle uznania.
- Cebulę należy podsmażyć na patelni, następnie dodajemy farsz. Mieszamy i ponownie doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.