Makowiec: przepis na tradycyjne świąteczne ciasto
Nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez makowca. Według tradycji pielęgnowanej przez naszych przodków wierzono, że spożycie maku w wigilię Bożego Narodzenia przynosi szczęście na cały rok. Mak symbolizuje bowiem szczęście i płodność, a w Wigilię ma być nicią łączącą nas z bliskimi, którzy już odeszli. Dlatego też tak wiele mamy potraw z makiem na stole: kluski z makiem, kutia czy śląskie makówki. W żadnym domu nie zabraknie też w czasie świąt tradycyjnego makowca. Przepis na to wigilijne ciasto znajdziesz poniżej.
Ciągle tylko ten niebieski, a co z białego maku? Pytamy cukierników
A oto sprawdzona receptura na tradycyjny, świąteczny makowiec:
Składniki:
- ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 3/4 kostki masła, 2 łyżki gęstej śmietany, opakowanie drożdży, 10 dag cukru pudru, sól
- nadzienie: 30 dag maku niebieskiego, litr mleka, pół kostki masła, 5 łyżek płynnego miodu, garść orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, łyżka otartej skórki pomarańczowej, szklanka cukru, 3 jajka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać do niej masło i cukier i razem posiekać na stolnicy.
- Drożdże zalać ciepłą wodą (łyżka), dodać do śmietany. Całość połączyć z posiekanym ciastem.
- Dodać jajka i szczyptę soli. Całość wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.
- Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i gotować przez około 20-30 minut. Następnie odcedzić i zmielić w maszynce.
- W garnku roztopić masło, dodać do niego płynny miód, orzechy, skórkę i namoczone wcześniej rodzynki. Całość dodać do maku i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z chłodną masą makową.
- Białka ubić na sztywno i stopniowo połączyć z makiem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Ułożyć na nim warstwę nadzienia i ciasno zwinąć.
- Ciasto zawinąć w papier do pieczenia i spiąć go (zapobiegnie to rozejściu się makowca). Następnie przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego do 180° Celsjusza piekarnika. Piec około 70-90 minut.
- Gdy ostygnie polukrować wierzch i posypać posiekanymi bakaliami.
Zobacz wideo
Zobacz inny przepis na tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Makowiec japoński: co to takiego?
Makowiec japoński jest to inna odmiana naszego tradycyjnego makowca. Różni się tym, że nie posiada klasycznego spodu i można go przygotować w wersji bezglutenowej. Jego przygotowanie nie wymaga wielu składników ani czasu, więc idealnie sprawdzi się w przypadku gdy przygotowujemy wypieki na ostatnią chwilę.
Składniki: 1,5 szklanki maku niebieskiego, szklanka mleka, 3 jabłka, pół kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 jajek
Przygotowanie:
- Mak dokładnie wypłukać, następnie wsypać go do garnka o grubym dnie i zalać mlekiem. Całość zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 7-10 minut. Następnie odcedzić mak i odcisnąć nadmiar mleka.
- Gotowy mak zmielić z użyciem maszynki - masa powinna być gęsta.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - jeśli są bardzo soczyste odcisnąć nadmiar soku.
- Żółtka razem z masłem i cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Dodać do niego mak i jabłka.
- Z białek ubić pianę i stopniowo dodawać do masy makowej.
- Całość przełożyć do formy - np. wąskiej keksówki, i piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 40-50 minut.
Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Makowiec na kruchym spodzie
Tradycyjny makowiec przygotowywany jest na cieście drożdżowym, jednak obecnie na stołach możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego wypieku. Osoby, które niezbyt pewnie czują się w przygotowywaniu ciast drożdżowych, mogą z powodzeniem zaserwować na święta makowiec na kruchym spodzie. Różni się on formą, gdyż nie jest zwijany, a masą makową przekładamy dwa blaty kruchego ciasta. Przepis na kruche ciasto do makowca znajdziesz tutaj.