Makowiec zawijany, czyli jeden z największych świątecznych przysmaków [PRZEPISY]

Makowiec zawijany jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu. Jak go przygotować samodzielnie? Sprawdź sprawdzony, prosty przepis na makowiec zawijany i japoński.

Makowiec: przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez makowca. Według tradycji pielęgnowanej przez naszych przodków wierzono, że spożycie maku w wigilię Bożego Narodzenia przynosi szczęście na cały rok. Mak symbolizuje bowiem szczęście i płodność, a w Wigilię ma być nicią łączącą nas z bliskimi, którzy już odeszli. Dlatego też tak wiele mamy potraw z makiem na stole: kluski z makiem, kutia czy śląskie makówki. W żadnym domu nie zabraknie też w czasie świąt tradycyjnego makowca. Przepis na to wigilijne ciasto znajdziesz poniżej.

A oto sprawdzona receptura na tradycyjny, świąteczny makowiec:

Składniki:

  • ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 3/4 kostki masła, 2 łyżki gęstej śmietany, opakowanie drożdży, 10 dag cukru pudru, sól
  • nadzienie: 30 dag maku niebieskiego, litr mleka, pół kostki masła, 5 łyżek płynnego miodu, garść orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, łyżka otartej skórki pomarańczowej, szklanka cukru, 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać do niej masło i cukier i razem posiekać na stolnicy.
  2. Drożdże zalać ciepłą wodą (łyżka), dodać do śmietany. Całość połączyć z posiekanym ciastem.
  3. Dodać jajka i szczyptę soli. Całość wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i gotować przez około 20-30 minut. Następnie odcedzić i zmielić w maszynce.
  5. W garnku roztopić masło, dodać do niego płynny miód, orzechy, skórkę i namoczone wcześniej rodzynki. Całość dodać do maku i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  6. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z chłodną masą makową.
  7. Białka ubić na sztywno i stopniowo połączyć z makiem.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Ułożyć na nim warstwę nadzienia i ciasno zwinąć.
  9. Ciasto zawinąć w papier do pieczenia i spiąć go (zapobiegnie to rozejściu się makowca). Następnie przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego do 180° Celsjusza piekarnika. Piec około 70-90 minut.
  10. Gdy ostygnie polukrować wierzch i posypać posiekanymi bakaliami.
Zobacz wideo Zobacz inny przepis na tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Makowiec japoński: co to takiego?

Makowiec japoński jest to inna odmiana naszego tradycyjnego makowca. Różni się tym, że nie posiada klasycznego spodu i można go przygotować w wersji bezglutenowej. Jego przygotowanie nie wymaga wielu składników ani czasu, więc idealnie sprawdzi się w przypadku gdy przygotowujemy wypieki na ostatnią chwilę.

Składniki: 1,5 szklanki maku niebieskiego, szklanka mleka, 3 jabłka, pół kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 jajek

Przygotowanie:

  1. Mak dokładnie wypłukać, następnie wsypać go do garnka o grubym dnie i zalać mlekiem. Całość zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 7-10 minut. Następnie odcedzić mak i odcisnąć nadmiar mleka.
  2. Gotowy mak zmielić z użyciem maszynki - masa powinna być gęsta.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - jeśli są bardzo soczyste odcisnąć nadmiar soku.
  4. Żółtka razem z masłem i cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Dodać do niego mak i jabłka.
  5. Z białek ubić pianę i stopniowo dodawać do masy makowej.
  6. Całość przełożyć do formy - np. wąskiej keksówki, i piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 40-50 minut.

Makowiec na kruchym spodzie

Tradycyjny makowiec przygotowywany jest na cieście drożdżowym, jednak obecnie na stołach możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego wypieku. Osoby, które niezbyt pewnie czują się w przygotowywaniu ciast drożdżowych, mogą z powodzeniem zaserwować na święta makowiec na kruchym spodzie. Różni się on formą, gdyż nie jest zwijany, a masą makową przekładamy dwa blaty kruchego ciasta. Przepis na kruche ciasto do makowca znajdziesz tutaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA