Kapusta wigilijna- sprawdź prosty przepis na wigilijne danie

Kapusta wigilijna to smaczna, tradycyjna potrawa. Zastanawiasz się, które świąteczne dania zamówić, a które zrobić własnoręcznie? Sprawdź, nasz przepis na kapustę wigilijną, która na pewno Ci się uda.

Kapusta z grzybami i jej specyficzny smak

Wigilijne menu jest bardzo wyjątkowe, raczej na co dzień nie przyrządzamy karpia, ani nie serwujemy suszu do obiadu. Nie wszystkim świąteczne smaki pasują, niektórzy nauczyli się przyrządzać smaczniejsze alternatywy. Jednak ktoś, kto po raz pierwszy stanął przed koniecznością przygotowania wigilijnych potraw samodzielnie, wie, że nie jest to łatwe zadanie. Nie wszyscy mają czas i ochotę na długi godziny w kuchni dlatego, jeśli czujemy, że sytuacja zaczyna wymykać się spod kontroli, lepiej będzie niektóre dania zamówić. Na szczęście są też takie, które wykonasz samodzielnie. Sprawdź prosty przepis na kapustę z grzybami i ciesz się swoją pierwszą własnoręcznie przygotowaną kolacją wigilijną.

Ciasto na pierogi to sekret udanej potrawy. Zdjęcie ilustracyjneCiasto na pierogi: przepis. Jak lepić pierogi?

Kapusta na wigilię: przepis krok po kroku 

Alternatywna nazwa kapusty na wigilię to bigos wigilijny. Dowiedz się, jak powstaje kapusta wigilijna i które składniki będą Ci potrzebne do jej przygotowania: 

Lista składników, które bez trudu kupisz w każdym sklepie spożywczym: 

  • kapusta kiszona może to być też kapusta abisyńska (szczegóły poniżej)- ok. 800 g
  • suszone borowiki- ok. 50 g
  • marchew- jedna sztuka
  • cebula- jedna sztuka (raczej z tych większych)
  • olej roślinny- 4 łyżki
  • mąka- 1 łyżka stołowa
  • przyprawy: pieprz czarny, cukier, sól 
Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C, co cytrusy! Samo zdrowie

Kapusta abisyńska- co to za roślina? Przepis na kapustę wigilijną 

Kapusta abisyńska to jednoroczna roślina z rodziny oleistych, która zawiera ok. 50 proc. tłuszczu. Uprawiana głównie w Afryce. Kapusta wigilijna na bazie kapusty abisyńskiej będzie bardzo sycąca i soczysta. 

Kapusta wigilijna przygotowanie: 

  • Umyj grzyby i przełóż je do rondla, następnie zalej szklanką lekko ciepłej, przegotowanej wody. Grzyby możesz moczyć przez całą noc, ale z powodzeniem wystarczy też kilka godzin. 
  • Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby przez około pół godziny, w kolejnym kroku należy je odcedzić i tu uwaga- zachowaj wywar.
  • Kapustę należy wypłukać chłodną wodą i następnie posiekać. Tak przygotowaną kapustę przełóż do garnka i zalej wywarem z grzybów. Grzyby w pierwszym okresie gotujemy na większym ogniu bez przykrycia, później należy zmniejszyć ogień i je przykryć. Cały proces powinien trwać około 60 minut lub trochę krócej, ale nie mniej niż 40 minut. W przypadku, gdy wywar wyparuje, możesz dodać trochę wody. 
  • Marchew umyj, obierz i posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 10 minut przed końcem gotowania grzybów dodaj do nich tak przygotowaną marchewkę. 
  • Cebulę obierz i podsmaż na oleju. 
  • Czas na zasmażkę, mąkę podsmaż na patelni na oleju, aż do uzyskania brązowej mazi. 
  • Wszystkie składniki łączymy: cebula, grzyby, marchewka i zasmażka- dodajemy je do kapusty. Dodajemy przyprawy i gotujemy.
  • Tak przygotowaną kapustę przełóż do słoików, które następnie należy wystudzić i wstawić do lodówki. 

Dla osób, które nie lubią kapusty z grzybami, alternatywą będzie kapusta z grochem. Przepis prezentujemy poniżej. 

Świąteczny stroik na stół z łatwością można przygotować samodzielnie. Zdjęcie ilustracyjneStroik świąteczny na stół i inne dekoracje bożonarodzeniowe

Kapusta z grochem - sprawdzony przepis 

Kapusta z grochem to kolejna ciekawa potrawa wigilijna, poniżej dowiesz się, co będzie Ci potrzebne i jak przygotować groch z kapustą.  

Kapusta z grochem- lista składników: 

  • pół kilograma kapusty kiszonej 
  • 400 g grochu łuskanego 
  • półtorej cebuli 
  • pół kostki masła
  • przyprawy: sól i pieprz 

Kapusta z grochem krok po kroku: 

  • Groch należy zalać zimną wodą i moczyć przez noc. 
  • Po upływie tego czasu odcedź wodę i dolej świeżej, aż do momentu, gdy groch zacznie pękać i się rozpadać. Musisz często mieszać, aby uniknąć przypalenia. 
  • Wypłucz kapustę, poszatkuj, przełóż do garnka i dolej pół szklanki wody. Następnie zagotuj, finalnie powinna być miękka. 
  • Cebulę należy pokroić i zeszklić na maśle. 
  • Następnie należy połączyć cebulę, groch oraz kapustę i doprawić pieprzem i solą. Nie żałujemy przypraw. 
  • Do kapusty dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści i gotowe. 
Więcej o: