Ciastka orzeszki to wspomnienie dzieciństwa i popularny świąteczny deser. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Kojarzycie ciastka orzeszki? Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Kruche ciastka z masą na bazie mleka w proszku były kupowane w cukierniach lub przygotowywane w specjalnych formach. Smakowały po prostu cudownie. Jeśli w te święta macie ochotę przywołać dawne wspomnienia, zróbcie ciastka orzeszki - mamy przepis.

Ciastka orzeszki - wspomnienie dzieciństwa

Ciastka orzeszki to popularny deser świąteczny, pamiętający jeszcze czasy PRL-u. Samodzielnie przygotowane pyszne ciasteczka mogą przywołać wspomnienia sprzed lat i umilić czas świąt, które w tym roku będą pewnie trochę inne. Sprawdźcie, jak zrobić ciastka orzeszki – wszystko wyjaśniamy.

Uwaga! Do przygotowania ciastek będziecie potrzebować specjalnej formy lub opiekacza. Dzięki temu ciasteczka zyskają kształt orzeszków i łatwo będzie wypełnić je masą.

W tym roku przygotowujecie pierniczki? Zobaczcie, jak je udekorować:

Ciastka-orzeszki – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 średnie jajka,
  • 200 g zimnego masła,
  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g cukru pudru,
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao, masło orzechowe (do smaku)

Jak zrobić ciastka orzeszki?

Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i łączymy, siekając nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy wszystkie składniki, z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na pół godziny.

Przygotowujemy krem: Masło rozpuszczamy w garnuszku z cukrem oraz mlekiem (jeśli używamy masła orzechowego, także je dodajemy). Następnie wsypujemy mleko w proszku i (ewentualnie) kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciastka orzeszki: Z przygotowanego ciasta formujemy małe kulki, wkładamy je do foremek w opiekaczu lub na specjalnej patelni i pieczemy, aż będą rumiane. Następnie upieczone „łupinki” orzechów łączymy w pary, jedną z nich nadziewany kremem i zamykamy drugą. Ciastka orzeszki przechowujemy w lodówce.

Zobacz wideo Sprawdźcie też inne ciasteczka, których nie powinno zabraknąć na święta. Oto miękkie pierniczki i cynamonki
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.