Ciasteczka świąteczne? Śnieżne kule są proste, a jakże efektowne [PRZEPIS]

Ciastka śnieżne kule to nie tylko pyszna przekąska, lecz także piękna ozdoba świątecznego stołu. Słodkie, aromatyczne ciasteczka na pewno posmakują wszystkim, którzy nie mogą doczekać się zimy. Sprawdźcie, jak zrobić ciastka śnieżne kule.

Marzycie o tym, by na święta spadł śnieg? Na pogodę nic nie zaradzimy, ale możemy zagwarantować, że namiastka zimy pojawi się na waszych stołach. Mamy dziś dla was przepis na ciasteczka śnieżne kule (znane także jako rosyjskie ciasteczka do herbaty). To smakowita i urocza przekąska, która zadowoli wszystkich łasuchów. Jak zrobić ciastka śnieżne kule? 

Przy okazji sprawdźcie też nasz przepis na miękkie pierniczki:

Ciastka śnieżne kule - przepis

Składniki (na około 50 ciasteczek):

  • 250 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru + co najmniej 1 szklanka do obtoczenia ciastek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g mielonych migdałów (można dodać w zamian drobno posiekane orzechy lub wiórki kokosowe),
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na śnieżne kule powinny być w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić ciastka śnieżne kule? 

Miękkie masło oraz 3/4 szklanki cukru pudru umieszczamy w misie, następnie, używając miksera kuchennego, ucieramy je na puch. Gdy powstanie lekka masa, wsypujemy mąkę, mielone migdały, sól i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy je na półmisku. Ciasteczka wkładam do lodówki na 1-2 godziny, aby się schłodziły - dzięki temu nie będą się rozpływać i zachowają swój kształt. 

Po tym czasie wyjmujemy ciastka z lodówki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 10-12 minut. Do głębokiego talerza wsypujemy cukier puder i obtaczamy w nim jeszcze gorące ciasteczka. Czynność powtarzamy trzykrotnie, aby przykleiło się jak najwięcej cukru i by ciasteczka wyglądały jak śniegowe kule. 

Zobacz wideo Sprawdźcie też inne słodkości na święta. Oto piękne (i pyszne) pierniczki i ciasteczka cynamonowe

Wskazówka: Do ciastek zamiast cynamonu można dodać także inne dodatki. Doskonale sprawdzi się cukier z wanilią lub ulubiony ekstrakt, ciastka będą także przepyszne z dodatkiem skórki pomarańczowej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.