Marzycie o tym, by na święta spadł śnieg? Na pogodę nic nie zaradzimy, ale możemy zagwarantować, że namiastka zimy pojawi się na waszych stołach. Mamy dziś dla was przepis na ciasteczka śnieżne kule (znane także jako rosyjskie ciasteczka do herbaty). To smakowita i urocza przekąska, która zadowoli wszystkich łasuchów. Jak zrobić ciastka śnieżne kule?
Przy okazji sprawdźcie też nasz przepis na miękkie pierniczki:
Składniki (na około 50 ciasteczek):
Wszystkie składniki na śnieżne kule powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło oraz 3/4 szklanki cukru pudru umieszczamy w misie, następnie, używając miksera kuchennego, ucieramy je na puch. Gdy powstanie lekka masa, wsypujemy mąkę, mielone migdały, sól i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy je na półmisku. Ciasteczka wkładam do lodówki na 1-2 godziny, aby się schłodziły - dzięki temu nie będą się rozpływać i zachowają swój kształt.
Po tym czasie wyjmujemy ciastka z lodówki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 10-12 minut. Do głębokiego talerza wsypujemy cukier puder i obtaczamy w nim jeszcze gorące ciasteczka. Czynność powtarzamy trzykrotnie, aby przykleiło się jak najwięcej cukru i by ciasteczka wyglądały jak śniegowe kule.
Wskazówka: Do ciastek zamiast cynamonu można dodać także inne dodatki. Doskonale sprawdzi się cukier z wanilią lub ulubiony ekstrakt, ciastka będą także przepyszne z dodatkiem skórki pomarańczowej.