Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? To chyba najczęstsze z pytań, jakie zadajemy sobie przed i po świętach Bożego Narodzenia. Pierogi są przepyszną potrawą, ale niezwykle czasochłonną. Wykonanie ich w dniu Wigilii może być trudnym zadaniem. Dlatego też wiele osób decyduje się na to, aby przygotować je wcześniej i zamrozić. W taki sposób, aby w dniu Wigilii podać je rodzinie i gościom.
To, jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały, jest prawdziwą sztuką. Pierogi są daniem, które zawsze robi furorę na świątecznej kolacji. Jest to potrawa niezwykle wykwintna, na którą czekają wszyscy zebrani przy stole. Jednakże danie to może przysporzyć nam wielu problemów. Zwłaszcza jeżeli chodzi o sklejone ciasto. Proces ten może zajść kiedy przygotowujemy je na bieżąco, lub gdy wkładamy do zamrażalnika. Doświadczenia pokazują, że bardzo wiele osób decyduje się na mrożenie wcześniej przygotowanych pierogów. Dzięki temu oszczędzamy czas i energię na inne przygotowania. Pokażemy jak zamrozić pierogi, aby się nie sklejały, kiedy będziemy podawać je zebranym. Istnieją dwa triki na idealne pierogi.
Zacznijmy od tego, jak mrozić surowe pierogi. Mrożenie daje nam gwarancję świeżości pierogów na długo. Jednak, aby danie było pyszne, należy mieć dobry przepis na ciasto. To podstawa sukcesu każdych pierogów. Oto instrukcja jak mrozić surowe pierogi:
Jak mrozić gotowane pierogi? To bardzo proste. Należy jednak pamiętać o kilku rzeczach. Proces mrożenia gotowanych pierogów to tak zwane blanszowanie i mrożenie po osuszeniu z wody. W przypadku tego sposobu bardzo istotna jest grubość ciasta. Po takim mrożeniu musimy potem podgrzać pierogi na patelni w celu ponownego ich serwowania. Jeżeli chcemy uniknąć sklejania się ciasta, możemy użyć oleju, który należy wlać do garnka w trakcie gotowania pierogów. Innym rozwiązaniem jest posmarowanie półmisku masłem i następnie ułożenie pierogów na nim.