Dom pachnący wypiekami to kwintesencja świątecznej atmosfery. Pierniki świąteczne można przygotować w hurtowych ilościach i później kłaść je na spodeczku od herbaty, zawiesić na choinkę lub przygotować zestawy prezentowe dla rodziny i przyjaciół. Smakują doskonale zaraz po upieczeniu i później, gdy wyciągamy zapasy z kredensu. Przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne znajdziesz poniżej.
Zanim przystąpimy do pieczenia należy uprzątnąć stanowisko pracy na kuchennym blacie, oraz przygotować kilka niezastąpionych akcesoriów:
Do przygotowania aromatycznych ciasteczek potrzebne będą podstawowe składniki. Sprawdź, być może część produktów masz już w swojej kuchni. Przepis na pierniczki świąteczne znajdziesz poniżej.
Do przygotowania pierników:
Do przygotowania lukru:
Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku, które następnie należy ostudzić. Teraz weź dużą miskę i wsyp do niej cukier puder, mąkę, sodę, kakao i przyprawę do pierników - wszystko razem dokładnie wymieszaj. Teraz wbij jajka, dodaj miód i ostudzone masło. Czas na zagniatanie ciasta na jednolitą masę. Tak powstałą kulę zawiń w folię i odstaw do lodów na pół godziny.
Podziel ciasto na dwie równe części, każdą z nich rozwałkuj na grubość około 4 mm. Przy pomocy foremek wytnij ulubione kształty, które następnie ułożysz na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Przyszedł czas na lukier: Cukier puder wsyp do miski i dolej sok z cytryny, wymieszaj składniki na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem można już zdobić ostudzone pierniki.
Przepis na świąteczne pierniki już znamy, a jak ozdobić ciastka? Oto kilka propozycji:
Oprócz białego lukru warto zaopatrzyć się też w kolorowy, dostępny w formie pisaków w niemal każdym sklepie spożywczym.
Zobacz też: Masz ochotę na coś słodkiego na szybko? Przygotuj rozkoszne ciasteczka!