Pierniczki świąteczne możesz przygotować już teraz. Szczelnie zamknięte można przechowywać kilka miesięcy

Pierniczki świąteczne można zawiesić na choince lub podarować w formie prezentu. Jak w zaciszu własnej kuchni upiec świąteczne kształty i później ozdobić je lukrem? Podpowiadamy!

Pierniki świąteczne - prosty przepis na wyjątkowy klimat 

Dom pachnący wypiekami to kwintesencja świątecznej atmosfery. Pierniki świąteczne można przygotować w hurtowych ilościach i później kłaść je na spodeczku od herbaty, zawiesić na choinkę lub przygotować zestawy prezentowe dla rodziny i przyjaciół. Smakują doskonale zaraz po upieczeniu i później, gdy wyciągamy zapasy z kredensu. Przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne znajdziesz poniżej.  

Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki

Szybki przepis na pierniczki świąteczne - co będzie Ci potrzebne? Lista potrzebnych akcesoriów

Zanim przystąpimy do pieczenia należy uprzątnąć stanowisko pracy na kuchennym blacie, oraz przygotować kilka niezastąpionych akcesoriów: 

  • wałek do ciasta,
  • foremki do wykrawania pierniczków,
  • blachę do pieczenia, 
  • papier do pieczenia

Łatwy przepis na świąteczne pierniki - lista składników 

Do przygotowania aromatycznych ciasteczek potrzebne będą podstawowe składniki. Sprawdź, być może część produktów masz już w swojej kuchni. Przepis na pierniczki świąteczne znajdziesz poniżej. 

Do przygotowania pierników: 

  • cukier puder - 80 g,
  • jajko - 2 sztuki, 
  • przyprawa do piernika - 1 łyżka stołowa, 
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka mała, 
  • mąka pszenna - 450 g,
  • kakao - 1 łyżka stołowa, 
  • masło - 100 g, 
  • miód - 3 łyżki stołowe. 

Do przygotowania lukru: 

  • sok z cytryny - 3 łyżki stołowe,  
  • cukier puder - 150 g.

Przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne - receptura krok po kroku 

Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku, które następnie należy ostudzić. Teraz weź dużą miskę i wsyp do niej cukier puder, mąkę, sodę, kakao i przyprawę do pierników - wszystko razem dokładnie wymieszaj. Teraz wbij jajka, dodaj miód i ostudzone masło. Czas na zagniatanie ciasta na jednolitą masę. Tak powstałą kulę zawiń w folię i odstaw do lodów na pół godziny. 

Podziel ciasto na dwie równe części, każdą z nich rozwałkuj na grubość około 4 mm. Przy pomocy foremek wytnij ulubione kształty, które następnie ułożysz na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut. 

Przyszedł czas na lukier: Cukier puder wsyp do miski i dolej sok z cytryny, wymieszaj składniki na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem można już zdobić ostudzone pierniki

Przepis na świąteczne pierniki już znamy, a jak ozdobić ciastka? Oto kilka propozycji:

  • lukrowane koronki 
 
  • całe na biało
 

Oprócz białego lukru warto zaopatrzyć się też w kolorowy, dostępny w formie pisaków w niemal każdym sklepie spożywczym. 

Zobacz też: Masz ochotę na coś słodkiego na szybko? Przygotuj rozkoszne ciasteczka!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.