Święta to czas, w którym wszystko powinno być idealne, dlatego przedstawiamy perfekcyjny przepis na pieczony schab

Schab pieczony na święta Bożego Narodzenia to konkretny pomysł na rodzinny obiad, co więcej przechowany w zimnie będzie równie dobrze smakował na kanapkach. Jak przygotować schab pieczony na święta? Podpowiadamy.


Boże Narodzenie wymaga odpowiedniej oprawy, także tej kulinarnej. Uroczysta kolacja przy świątecznym stole to ważny element tradycji, która sprawia, że rodzina wciąż jest razem. Na tak wyjątkową ucztę warto zaplanować soczysty schab w towarzystwie smacznych dodatków. Schab idealnie pasuje do klimatu świąt z uwagi na swoją delikatną nutę oraz fakt, że pieczone mięso może poleżeć w lodówce odrobinę dłużej. Kanapki z pieczonym schabem lub jajecznica w kolejnym dniu sprawi, że pieczony schab zyska bardziej codzienne oblicze, ale w równie smakowitym wydaniu. Nadal szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Sprawdź, jak przygotować schab pieczony z dodatkami. 

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Schab - pieczeń. Postaw na dobrej jakości mięso 

Sukces bożonarodzeniowego dania zaczyna się w sklepowej lodówce. Po czym poznać, że wybrany przez nas kawałek mięsa jest godny uwagi? 

  • Świeży schab nie może być zbyt blady, powinien mieć jasnoróżową barwę.
  • Warto też zwrócić uwagę na zapach, charakterystyczna woń świeżego mięsa to znak rozpoznawczy świeżej sztuki. 
  • Nie bez znaczenia jest też konsystencja, po naciśnięciu palcem mięso powinno szybko wrócić na swoje miejsce. 
  • Pieczeń ze schabu będzie udana jeśli wokół mięsa nie zbiera się woda. 

Schab pieczony. Etap 1: marynowanie 

Marynowanie jest kluczowe, ponieważ przekłada się na soczystość mięsa. Mięso przed pieczeniem powinno marynować się przez około 15 godzin. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie marynaty do schabu dzień wcześniej i nocne marynowanie, tak aby na kolejny dzień mięso było już gotowe do dalszej obróbki. 

Schab pieczony - jak przygotować własną marynatę? 

Bazą marynaty jest dobrej jakości olej, do którego dodajemy sól, cukier, czosnek, sok z cytryny oraz zestaw przypraw: majeranek, cząber, zioła prowansalskie, czarny pieprz oraz rozmaryn. 

Pieczony schab na święta Bożego Narodzenia. Etap 2: smażenie 

Godzinę przed tym etapem należy wyjąć mięso z lodówki, po usunięciu nadmiaru marynaty należy obsmażyć mięso na gorącym oleju. Etap smażenia zamyka soki w środku mięsa, co przekłada się na to, że pieczony schab na święta Bożego Narodzenia będzie bardzo soczysty. 

Schab pieczony na święta. Etap 3: pieczenie 

Co sprawi, że schab pieczony na święta zyska dodatkowe aromaty? Przed pieczeniem schab należy owinąć plastrami boczku. Tak przygotowany schab pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut. 

Schab na Boże Narodzenie - przepisy na dodatki 

Co podać dodatkowo na talerzu? Poniżej prezentujemy dodatki do schabu na święta Bożego Narodzenia:

  • gotowane ziemniaki, 
  • tradycyjna surówka na bazie pora, 
  • kluski śląskie, 
  • kasza jęczmienna, 
  • pieczone buraki, 
  • kiszona kapusta

Zobacz też: Co ugotować na święta? Co dwa barszcze to nie jeden. Przepis na barszcz czerwony i grzybowy

Więcej o:
Copyright © Agora SA