Zupa grzybowa wigilijna, a regionalne tradycje
Polska jest bardzo zróżnicowana pod względem kulinarnym i chociaż podczas wieczerzy wigilijnej najbardziej popularny jest czerwony barszcz z uszkami, to w różnych regionach można też spotkać żur z grzybami, zupę rybną, kapuśniak, moczkę czy siemieniotkę. Zupa grzybowa wigilijna bezapelacyjnie króluje w województwie łódzkim, ale może pojawić się też na południu Polski. Szybki i prosty przepis na zupę grzybową prezentujemy poniżej.
Zupa grzybowa - przepis. Na początek lista składników
Aromatyczna propozycja o smaku borowików wymaga odpowiednich przygotowań, poniżej lista produktów, z których powstaje tradycyjna grzybowa. Zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź, co już znajduje się w Twojej kuchni.
- suszone borowiki - 40 g,
- bulion - 2 litry,
- czosnek - 1 ząbek,
- olej - 2 łyżki,
- cebula - 1 sztuka,
- mąka - 1 łyżka,
- masło - 1 łyżka,
- śmietana 18 % do zupy - 3 łyżki,
- włoszczyzna: marchew - 2 sztuki, pietruszka - 1 sztuka, kawałek selera, mała cebulka - 1 sztuka,
- przyprawy: pieprz - 4 ziarna, ziele angielskie - 3 sztuki, liście laurowe - 2 sztuki, sól.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Przepis na zupę grzybową na święta krok po kroku
Czy przepis na zupę grzybową należy do kategorii trudnych? Zdecydowanie nie, ale pracę należy podzielić na kilka etapów, pierwszy zaczyna się dzień wcześniej. O szczegółach piszemy poniżej.
Grzybowa. Etap 1: przygotowanie grzybów
Zacznij od płukania borowików w zimnej wodzie, następnie grzyby należy odcedzić i ponownie zalać szklanką wody. Borowiki zostawiamy na noc do namoczenia.
Zupa grzybowa - przepis. Etap 2: przygotowanie zupy
- Bulion przelej do średniej wielkości garnka i doprowadź do wrzenia.
- Następnie dodaj przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
- Obraną i umytą wcześniej włoszczyznę i czosnek dodaj do garnka i gotuj przez kolejne pół godziny.
Przepis na zupę grzybową. Etap 3: przygotowanie zasmażki
- Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę, następnie zeszklij na patelni na oleju.
- Teraz dodaj odcedzone grzyby, które wcześniej musisz pokroić na małe kawałki.
- Wszystko razem podsmaż przez krótką chwilę.
Zupa grzybowa. Etap 4: połączenie zupy i zasmażki
- Na patelnię wysyp mąkę, którą następnie należy podsmażyć, gdy zmieni kolor na brązowy, dodaj masło i wymieszaj je z mąką.
- Teraz na patelnię wlewaj powoli 1 szklankę bulionu, cały czas mieszając, aż znikną grudki mąki.
- Następnie zawartość patelni przelej do garnka z zupą i gotuj przez kwadrans.
Zupa grzybowa wigilijna. Etap 5: podanie
- Na ostatnim etapie zdejmij zupę z ognia i przestudź.
- Teraz dodaj śmietanę.
- Duże kawałki marchwi wyjmij, pokrój i wrzuć z powrotem do garnka.
- Zupę podawaj z natką pietruszki, możesz też dodać grzanki lub łazanki
Zobacz też: Ryba na Wigilię - dorsz z ananasem, zapiekany karp i śledzie. Smacznie, różnorodnie i na bogato!