Świąteczna sałatka jarzynowa babci - przepis po nowemu. Poznaj dwa składniki, które wzbogacą smak

Przepis na sałatkę jarzynową babci w każdym polskim domu jest uznawany niemalże za skarb. Nikt przecież nie gotuje tak wspaniale jak babcie. To właśnie one sprawiają, że każda potrawa smakuje wybornie. Co wpływa na smak sałatki jarzynowej? Sprawdzamy, dzięki czemu jest ona tak pyszna.

Sałatka jarzynowa - przepisy na wzbogaconą wersję sałatki

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa wśród sałatek. Podstawowy przepis na nią znają chyba wszyscy, jej przygotowanie jest proste, a smak obłędny. W klasycznej wersji sałatka jarzynowa jest przygotowywana głównie z warzyw, na co wskazuje już sama jej nazwa. Przygotowując przysmak na Boże Narodzenie, możemy go jednak nieco urozmaicić. Jak? Przepisy podajemy poniżej.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Sałatka jarzynowa z szynką, czyli świąteczny przysmak w nowej odsłonie

Oto łatwy przepis na sałatkę jarzynową z szynką, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznych potraw.

Składniki: 

  • 4 małe ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 150 g selera
  • 3 jajka
  • 4 nieduże ogórki kiszone
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 300 g dobrej jakości szynki
  • przyprawy do smaku
  • majonez

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa gotujemy, studzimy i kroimy. Przeciskamy je przez druciane sitko na małą kostkę.
  2. Groszek odcedzamy z puszki.
  3. Następnie kroimy ogórki i odcedzamy je na sitku.
  4. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  5. Podobnie kroimy szynkę.
  6. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy i majonez.

Jarzynowa sałatka z tuńczykiem. Przepis i przygotowanie krok po kroku

Poniżej znajdziecie przepis na jarzynową sałatkę z tuńczykiem, czyli nieco bardziej urozmaiconą wersję klasycznej sałatki jarzynowej.

Składniki:

  • ugotowane warzywa: 1 seler, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 3 pietruszki
  • pół szklanki groszku konserwowego
  • sól, pieprz
  • 200 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • sok z cytryny
  • 4 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • 2 jajka na twardo
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy je z pokrojonymi ogórkami, jajkami i tuńczykiem. 
  2. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Tak powstałą masę mieszamy z warzywami.
  3. Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.

Przepis na sałatkę jarzynową - składniki. Jak długo gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa składa się z prostych składników, których przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy. Wystarczy, że wszystkie warzywa ugotujemy i pokroimy.

Ile czasu gotować warzywa, które dodamy do sałatki? Wszystko jest oczywiście zależne od tego, jaką wielkość mają warzywa. Dobrze, aby były miękkie, ale nierozgotowane, ponieważ nasza sałatka zamieni się w breję i będzie nieestetycznie wyglądać. Ile czasu w takim razie powinno trwać gotowanie? Zazwyczaj warzywa gotujemy maksymalnie 30 minut. Powinniśmy też pamiętać, aby w trakcie gotowania woda całkowicie zakrywała warzywa oraz - aby po ugotowaniu dobrze odcedzić warzywa na durszlaku. 

Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Czy jest zdrowa?

Ile jest kalorii w sałatce jarzynowej? Kaloryczność sałatki jarzynowej zależy od tego jak ugotujemy warzywa oraz od rodzaju produktu nabiałowego, którego użyjemy. Najwięcej kalorii ma sałatka z majonezem. Jeśli zależy nam, aby sałatka była zdrowsza, możemy użyć jako zamiennika jogurtu naturalnego lub śmietany wymieszanej z majonezem. Ile zatem kalorii ma sałatka jarzynowa w wersji klasycznej, z majonezem? W 100 g sałatki znajdują się 192 kcal. Osobom, które dbają o linię lub są na diecie polecamy wersję z jogurtem naturalnym. 

Więcej o: