Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa wśród sałatek. Podstawowy przepis na nią znają chyba wszyscy, jej przygotowanie jest proste, a smak obłędny. W klasycznej wersji sałatka jarzynowa jest przygotowywana głównie z warzyw, na co wskazuje już sama jej nazwa. Przygotowując przysmak na Boże Narodzenie, możemy go jednak nieco urozmaicić. Jak? Przepisy podajemy poniżej.
Oto łatwy przepis na sałatkę jarzynową z szynką, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do świątecznych potraw.
Składniki:
Przygotowanie:
Poniżej znajdziecie przepis na jarzynową sałatkę z tuńczykiem, czyli nieco bardziej urozmaiconą wersję klasycznej sałatki jarzynowej.
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatka jarzynowa składa się z prostych składników, których przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy. Wystarczy, że wszystkie warzywa ugotujemy i pokroimy.
Ile czasu gotować warzywa, które dodamy do sałatki? Wszystko jest oczywiście zależne od tego, jaką wielkość mają warzywa. Dobrze, aby były miękkie, ale nierozgotowane, ponieważ nasza sałatka zamieni się w breję i będzie nieestetycznie wyglądać. Ile czasu w takim razie powinno trwać gotowanie? Zazwyczaj warzywa gotujemy maksymalnie 30 minut. Powinniśmy też pamiętać, aby w trakcie gotowania woda całkowicie zakrywała warzywa oraz - aby po ugotowaniu dobrze odcedzić warzywa na durszlaku.
Ile jest kalorii w sałatce jarzynowej? Kaloryczność sałatki jarzynowej zależy od tego jak ugotujemy warzywa oraz od rodzaju produktu nabiałowego, którego użyjemy. Najwięcej kalorii ma sałatka z majonezem. Jeśli zależy nam, aby sałatka była zdrowsza, możemy użyć jako zamiennika jogurtu naturalnego lub śmietany wymieszanej z majonezem. Ile zatem kalorii ma sałatka jarzynowa w wersji klasycznej, z majonezem? W 100 g sałatki znajdują się 192 kcal. Osobom, które dbają o linię lub są na diecie polecamy wersję z jogurtem naturalnym.