Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler. Pamiętaj o jednym składniku
Przepis na ciasto na pierogi w wydaniu Magdy Gessler od zawsze cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Restauratorka od lat może pochwalić się ogromnym zaufaniem swoich klientów. Chcąc przygotować idealne ciasto na pierogi, musimy pamiętać o sparzeniu mąki. Dzięki gorącej wodzie ciasto stanie się elastyczne, ale i niepodatne na wysychanie.
Idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler:
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej
- pół szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka soli - drobnej
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Zagotuj wodę i delikatnie przestudź.
- Mąkę przesyp na stolnicę i posyp solą. Wymieszaj.
- Usyp coś na wzór kopczyka, wykonaj wgłębienie w środku.
- Wlej pomału gorącą wodę.
- Wyrób ciasto. Nie może ono kleić się do rąk.
- Odrywaj stopniowo kawałek, rozwałkuj cienki placek, podsyp go w razie konieczności mąką.
- Wykrój małe kawałki na pierogi.
- Pierogi podawaj z ulubionym farszem.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Ciasto na pierogi - przepis z manioku. Takich pierogów na pewno nie jadłeś!
Ciasto na pierogi z mąki maniokowej może pozytywnie zaskoczyć. Jeżeli lubisz innowacyjne rozwiązania w kuchni, to ta receptura jest zdecydowanie dla Ciebie. Znajduje się tutaj:
Przepis na ciasto na pierogi z manioku:
Składniki na ciasto:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- pół kilograma mąki z manioku
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- około 4 szklanek gorącej wody
- odrobina soli - do smaku
Składniki na farsz:
- 1/2 kilograma pieczarek
- 2-3 garści suszonych grzybów
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula sporej wielkości
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Przesyp ją na stolnicę.
- Dodaj oliwę oraz ocet.
- Dolewaj stopniowo gorącą wodę.
- Wyrób porządnie.
- Rozwałkuj na placka. Wytnij małe krążki na pierożki.
- Przykryj ściereczką.
- Przygotuj farsz.
- Pieczarki oczyść, pokrój.
- Pokrój je na drobno. Upraż je na patelni, aby odparować nadmiar wody.
- Dodaj posiekaną cebulę i masło klarowane.
- Zmiel grzyby suszone i dodaj je do farszu. Dopraw do smaku przyprawami.
- Farsz wymieszaj porządnie. Duś przez jakiś czas na patelni. W razie konieczności wymieszaj farsz w malakserze. Uzyskasz świetną konsystencję.
Ciasto na pierogi z mlekiem kokosowym - przygotujesz je w Thermomixie
Ciasto na pierogi z mlekiem z kokosa to kolejna alternatywa, która może Was zainteresować. Ciasto pierogowe będzie naprawdę ciekawe w smaku. Oto i przepis:
Składniki:
- około 60 ml mleka kokosowego
- około 120 g mąki pszennej
- odrobina soli
Wykonanie:
- Umieść w naczyniu miksującym mleko. Podgrzewaj je przez około 2 minuty w temperaturze 90 stopni. Obroty ustaw na poziomie 2.
- Wsyp mąkę. Dodaj sól. Wszystko mieszaj przez 60 sekund na poziomie numer 6.
- Ciasto uformuj w kulę. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na kwadrans.
Zobacz też: Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki