Ciasto na pierogi. Sparzenie jednego składnika jest kluczem do kulinarnego sukcesu

Ciasto na pierogi powinno być mega elastyczne, dosyć cienkie, ale i odporne na wysychanie. Kulinarny patent Magdy Gessler sprawi, że ciasto pierogowe wyjdzie idealne. Poznajcie tę prostą sztuczkę, a Wasze pierogi będą rozpływać się w ustach.

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler. Pamiętaj o jednym składniku

Przepis na ciasto na pierogi w wydaniu Magdy Gessler od zawsze cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Restauratorka od lat może pochwalić się ogromnym zaufaniem swoich klientów. Chcąc przygotować idealne ciasto na pierogi, musimy pamiętać o sparzeniu mąki. Dzięki gorącej wodzie ciasto stanie się elastyczne, ale i niepodatne na wysychanie.

Idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler:

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli - drobnej

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Zagotuj wodę i delikatnie przestudź.
  3. Mąkę przesyp na stolnicę i posyp solą. Wymieszaj.
  4. Usyp coś na wzór kopczyka, wykonaj wgłębienie w środku.
  5. Wlej pomału gorącą wodę.
  6. Wyrób ciasto. Nie może ono kleić się do rąk.
  7. Odrywaj stopniowo kawałek, rozwałkuj cienki placek, podsyp go w razie konieczności mąką.
  8. Wykrój małe kawałki na pierogi.
  9. Pierogi podawaj z ulubionym farszem.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Ciasto na pierogi - przepis z manioku. Takich pierogów na pewno nie jadłeś!

Ciasto na pierogi z mąki maniokowej może pozytywnie zaskoczyć. Jeżeli lubisz innowacyjne rozwiązania w kuchni, to ta receptura jest zdecydowanie dla Ciebie. Znajduje się tutaj:

Przepis na ciasto na pierogi z manioku:

Składniki na ciasto:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół kilograma mąki z manioku
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • około 4 szklanek gorącej wody
  • odrobina soli - do smaku

Składniki na farsz:

  • 1/2 kilograma pieczarek
  • 2-3 garści suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula sporej wielkości
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Przesyp ją na stolnicę.
  3. Dodaj oliwę oraz ocet.
  4. Dolewaj stopniowo gorącą wodę.
  5. Wyrób porządnie.
  6. Rozwałkuj na placka. Wytnij małe krążki na pierożki.
  7. Przykryj ściereczką.
  8. Przygotuj farsz.
  9. Pieczarki oczyść, pokrój.
  10. Pokrój je na drobno. Upraż je na patelni, aby odparować nadmiar wody.
  11. Dodaj posiekaną cebulę i masło klarowane.
  12. Zmiel grzyby suszone i dodaj je do farszu. Dopraw do smaku przyprawami.
  13. Farsz wymieszaj porządnie. Duś przez jakiś czas na patelni. W razie konieczności wymieszaj farsz w malakserze. Uzyskasz świetną konsystencję.

Ciasto na pierogi z mlekiem kokosowym - przygotujesz je w Thermomixie

Ciasto na pierogi z mlekiem z kokosa to kolejna alternatywa, która może Was zainteresować. Ciasto pierogowe będzie naprawdę ciekawe w smaku. Oto i przepis:

Składniki:

  • około 60 ml mleka kokosowego
  • około 120 g mąki pszennej
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Umieść w naczyniu miksującym mleko. Podgrzewaj je przez około 2 minuty w temperaturze 90 stopni. Obroty ustaw na poziomie 2.
  2. Wsyp mąkę. Dodaj sól. Wszystko mieszaj przez 60 sekund na poziomie numer 6.
  3. Ciasto uformuj w kulę. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na kwadrans.

Zobacz też: Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.