Dania na Wigilię, które można mrozić pozwolą Ci zminimalizować przedświąteczny stres
Dania na Wigilię, które można mrozić, są dobrym patentem zwłaszcza dla dużych rodzin. Co prawda nie każdy jest przekonany o słuszności mrożenia, jak powszechnie wiadomo, świeże dania są smaczniejsze. To jednak w przypadku Wigilii, sporej ilości gości i czasochłonnych przygotowań, może być to bardzo pomocne. Poniżej kilka przepisów.
Zobacz wideo
Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej - pierogi z kapustą i grzybami
Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej to między innymi pierogi. Nie od dziś wiadomo, że lepienie pierogów zajmuje nam bardzo dużo czasu. Wielogodzinna praca w kuchni może stresować. Zwłaszcza wtedy, gdy świąteczna lista zadań nie ma końca. Na szczęście pierogi możemy ugotować wcześniej i po prostu zamrozić.
Składniki na ciasto:
- odrobina soli
- 1 kg mąki pszennej
- 600 ml wody - gorącej
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- sól, pieprz - do smaku
- 1 kg kiszonej kapusty
- około 150 g suszonych grzybów
- odrobina masła klarowanego
Wigilijne pierogi zi3000 /Skutterstock
Wykonanie ciasta:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z solą. Wymieszaj.
- Dolej wodę. Wyrób ciasto. Wykrój pierogi.
Wykonanie farszu:
- Kiszoną kapustę zalej wodą. Ugotuj ją do miękkości.
- Odcedź i posiekaj nożem.
- Namocz suszone grzyby. Można zrobić to dzień wcześniej. Jeżeli wykonujesz to tego samego dnia, wystarczy godzina.
- Później wyciągnij je i gotuj przez około godzinę. Następnie posiekaj je.
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na maśle klarowanym.
- Dołóż do cebuli pozostałe składniki.
- Dopraw do smaku
- Przestudź.
- Napełnij farszem pierogi, zaklej je i przejdź do gotowania.
- Tak przygotowane pierogi można podawać z cebulką.
* Mała wskazówka: najlepiej w pierwszej kolejności wykonać farsz, a później ciasto. Dzięki temu ciasto nie wyschnie.
Potrawy świąteczne. Boże Narodzenie i pasztet domowej roboty to duet znakomity!
Każdy ma swoje ulubione potrawy świąteczne. Boże Narodzenie to czas, w którym możemy postawić na odświętne smakołyki! Takim specjałem jest między innymi domowy pasztet. Wykonany własnoręcznie jest znakomity! A do tego zaimponujemy teściowej.
Składniki:
- 1 kg łopatki mięsnej
- 1 kg mięsa wołowego
- 2-3 udka kurczaka
- około 50 dag boczku
- około 60 dag podgardla
- 2 twarde bułki
- 5 jajek
- 2 pietruszki
- 5 marchewek
- 1-2 cebule
- bułka tarta
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa
Klasyczny domowy pasztet w dwóch wydaniach. Sprawdź, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet. Zdjęcie ilustracyjne istock / Zoryanchik
Wykonanie:
- Mięso opłucz i ugotuj z przyprawami.
- Dodaj warzywa.
- Zmiel mięso w maszynce.
- Zmiel marchew oraz namoczona bułkę.
- Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż. Dodaj do masy.
- Dołóż jajka oraz przyprawy.
- Gotową masę przełóż do foremek do pieczenia. Wykonaj kratkę nożem i posyp bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez godzinę.
- Po ostudzeniu można zamrozić.
Potrawy świąteczne, które można mrozić - lista
Oto lista, na której zamieszczamy potrawy świąteczne, które można mrozić:
Zobacz też: Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta