Potrawy świąteczne, które można mrozić - przygotujcie je w listopadzie, a przed świętami będziecie mogli sobie podziękować

Potrawy świąteczne, które można mrozić, pozwolą nam zyskać więcej czasu i spokoju w dniu Wigilii. Niektóre z dań, warto przygotować nieco wcześniej. Zwłaszcza te, które są czasochłonne. W artykule kilka dań, które możesz zamrozić.

Dania na Wigilię, które można mrozić pozwolą Ci zminimalizować przedświąteczny stres

Dania na Wigilię, które można mrozić, są dobrym patentem zwłaszcza dla dużych rodzin. Co prawda nie każdy jest przekonany o słuszności mrożenia, jak powszechnie wiadomo, świeże dania są smaczniejsze. To jednak w przypadku Wigilii, sporej ilości gości i czasochłonnych przygotowań, może być to bardzo pomocne. Poniżej kilka przepisów.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej - pierogi z kapustą i grzybami

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej to między innymi pierogi. Nie od dziś wiadomo, że lepienie pierogów zajmuje nam bardzo dużo czasu. Wielogodzinna praca w kuchni może stresować. Zwłaszcza wtedy, gdy świąteczna lista zadań nie ma końca. Na szczęście pierogi możemy ugotować wcześniej i po prostu zamrozić.

Składniki na ciasto:

  • odrobina soli
  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml wody - gorącej

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • około 150 g suszonych grzybów
  • odrobina masła klarowanego

Wigilijne pierogiWigilijne pierogi zi3000 /Skutterstock

Wykonanie ciasta:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z solą. Wymieszaj.
  2. Dolej wodę. Wyrób ciasto. Wykrój pierogi.

Wykonanie farszu:

  1. Kiszoną kapustę zalej wodą. Ugotuj ją do miękkości.
  2. Odcedź i posiekaj nożem.
  3. Namocz suszone grzyby. Można zrobić to dzień wcześniej. Jeżeli wykonujesz to tego samego dnia, wystarczy godzina.
  4. Później wyciągnij je i gotuj przez około godzinę. Następnie posiekaj je.
  5. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na maśle klarowanym.
  6. Dołóż do cebuli pozostałe składniki.
  7. Dopraw do smaku
  8. Przestudź.
  9. Napełnij farszem pierogi, zaklej je i przejdź do gotowania.
  10. Tak przygotowane pierogi można podawać z cebulką.

* Mała wskazówka: najlepiej w pierwszej kolejności wykonać farsz, a później ciasto. Dzięki temu ciasto nie wyschnie.

Potrawy świąteczne. Boże Narodzenie i pasztet domowej roboty to duet znakomity!

Każdy ma swoje ulubione potrawy świąteczne. Boże Narodzenie to czas, w którym możemy postawić na odświętne smakołyki! Takim specjałem jest między innymi domowy pasztet. Wykonany własnoręcznie jest znakomity! A do tego zaimponujemy teściowej.

Składniki:

  • 1 kg łopatki mięsnej
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2-3 udka kurczaka
  • około 50 dag boczku
  • około 60 dag podgardla
  • 2 twarde bułki
  • 5 jajek
  • 2 pietruszki
  • 5 marchewek
  • 1-2 cebule
  • bułka tarta
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa

Klasyczny domowy pasztet w dwóch wydaniach. Sprawdź, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet. Zdjęcie ilustracyjneKlasyczny domowy pasztet w dwóch wydaniach. Sprawdź, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet. Zdjęcie ilustracyjne istock / Zoryanchik

Wykonanie:

  1. Mięso opłucz i ugotuj z przyprawami.
  2. Dodaj warzywa.
  3. Zmiel mięso w maszynce.
  4. Zmiel marchew oraz namoczona bułkę.
  5. Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż. Dodaj do masy.
  6. Dołóż jajka oraz przyprawy.
  7. Gotową masę przełóż do foremek do pieczenia. Wykonaj kratkę nożem i posyp bułką tartą.
  8. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez godzinę.
  9. Po ostudzeniu można zamrozić.

Potrawy świąteczne, które można mrozić - lista

Oto lista, na której zamieszczamy potrawy świąteczne, które można mrozić:

Zobacz też: Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.