Uszka z grzybami w wersji bezglutenowej. Coś specjalnego dla tych, którzy muszą odstawić pszenicę

Uszka z grzybami podane z czerwonym barszczem to niebo w gębie! Wielu z nas czeka cały rok na ten dzień, aby zjeść te wyborne pyszności. Oczywiście uszka będą smaczniejsze jeśli przygotujemy je samodzielnie.

Przepis na uszka z grzybami - bezglutenowe uszka na święta 

Przepis na uszka z grzybami wykonane z mąki bezglutenowej to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą spożywać pszenicy. Dla wielu święta są cudownym czasem, ale z drugiej strony może być on trudny pod względem kulinarnym. Na szczęście przepisy można modyfikować i cieszyć smakiem domowych uszek.

Ciasto na uszka z grzybami - przepis:

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki ryżowej
  • około 150 g skrobi ziemniaczanej
  • szklanka wrzątku
  • odrobina soli

Składniki na farsz grzybowy:

  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • 6 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Grzyby opłucz i namocz. Minimalnie przez 30 minut.
  2. Następnie je ugotuj do miękkości.
  3. Cebule obierz i posiekaj.
  4. Podsmaż ją na patelni.
  5. Grzyby pokrój i dodaj do patelni.
  6. Duś przez kilka minut.
  7. Przestudź.
  8. Przejdź do wykonania ciasta.
  9. Przesiej mąkę na stolnicę.
  10. Wydrąż środek, podlej wrzątkiem. Zagnieć.
  11. Dodaj skrobię i przyprawy.
  12. Rozwałkuj na cienkie placki.
  13. Potnij je na kwadraty.
  14. Napełnij uszka farszem, zaklej i ugotuj w osolonej wodzie.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepisy na uszka z grzybami

Przepisy na uszka z grzybami mogą być bardzo różnorodne. Kiedy zależy nam na tym, aby uszka były w wersji bezglutenowej, możemy skorzystać z gotowych mieszanek dedykowanych. Jest to duże udogodnienie. Przepis znajduje się w dalszej części. Ważna uwaga: Grzyby należy namoczyć wieczorem przed planowanym wykonywaniem uszek.

Przepis na dobre uszka z grzybami - krok po kroku:

Składniki:

  • 300 g mieszanki bezglutenowej
  • szklanka gorącej wody
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • 30 ml oleju
  • około 50 g suszonych grzybów
  • masło
  • cebula
  • masło

Wykonanie:

  1. Namocz grzyby. Zalej je wodą z zielem angielskim.
  2. Następnego dnia ugotuj je na małym ogniu. Proces ten powinien trwać około 60 minut.
  3. Dalej odcedź grzyby.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Podsmaż cebulę na maśle.
  6. Dołóż przyprawy i grzyby. Odparuj wodę. Zdejmij z ognia i przestudź.
  7. Wykonaj uszka.
  8. Wyrób ze sobą składniki na ciasto. Uformuj kulkę. Odłóż ciasto na 20 minut.
  9. Dalej rozwałkuj.
  10. Wytnij kółka za pomocą szklanki.
  11. Nałóż farsz i sklej uszka.
  12. Zagotuj wodę. Posól ją.
  13. Wrzuć uszka do gotującej się wody.
  14. Poczekaj, aż uszka wypłyną. Zalej je delikatnie zimną wodą i ponownie poczekaj, aż wypłyną.
  15. Następnie odcedź je za pomocą cedzakowej łyżki.
  16. Gotowe uszka umieść na półmisku.

Uszka można przygotować nieco wcześniej i je zamrozić. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, możesz wykonać je wcześniej i przechować w zamrażalniku. Oczywiście lepszym rozwiązaniem jest podanie świeżo przygotowanych uszek, ale czasem sytuacja wymaga od nas takich rozwiązań.

Zobacz też: Piernik dojrzewający siostry Anastazji, który zrobi furorę na świątecznym stole. Przygotuj go w listopadzie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.