Przepis na uszka z grzybami - bezglutenowe uszka na święta
Przepis na uszka z grzybami wykonane z mąki bezglutenowej to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą spożywać pszenicy. Dla wielu święta są cudownym czasem, ale z drugiej strony może być on trudny pod względem kulinarnym. Na szczęście przepisy można modyfikować i cieszyć smakiem domowych uszek.
Ciasto na uszka z grzybami - przepis:
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki ryżowej
- około 150 g skrobi ziemniaczanej
- szklanka wrzątku
- odrobina soli
Składniki na farsz grzybowy:
- 1 cebula
- sól, pieprz - do smaku
- 6 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Grzyby opłucz i namocz. Minimalnie przez 30 minut.
- Następnie je ugotuj do miękkości.
- Cebule obierz i posiekaj.
- Podsmaż ją na patelni.
- Grzyby pokrój i dodaj do patelni.
- Duś przez kilka minut.
- Przestudź.
- Przejdź do wykonania ciasta.
- Przesiej mąkę na stolnicę.
- Wydrąż środek, podlej wrzątkiem. Zagnieć.
- Dodaj skrobię i przyprawy.
- Rozwałkuj na cienkie placki.
- Potnij je na kwadraty.
- Napełnij uszka farszem, zaklej i ugotuj w osolonej wodzie.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Przepisy na uszka z grzybami
Przepisy na uszka z grzybami mogą być bardzo różnorodne. Kiedy zależy nam na tym, aby uszka były w wersji bezglutenowej, możemy skorzystać z gotowych mieszanek dedykowanych. Jest to duże udogodnienie. Przepis znajduje się w dalszej części. Ważna uwaga: Grzyby należy namoczyć wieczorem przed planowanym wykonywaniem uszek.
Przepis na dobre uszka z grzybami - krok po kroku:
Składniki:
- 300 g mieszanki bezglutenowej
- szklanka gorącej wody
- sól, pieprz, ziele angielskie
- 30 ml oleju
- około 50 g suszonych grzybów
- masło
- cebula
- masło
Wykonanie:
- Namocz grzyby. Zalej je wodą z zielem angielskim.
- Następnego dnia ugotuj je na małym ogniu. Proces ten powinien trwać około 60 minut.
- Dalej odcedź grzyby.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Podsmaż cebulę na maśle.
- Dołóż przyprawy i grzyby. Odparuj wodę. Zdejmij z ognia i przestudź.
- Wykonaj uszka.
- Wyrób ze sobą składniki na ciasto. Uformuj kulkę. Odłóż ciasto na 20 minut.
- Dalej rozwałkuj.
- Wytnij kółka za pomocą szklanki.
- Nałóż farsz i sklej uszka.
- Zagotuj wodę. Posól ją.
- Wrzuć uszka do gotującej się wody.
- Poczekaj, aż uszka wypłyną. Zalej je delikatnie zimną wodą i ponownie poczekaj, aż wypłyną.
- Następnie odcedź je za pomocą cedzakowej łyżki.
- Gotowe uszka umieść na półmisku.
Uszka można przygotować nieco wcześniej i je zamrozić. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, możesz wykonać je wcześniej i przechować w zamrażalniku. Oczywiście lepszym rozwiązaniem jest podanie świeżo przygotowanych uszek, ale czasem sytuacja wymaga od nas takich rozwiązań.
Zobacz też: Piernik dojrzewający siostry Anastazji, który zrobi furorę na świątecznym stole. Przygotuj go w listopadzie