Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W Wigilię na stole obowiązkowo musi znaleźć się barszcz. Jednak nie w każdym domu pojawia się ta sama potrawa - jedni stawiają na barszcz grzybowy z kapustą, inni, na barszcz grzybowy zakwaszany żurem. Jednak chyba najczęściej stawiamy na barszcz czerwony, obowiązkowo na zakwasie. Dziś zdradzimy wam idealny przepis na zakwas na barszcz świąteczny. Możecie zastanawiać się, czy to nie za szybko. Otóż nie - zakwas na barszcz możecie zrobić już kilka tygodni przed świętami, jednak przecież nie chodzi tylko o barszcz. Zakwas buraczany to naturalne wsparcie odporności i jesienią i zima warto wypijać pół szklaneczki dziennie. Pamiętaj jednak, by nie żałować czosnku - to nie tylko smak, ale także wsparcie procesu fermentacji.
Składniki:
Z kiszonych buraków możesz zrobić pyszną zupę lub sałatkę. Wystarczy połączyć ukiszone buraki z jajkiem, szczypiorkiem i ugotowaną marchewką, na przykład w rosole. Trochę czosnku i majonez i najlepsza sałatka na spotkanie ze znajomymi lub rodzinną imprezkę gotowa.