Zakwas na barszcz świąteczny możesz zrobić już teraz, ale zadbaj o ważną rzecz. Będzie esencjonalny i pyszny

Do świąt zostało jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i bieganiny, niektóre rzeczy warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jedną z tych rzeczy jest zakwas na barszcz, który z powodzeniem możesz przygotować naprawdę dużo wcześniej. Jednak jedna rzecz jest bardzo ważna - niektórzy nazywają ją postrachem wampirów.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

W Wigilię na stole obowiązkowo musi znaleźć się barszcz. Jednak nie w każdym domu pojawia się ta sama potrawa - jedni stawiają na barszcz grzybowy z kapustą, inni, na barszcz grzybowy zakwaszany żurem. Jednak chyba najczęściej stawiamy na barszcz czerwony, obowiązkowo na zakwasie. Dziś zdradzimy wam idealny przepis na zakwas na barszcz świąteczny. Możecie zastanawiać się, czy to nie za szybko. Otóż nie - zakwas na barszcz możecie zrobić już kilka tygodni przed świętami, jednak przecież nie chodzi tylko o barszcz. Zakwas buraczany to naturalne wsparcie odporności i jesienią i zima warto wypijać pół szklaneczki dziennie. Pamiętaj jednak, by nie żałować czosnku - to nie tylko smak, ale także wsparcie procesu fermentacji.

Zobacz wideo

Zakwas buraczany - przepis idealny na święta i nie tylko

Składniki:

  • 1 kg buraków, polecam podłużne
  • 1 średnia główka czosnku
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 8 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 l wody

Zakwas buraczany - sposób wykonania:

  1. Buraki oczyść, najlepiej wyszoruj je miękką szczoteczką. Nie musisz ich obierać. Pokrój je w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Główkę czosnku przekrój w poprzek. Czosnku także nie obieraj, możesz jednak delikatnie go zgnieść. 
  2. Przygotuj czysty, najlepiej wyparzony we wrzątku słoik. Włóż do niego buraki, dodaj czosnek oraz przyprawy. 
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Kiedy solanka będzie miała temperaturę pokojową, zalej nią buraki. Słoik przykryj gazą i odstaw słoik w ciepłe miejsce, na przykład na blat kuchenny. 
  4. Zakwas zamieszaj codziennie drewnianą łyżką i poczekaj okołu pięciu dni. Po tym czasie proces fermentacji powinien być już zaawansowany. Możesz spróbować i jeśli poziom kwasowości ci odpowiada, zlej zakwas do butelek i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce. 

Z kiszonych buraków możesz zrobić pyszną zupę lub sałatkę. Wystarczy połączyć ukiszone buraki z jajkiem, szczypiorkiem i ugotowaną marchewką, na przykład w rosole. Trochę czosnku i majonez i najlepsza sałatka na spotkanie ze znajomymi lub rodzinną imprezkę gotowa. 

Więcej o: