Przepis na dobry piernik staropolski - sprawdzony i zawsze się udaje
Przepis na dobry piernik staropolski to podstawa sukcesu! Chcąc upiec dobre ciasto, musimy mieć do dyspozycji dobrą recepturę. Piernik staropolski nie należy do trudnych wypieków, ale wymaga od nas przede wszystkim czasu. Proces dojrzewania trwa od czterech do sześciu tygodni.
Piernik staropolski - przepis krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- szklanka dobrej jakości miodu
- około 150 g masła
- 1 jajko
- około 180 g cukru
- 2 żółtka
- 80 ml mleka
- przyprawa do piernika
- około 50 g orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki sody
Składniki na przełożenie:
- około 400 g powideł śliwkowych
- likier pomarańczowy
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady
- 2 łyżki miodu
- około 80 g masła
Wykonanie:
- Umieść miód, masło oraz cukier w garnku.
- Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- Całość zagotuj.
- Odstaw i ostudź.
- Dodaj do masy mąkę, żółtka oraz 1 całe jajko.
- Dodaj przyprawy.
- Wszystko wyrób na gładką masę.
- Połącz mleko z sodą.
- Dodaj posiekane orzechy i dorzuć do masy.
- Wyrabiaj na małych obrotach albo ręcznie.
- Masę umieść w szklanym naczyniu, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na trzy tygodnie.
- Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę, oprósz je mąką. Zagnieć w kulę.
- Rozwałkuj,
- Przełóż na blachę z papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik. Ustaw temperaturę na około 180 stopni. Piecz przez pół godziny.
- Po wystudzeniu podziel na trzy części i przełóż powidłami.
- Ciasto możesz skropić likierem.
- Zawiń ciasto w folię i odstaw na siedem dni w chłodne miejsce.
- Po tym czasie podziel ciasto na trzy części.
- Wykonaj polewę. Wszystkie składniki na polewę połącz i podgrzewaj. Polewę następnie odstaw i przestudź. Polej ciasto polewą.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Przepis na piernik staropolski wg pani Joli
Przepis na piernik staropolski wg pani Joli nie jest trudny. Piernik staropolski to jedno z tradycyjnych ciast, jakie serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak piecze go ekspertka pani Jola. Poniżej znajdziesz sprawdzoną przez nas recepturę.
Ciasto - piernik staropolski:
Składniki:
- 250 g masła
- około 1/2 kg prawdziwego miodu
- około 1,5 szklanki cukru drobnego
- 3 jaja
- kilogram mąki
- około pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
Składniki do przełożenia:
- około 850 g powideł śliwkowych
Składniki na polewę czekoladową:
- 60 ml śmietanki - kremówki
- 150 gorzkiej czekolady
Składniki na lukier:
- 250 g cukru pudru
- około 2 łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
Wykonanie:
- Umieść miód w garnku. Dodaj cukier i masło.
- Podgrzewaj na małym ogniu. Później odstaw do ostudzenia.
- Wsyp sodę do mleka. Całość wymieszaj.
- Umieść mąkę w misce, dodaj przyprawę piernikową, sól, jaja, mleko z sodą.
- Dołóż przestudzoną mieszankę z miodu, cukru, masła.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę odstaw do szklanego naczynia.
- Odstaw ją do lodówki na trzy tygodnie.
- Przykryj je folią.
- Później przełóż ją na stolnicę. Podziel na trzy części.
- Rozwałkuj je. Przełóż na blachy i upiecz w 170 stopniach przez około 20 minut. Później wystudź.
- Ciasto przełóż powidłami.
- Ułóż i przykryj papierem i ciężką deską. Odstaw na dobę.
- Podziel na części.
- Podawaj z lukrem bądź polewą. Składniki na polewę połącz i podgrzej. Następnie ostudź
Zobacz też: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Staropolskie przepisy na mięsne specjały, o których nie słyszałeś