Karp po żydowsku - przepis z płatkami migdałowymi
Przepis na karpia po żydowsku z dodatkiem płatków migdałowych nie jest trudny. Warto wiedzieć, że to danie ma bardzo charakterystyczny smak. Dla wielu to połączenie może być zaskoczeniem. Jednak karp po żydowsku to podstawa świąt. Przekonajcie się sami, jaki jest pyszny.
Składniki:
- 2 płaty karpia
- 2 cebule
- przyprawa do karpia, pieprz, sól, kilka goździków
- 2 cebule
- 2-3 łyżki masła
- 60 g rodzynek
- około 1,5 szklanki bulionu
- 50 g płatków migdałowych
- natka pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Przygotuj rybę.
- Umyj ją, odetnij płetwy, usuń łuski.
- Dalej pokrój ją na porcje.
- Dopraw przyprawami.
- Cebule obierz i pokrój na półplasterki.
- Zeszklij ją na maśle. Dodaj goździki do smaku.
- Wlej bulion, całość zagotuj.
- Umieść rybę w bulionie i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
- Później wyciągnij ją na półmisek. Do wywaru wrzuć płatki migdałowe, rodzynki i sok z cytryny.
- Gotuj bez przykrycia.
- Polej rybę i ozdób natką.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto
Karp w galarecie po żydowsku z rodzynkami bez goździków
Karp w galarecie po żydowsku bez goździków to nieco inny przepis. Jeżeli nie przepadacie za zapachem goździków, to zdecydowanie warto, abyście wypróbowali ten przepis.
Składniki:
- 2 wypatroszone karpie
- paczka rodzynek
- 3 marchewki
- 3 cebule białe
- żelatyna
- paczka migdałów
- sól, pieprz - do smaku
- odrobina cukru
Wykonanie:
- Oczyszczoną i wypatroszoną rybę pokrój na dzwonki. Lekko ją posól i schowaj do lodówki.
- Umieść głowy karpia w wodzie z marchewką oraz cebulą. Ugotuj wywar.
- Przecedź go i pozostaw marchewki.
- Do wywaru włóż dzwonki, przyprawy i rodzynki.
- Gotuj wszystko przez pół godziny.
- Później, wyciągnij karpia na półmisek, ozdób marchewką, rodzynkami oraz migdałami.
- Dodaj żelatynę do wywaru. Zalej rybę wywarem i schowaj do lodówki.
Świąteczny przepis - karp po żydowsku z piwem
Przepis na karpia z piwem może zaskakiwać. Z dodatkiem groszku, marchewki i rodzynek będzie znakomity w smaku.
Składniki:
- sól, pieprz - do smaku
- 800 g karpia
- piwo
- utłuczone goździki
- 40 g masła
- 2 łyżki octu
- groszek
- marchew
- rodzynki
Wykonanie krok po kroku:
- Wypatrosz rybę. Odetnij głowę, płetwy. Umyj i pokrój na dzwonki.
- Dopraw przyprawami.
- Polej octem i posyp goździkami.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Podsmaż ją na patelni. Dolej piwo. Całość podgrzej.
- Dodaj rybę. Duś na małym ogniu przez około 30 minut.
- Wyciągnij rybę. Umieść ją na półmisku.
- Udekoruj cytryną, groszkiem, marchewką i rodzynkami. Polej powstałym sosem.
- Ryba jest gotowa do podania.
* Ilość składników dostosuj do swoich potrzeb.
Zobacz też: Uszka z grzybami w wersji bezglutenowej. Coś specjalnego dla tych, którzy muszą odstawić pszenicę