Ryba po grecku - sprawdzony przepis
Ryba po grecku to danie, którego nie powinno zabraknąć na Wigilii. Przed Wami dwa przepisy na grecką rybę. Danie można przygotować na każdej białej rybie. Może być to na przykład dorsz, mintaj, morszczuk. Możemy wykonać ją zarówno z ryby mrożonej jak i świeżej. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Ryba po grecku - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 800 g białej ryby
- pół kilograma marchewki
- około 150-200 g pietruszki
- około 100 g selera
- 1-2 cebule
- 1 mały por - potrzebna tylko biała część
- 1 mały słoik koncentratu
- 2-3 szklanki wrzącej wody
- przyprawy: sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
- olej
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Przygotuj rybę.
- Pokrój ją na kawałki.
- Przypraw ją do smaku.
- Odłóż rybę z przyprawami.
- Przejdź do wykonania warzyw.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce.
- Następnie przełóż je do garnka i zalej wrzątkiem.
- Gotuj warzywa przez około kwadrans. Do wywaru dodaj przyprawy do smaku.
- W czasie gotowania warzyw, przejdź do smażenia ryby. Obtocz ją w mące i smaż partiami.
- Odlej trochę wywaru i dodaj koncentrat pomidorowy.
- Weź cebulę, obierz ją i pokrój na półplasterki.
- Następnie zeszklij ją na oleju.
- Dodaj ugotowane warzywa w wywarze.
- Wszystko wymieszaj i zagotuj.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Przygotuj naczynie. Może być ceramiczne bądź szklane.
- Ułóż rybę, na niej umieść warzywa z koncentratem. Całość udekoruj natką pietruszki. Danie warto przygotować wcześniej, aby nabrało smaku.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Jak zrobić rybę po grecku? Skorzystaj z przepisu topowej blogerki
Jak zrobić rybę po grecku, aby danie było naprawdę udane? Zajrzyjmy do przepisu słynnej pani Joli, którą pokochało miliony czytelników. Kulinarna blogerka zachwyca nie tylko samymi, sprawdzonymi przepisami, ale i miłym usposobieniem.
Ryba po grecku - przepisy mają znacznie
Składniki:
- 1 kg mintaja
- 2-3 marchewki
- 1 sporej wielkości pietruszka
- 2 cebule
- kawałek selera
- pół szklanki oleju
- 2-3 łyżki koncentratu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- pół łyżeczki cukru
- mąka
Wykonanie:
- Przygotuj rybę. Opłucz ją i osusz ręcznikiem kuchennym.
- Później pokrój ją w mniejsze kawałki.
- Przypraw do smaku solą.
- Później obtocz w mące i usmaż na oleju.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Zeszklij ją.
- Obierz warzywa i zetrzyj na tarce.
- Warzywa podlej połową szklanki gorącej wody.
- Duś wszystko przez kwadrans.
- Dodaj przyprawy i cukier do smaku.
- Umieść składniki w naczyniu. Na dnie ułóż warzywa, a na nich rybę, dalej ułóż znowu warzywa.
- Danie jest gotowe.
Czym przyprawić rybę? Postaw na dobrej jakości warzywa i przyprawy
Czym przyprawić rybę, aby zyskała ona jeszcze lepszy smak? Kluczem są właściwe przyprawy. Najlepiej te świeżo zmielone, maksymalnie naturalne. Istotne są, także same warzywa. Dobrze jeżeli są one prosto od rolnika. Co do samych przypraw to może być to:
- sól,
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- natka pietruszki
- cebula prażona
Osoby, które lubią wyraziste smaki, mogą przyprawić warzywa do ryby po grecku ziołami. Można wybrać na przykład bazylię, majeranek lub oregano.
Zobacz też: Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu