Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu

Kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Datę warto zapisać w swoim kalendarzu, aby jej nie przegapić podczas świątecznych przygotowań. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zakwas buraczany.

Zakwas na barszcz świąteczny - sprawdź przepis i dowiedz się, kiedy wstawić zakwas na barszcz z buraczków

Zakwas na barszcz świąteczny to niezastąpiona baza wigilijnej zupy. Bez niego pyszna świąteczna potrawa nie istnieje. W ostatnich latach możemy zauważyć, że wiele osób decyduje się na własnoręcznie wykonanie domowego zakwasu. Jest to świetna opcja, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie dobrą jakość żywienia, zdrowie, ale i nietuzinkowy smak. Oczywiście w sklepach możemy nabyć gotowy zakwas buraczany. Jednakże samodzielnie przygotowanie go nie tylko sprawi nam olbrzymią frajdę, da satysfakcję, ale i podkręci smak świątecznego barszczu. Gotowi na poznanie genialnego przepis na zakwas buraczany? Zaczynamy!

Jak zrobić zakwas z buraków na święta? Przepis, który warto znać

Jak zrobić zakwas z buraków na święta, aby naprawdę wyszedł? Należy pamiętać o kilku zasadniczych kwestiach. Oto kilka wskazówek:

  • Zakwas potrzebuje czasu. Jeżeli przyrządzamy go w okresie zimy, potrzebujemy wówczas około 10 dni. Z kolei jeżeli robimy go w lecie - wystarczy pięć dni. Długość procesu fermentacji jest uzależniony od pory roku. Im cieplej, tym krócej.
  • Wybierz ekologiczne buraki. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że smak zakwasu jest uzależniony od jakości warzyw. Z tego też powodu powinniśmy zdecydować się na buraki ze sprawdzonego źródła.
  • Wybierz sól kłodawską, himalajską bądź do przetworów. Ułatwi to cały proces fermentacji.
  • Nie zapomnij o soku z kiszonych ogórków, a fermentacja przebiegnie pomyślnie.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Przepis na zakwas z buraków - idealny do świątecznego barszczu!

Istnieje wiele przepisów na buraczany zakwas. Przychodzimy do Was ze szczególną recepturą, która polecana jest przez wielu specjalistów z dziedziny zdrowego odżywiania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na najlepszy zakwas z buraków, który trzeba przygotować 10 dni przed Wigilią. 

Przepis na zakwas z buraków:

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 l wody - przefiltrowanej, przegotowanej
  • 1 czosnek
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe,
  • 1 łyżka soli himalajskiej bądź kłodawskiej
  • 1 łyżka zalewy z ogórków kiszonych

Wykonanie:

  1. Umyj porządnie buraki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Nie obieraj.
  2. Przygotuj zalewę. Wymieszaj sól z wodą i sokiem z ogórków kiszonych.
  3. Czosnek przekrój na pół - nie obieraj.
  4. Buraki ułóż w wielkim słoiku, przełóż je przyprawami i czosnkiem.
  5. Zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Przykryj gazą bądź bawełnianą ściereczką.
  6. Odstaw na 10 dni. Mieszaj co jakiś czas.

* Zakwas można przyrządzić w większej ilości i przechowywać w słoikach w lodówce. Osobiście przygotowuje go więcej i pije przez wiele miesięcy.

Zobacz też: Przygotuj to ciasto teraz, a będziesz się cieszyć nieziemskim smakiem i aromatem w święta Bożego Narodzenia

Więcej o: