Zakwas na barszcz świąteczny - sprawdź przepis i dowiedz się, kiedy wstawić zakwas na barszcz z buraczków
Zakwas na barszcz świąteczny to niezastąpiona baza wigilijnej zupy. Bez niego pyszna świąteczna potrawa nie istnieje. W ostatnich latach możemy zauważyć, że wiele osób decyduje się na własnoręcznie wykonanie domowego zakwasu. Jest to świetna opcja, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie dobrą jakość żywienia, zdrowie, ale i nietuzinkowy smak. Oczywiście w sklepach możemy nabyć gotowy zakwas buraczany. Jednakże samodzielnie przygotowanie go nie tylko sprawi nam olbrzymią frajdę, da satysfakcję, ale i podkręci smak świątecznego barszczu. Gotowi na poznanie genialnego przepis na zakwas buraczany? Zaczynamy!
Jak zrobić zakwas z buraków na święta? Przepis, który warto znać
Jak zrobić zakwas z buraków na święta, aby naprawdę wyszedł? Należy pamiętać o kilku zasadniczych kwestiach. Oto kilka wskazówek:
- Zakwas potrzebuje czasu. Jeżeli przyrządzamy go w okresie zimy, potrzebujemy wówczas około 10 dni. Z kolei jeżeli robimy go w lecie - wystarczy pięć dni. Długość procesu fermentacji jest uzależniony od pory roku. Im cieplej, tym krócej.
- Wybierz ekologiczne buraki. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że smak zakwasu jest uzależniony od jakości warzyw. Z tego też powodu powinniśmy zdecydować się na buraki ze sprawdzonego źródła.
- Wybierz sól kłodawską, himalajską bądź do przetworów. Ułatwi to cały proces fermentacji.
- Nie zapomnij o soku z kiszonych ogórków, a fermentacja przebiegnie pomyślnie.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Przepis na zakwas z buraków - idealny do świątecznego barszczu!
Istnieje wiele przepisów na buraczany zakwas. Przychodzimy do Was ze szczególną recepturą, która polecana jest przez wielu specjalistów z dziedziny zdrowego odżywiania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na najlepszy zakwas z buraków, który trzeba przygotować 10 dni przed Wigilią.
Przepis na zakwas z buraków:
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 l wody - przefiltrowanej, przegotowanej
- 1 czosnek
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe,
- 1 łyżka soli himalajskiej bądź kłodawskiej
- 1 łyżka zalewy z ogórków kiszonych
Wykonanie:
- Umyj porządnie buraki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Nie obieraj.
- Przygotuj zalewę. Wymieszaj sól z wodą i sokiem z ogórków kiszonych.
- Czosnek przekrój na pół - nie obieraj.
- Buraki ułóż w wielkim słoiku, przełóż je przyprawami i czosnkiem.
- Zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Przykryj gazą bądź bawełnianą ściereczką.
- Odstaw na 10 dni. Mieszaj co jakiś czas.
* Zakwas można przyrządzić w większej ilości i przechowywać w słoikach w lodówce. Osobiście przygotowuje go więcej i pije przez wiele miesięcy.
Zobacz też: Przygotuj to ciasto teraz, a będziesz się cieszyć nieziemskim smakiem i aromatem w święta Bożego Narodzenia