Przepis na makowiec sam w sobie nie jest trudny, ale nie każda gospodyni domowa wie, jak zrobić ciasto w taki sposób, aby było wilgotne, nie kruszyło się i nie pękało. Na początek poznajcie metody stosowane przez nasze babcie, dzięki którym makowiec na święta zawsze wychodził im udany i obłędnie pyszny. Co jest najważniejsze?
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec - przepis. Jak przygotować ciasto, żeby makowiec nie pękał?
Oto porady o pieczeniu makowca, które warto zapamiętać:
- Produkty, z których przygotowujemy ciasto na makowiec, powinny mieć jednakową temperaturę. To samo dotyczy masy makowej - przed zawinięciem powinna być solidnie ostudzona.
- Przesiewanie mąki to ważny element robienia ciasta drożdżowego. Róbcie to każdorazowo, a po pęknięciach nie będzie ani śladu.
- Nagrzany piekarnik - zanim włożymy do niego makowca, musi być wcześniej włączony przez co najmniej kilka minut. Blaszce z ciastem wystarczy temperatura pieczenia na poziomie 180-200 stopni. To idealne warunki do wypieczenia pysznego makowca.
Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami - przepis i przygotowanie
Makowiec japoński przygotowywany jest z maku, bakalii, jabłek, ale bez dodatku mąki pszennej (nie zawiera zatem glutenu). Bardzo często pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie Bożego Narodzenia. Poznajcie prosty i szybki przepis na jego przygotowanie.
Składniki:
- 300 g cukru pudru
- 500 g suchego maku
- około 1 l mleka do sparzenia maku
- 800 g jabłek
- aromat migdałowy do ciast
- 12 łyżek kaszy manny
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 jajek
- 250 g masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
- Mak zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i dobrze odciskamy. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.
- Jabłka myjemy, suszymy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z soku.
- Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
- Osobno ubijamy białka na sztywno i delikatnie wprowadzamy szpatułką do masy makowej, powoli mieszamy.
- Ciasto wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Zostawiamy do wystygnięcia.
Makowiec - przepisy na zrobienie domowej masy makowej
Jak zrobić dobry makowiec? Oto przepis na zrobienie domowej masy makowej.
Składniki:
- 50 g cukru
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 białka
- 400 g maku
- 2 żółtka
- 150 g rodzynek
- 1 cukier ze skórką pomarańczową
- 300 ml mleka
- 150 g miodu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g migdałów
- 150 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy mak, a rodzynki moczymy we wrzątku.
- Zagotowany i namoczony mak odstawiamy do napęcznienia na kilka godzin.
- Do masy dodajemy mleko oraz skrobię i blendujemy.
- Migdały i orzechy włoski przesypujemy do malaksera. Rodzynki odsączamy na sitku. Migdały z orzechami siekamy na drobne kawałki.
- Do zblendowanej masy przekładamy bakalie, miód i mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i żółtka.
- Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Stopniowo wmieszajmy je do masy makowej.
Makowiec zawijany - klasyczny przepis na świąteczne ciasto
Makowiec zawijany, składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 80 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- cukier puder
Składniki na masę makową:
- 2 łyżki masła
- 1 kg mielonego maku
- 6 białek jaj
- 200 g rodzynek
- 200 g cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 8 łyżek miodu
Przygotowanie:
- Mleko, cukier oraz masło wkładamy do małego garnka, umieszczamy go na niewielkim ogniu, podgrzewamy, aż masło się roztopi, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmujemy z ognia, żeby masa przestygła. Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy je do dużej miski, a następnie dodajemy do nich świeże drożdże.
- Rozcieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę oraz lekko przestudzoną masę z mleka, masła i cukru. Ważne, aby nie była zbyt gorąca, aby nie zabić drożdży, ale nie studzimy jej za bardzo, bo ciasto nie wyrośnie.
- Ciasto na makowiec wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 90 minut, aż wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto po upływie 90 minut przekładamy na stolnicę. Dzielimy na dwie części, obie wałkujemy na placki.
- Na całym placku rozsmarowujemy równomiernie połowę masy makowej (możemy ją zrobić według przepisu wyżej). Zwijamy go w rulon.
- Makowiec zawijany przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy go w papier dwukrotnie, po bokach zostawiamy około 1 cm luzu. Tak samo robimy z drugą kulą ciasta, również umieszczając na niej masę makową.
- Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach C (z termoobiegiem).
Makowiec na kruchym spodzie - przepis na szybką wersję makowca
Składniki:
- 850 g gotowej masy z puszki
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki wsypujemy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka, jajko i śmietanę. Zagniatamy.
- Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów.
- Dno formy wykładamy ciastem. Resztki ciasta kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Równomiernie wykładamy masę makową. Na wierzchu układamy paski ciasta, aby powstała kratka.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.