Stary przepis babci na makowiec. Tego smakołyku nie może zabraknąć na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z zapachem pierników, mandarynek i pieczonego przez babcię makowca. W wielu polskich domach makowiec to prawdziwy świąteczny MUST HAVE. Co zrobić, aby świąteczne ciasto wyszło jak najlepsze? Poznaj przepisy na makowiec i porady wzięte prosto z przepiśnika babci.

Przepis na makowiec sam w sobie nie jest trudny, ale nie każda gospodyni domowa wie, jak zrobić ciasto w taki sposób, aby było wilgotne, nie kruszyło się i nie pękało. Na początek poznajcie metody stosowane przez nasze babcie, dzięki którym makowiec na święta zawsze wychodził im udany i obłędnie pyszny. Co jest najważniejsze?

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Makowiec - przepis. Jak przygotować ciasto, żeby makowiec nie pękał?

Oto porady o pieczeniu makowca, które warto zapamiętać:

  1. Produkty, z których przygotowujemy ciasto na makowiec, powinny mieć jednakową temperaturę. To samo dotyczy masy makowej - przed zawinięciem powinna być solidnie ostudzona.
  2. Przesiewanie mąki to ważny element robienia ciasta drożdżowego. Róbcie to każdorazowo, a po pęknięciach nie będzie ani śladu.
  3. Nagrzany piekarnik - zanim włożymy do niego makowca, musi być wcześniej włączony przez co najmniej kilka minut. Blaszce z ciastem wystarczy temperatura pieczenia na poziomie 180-200 stopni. To idealne warunki do wypieczenia pysznego makowca.

Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami - przepis i przygotowanie

Makowiec japoński przygotowywany jest z maku, bakalii, jabłek, ale bez dodatku mąki pszennej (nie zawiera zatem glutenu). Bardzo często pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie Bożego Narodzenia. Poznajcie prosty i szybki przepis na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
  • 500 g suchego maku
  • około 1 l mleka do sparzenia maku
  • 800 g jabłek
  • aromat migdałowy do ciast
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 jajek
  • 250 g masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
  2. Mak zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i dobrze odciskamy. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.
  3. Jabłka myjemy, suszymy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z soku.
  4. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
  5. Osobno ubijamy białka na sztywno i delikatnie wprowadzamy szpatułką do masy makowej, powoli mieszamy.
  6. Ciasto wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Zostawiamy do wystygnięcia.

Makowiec - przepisy na zrobienie domowej masy makowej

Jak zrobić dobry makowiec? Oto przepis na zrobienie domowej masy makowej. 

Składniki:

  • 50 g cukru
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 400 g maku
  • 2 żółtka
  • 150 g rodzynek
  • 1 cukier ze skórką pomarańczową
  • 300 ml mleka
  • 150 g miodu
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g migdałów
  • 150 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy mak, a rodzynki moczymy we wrzątku.
  2. Zagotowany i namoczony mak odstawiamy do napęcznienia na kilka godzin. 
  3. Do masy dodajemy mleko oraz skrobię i blendujemy. 
  4. Migdały i orzechy włoski przesypujemy do malaksera. Rodzynki odsączamy na sitku. Migdały z orzechami siekamy na drobne kawałki. 
  5. Do zblendowanej masy przekładamy bakalie, miód i mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i żółtka. 
  6. Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Stopniowo wmieszajmy je do masy makowej. 

Makowiec zawijany - klasyczny przepis na świąteczne ciasto

Makowiec zawijany, składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier puder

Składniki na masę makową:

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg mielonego maku
  • 6 białek jaj
  • 200 g rodzynek
  • 200 g cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 8 łyżek miodu

Przygotowanie:

  1. Mleko, cukier oraz masło wkładamy do małego garnka, umieszczamy go na niewielkim ogniu, podgrzewamy, aż masło się roztopi, od czasu do czasu mieszając.
  2. Zdejmujemy z ognia, żeby masa przestygła. Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy je do dużej miski, a następnie dodajemy do nich świeże drożdże.
  3. Rozcieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę oraz lekko przestudzoną masę z mleka, masła i cukru. Ważne, aby nie była zbyt gorąca, aby nie zabić drożdży, ale nie studzimy jej za bardzo, bo ciasto nie wyrośnie.
  4. Ciasto na makowiec wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 90 minut, aż wyrośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto po upływie 90 minut przekładamy na stolnicę. Dzielimy na dwie części, obie wałkujemy na placki.
  6. Na całym placku rozsmarowujemy równomiernie połowę masy makowej (możemy ją zrobić według przepisu wyżej).  Zwijamy go w rulon.
  7. Makowiec zawijany przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy go w papier dwukrotnie, po bokach zostawiamy około 1 cm luzu. Tak samo robimy z drugą kulą ciasta, również umieszczając na niej masę makową.
  8. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach C (z termoobiegiem).

Makowiec na kruchym spodzie - przepis na szybką wersję makowca

Składniki:

  • 850 g gotowej masy z puszki
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki wsypujemy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka, jajko i śmietanę. Zagniatamy.
  2. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. 
  3. Dno formy wykładamy ciastem. Resztki ciasta kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Równomiernie wykładamy masę makową. Na wierzchu układamy paski ciasta, aby powstała kratka.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA