Krokiety wigilijne z wyjątkowym farszem. Tego smaku nie da się zapomnieć

Krokiety wigilijne to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. To idealny moment na to, aby poszukać dobrej receptury na krokiety.

Krokiety z kapustą i grzybami według pani Joli. Jeszcze nie próbowaliście? Nie traćcie czasu!

Świąteczne krokiety z kapustą i grzybami są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zwłaszcza jeżeli mówimy o kiszonej kapuście. Krokiety serwowane z czerwonym barszczem przygotowanym na domowym zakwasie to potrawa iście królewska! Niektórzy podają je, także z barszczem grzybowym. Przejdźmy do przepisu.

Krokiety - przepis wigilijny

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • około 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • sól - do smaku

Składniki na farsz:

  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 5 g suszonych grzybów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Składniki na panierkę:

  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj je dokładnie i odstaw na pół godziny.
  2. Po tym czasie, przejdź do smażenia naleśników.
  3. Wykonaj farsz.
  4. Ważne: dzień wcześniej namocz grzyby i ugotuj kapustę.
  5. Grzyby gotuj do miękkości. Później odcedź je i posiekaj na drobno.
  6. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni.
  7. Połącz ją z grzybami i posiekaną kapustą.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku przyprawami.
  10. Napełnij naleśniki farszem.
  11. Zwiń naleśniki. Namocz je w jajku z przyprawami, później w bułce tartej.
  12. Przejdź do smażenia na złocisty kolor.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Przepis na krokiety w wersji keto. Coś dla fanów zdrowia

Przepisy na krokiety w wersji ketogenicznej to bardzo dobra opcja zwłaszcza dla tych, którzy na co dzień preferują taki sposób żywienia. Wiele osób nierzadko musi zrezygnować z tradycyjnych dań wigilijnych. Na szczęście przepisy można modyfikować adekwatnie do naszych potrzeb. Przepis będzie w dwóch wariantach: z pieczarkami oraz z kapustą i suszonymi grzybami. Procedura wykonania jest bardzo prosta.

Przepisy - krokiety keto:

Składniki:

  • 12 jaj
  • 100 g serka mascarpone
  • 500 g pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 garści sera mozzarella
  • 150 g masła
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz - do smaku
  • 100 g mąki migdałowej

Wykonanie:

  1. Wbij 10 jaj do miski. Dodaj około 50 g masła.
  2. Dołóż 100 g serka mascarpone.
  3. Całość zmiksuj na gładką masę.
  4. Cebule obierz i posiekaj.
  5. Pokrój pieczarki.
  6. Usmaż cebule na maśle. Dołóż przeciśnięty czosnek.
  7. Dodaj grzyby. Dopraw do smaku. Podsmaż na małym ogniu.
  8. Tak przygotowany farsz umieść w naleśnikach. Zwiń.
  9. Obtocz w jajku i mące.
  10. Usmaż krokiety na złocisty kolor.

* Krokiety można ubogacić o kiszoną kapustę i suszone grzyby. W takim przypadku należy ugotować wcześniej kapustę, a grzyby namoczyć. Tak jak w tradycyjnym przepisie. Krokiety podawaj z czerwonym barszczem. Ilość składników, dostosuj do swoich własnych potrzeb.

Zobacz też: Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu

Więcej o:
Copyright © Agora SA