Krokiety z kapustą i grzybami według pani Joli. Jeszcze nie próbowaliście? Nie traćcie czasu!
Świąteczne krokiety z kapustą i grzybami są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zwłaszcza jeżeli mówimy o kiszonej kapuście. Krokiety serwowane z czerwonym barszczem przygotowanym na domowym zakwasie to potrawa iście królewska! Niektórzy podają je, także z barszczem grzybowym. Przejdźmy do przepisu.
Krokiety - przepis wigilijny
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- około 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- sól - do smaku
Składniki na farsz:
- pół kilograma kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 5 g suszonych grzybów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki na panierkę:
- 2 jaja
- sól, pieprz
- bułka tarta
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj je dokładnie i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie, przejdź do smażenia naleśników.
- Wykonaj farsz.
- Ważne: dzień wcześniej namocz grzyby i ugotuj kapustę.
- Grzyby gotuj do miękkości. Później odcedź je i posiekaj na drobno.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni.
- Połącz ją z grzybami i posiekaną kapustą.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Napełnij naleśniki farszem.
- Zwiń naleśniki. Namocz je w jajku z przyprawami, później w bułce tartej.
- Przejdź do smażenia na złocisty kolor.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne
Przepis na krokiety w wersji keto. Coś dla fanów zdrowia
Przepisy na krokiety w wersji ketogenicznej to bardzo dobra opcja zwłaszcza dla tych, którzy na co dzień preferują taki sposób żywienia. Wiele osób nierzadko musi zrezygnować z tradycyjnych dań wigilijnych. Na szczęście przepisy można modyfikować adekwatnie do naszych potrzeb. Przepis będzie w dwóch wariantach: z pieczarkami oraz z kapustą i suszonymi grzybami. Procedura wykonania jest bardzo prosta.
Przepisy - krokiety keto:
Składniki:
- 12 jaj
- 100 g serka mascarpone
- 500 g pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 garści sera mozzarella
- 150 g masła
- 1-2 cebule
- sól, pieprz - do smaku
- 100 g mąki migdałowej
Wykonanie:
- Wbij 10 jaj do miski. Dodaj około 50 g masła.
- Dołóż 100 g serka mascarpone.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
- Cebule obierz i posiekaj.
- Pokrój pieczarki.
- Usmaż cebule na maśle. Dołóż przeciśnięty czosnek.
- Dodaj grzyby. Dopraw do smaku. Podsmaż na małym ogniu.
- Tak przygotowany farsz umieść w naleśnikach. Zwiń.
- Obtocz w jajku i mące.
- Usmaż krokiety na złocisty kolor.
* Krokiety można ubogacić o kiszoną kapustę i suszone grzyby. W takim przypadku należy ugotować wcześniej kapustę, a grzyby namoczyć. Tak jak w tradycyjnym przepisie. Krokiety podawaj z czerwonym barszczem. Ilość składników, dostosuj do swoich własnych potrzeb.
Zobacz też: Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu