Krokiety z kapustą i pieczarkami - dobre nie tylko na Boże Narodzenie
Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie idealne. Charakterystyczny smak farszu będzie doskonałym dopełnieniem naszych krokietów. Odpowiednio wysmażone są mega chrupiące. Poniżej przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą. Podpowiadamy, jak zrobić krokiety na święta i nie tylko.
Krokiety z pieczarkami i kapustą - przepis:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1-2 łyżki oleju
- 500 g mąki pszennej
- 3 jaja
- sól - do smaku
Składniki na farsz do krokietów z kapustą i pieczarkami:
- 600 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 1-2 cebule białe
- sól, pieprz - do smaku
- liście laurowe, ziele angielskie
- olej roślinny
Składniki na panierkę:
Wykonanie:
- Połącz ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe.
- Wymieszaj.
- Odstaw ciasto naleśnikowe na kwadrans.
- Naleśniki usmaż.
- Wykonaj farsz.
- Pieczarki pokrój. Cebulę obierz i pokrój. Usmaż je na oleju.
- Kapustę ugotuj z przyprawami. Później odcedź ją i posiekaj.
- Połącz z grzybami.
- Dopraw do smaku. Wymieszaj.
- Naleśniki napełnij farszem. Zwiń.
- Obtocz w panierce i smaż.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? To całkiem proste
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami, ale bez konieczności namaczania grzybów? Przepis jest nieco zmodyfikowany. Jest to przepis zwłaszcza dla osób, które nie mają dużo czasu na kulinarne obowiązki. Proporcje są orientacyjne. Należy dostosować je do indywidualnych potrzeb. Przepis znajduje się poniżej.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- 2 jaja
- sól - do smaku
Składniki na farsz:
- 400 g grzybów leśnych (mogą być też pieczarki)
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- olej
- woda
- liście laurowe, ziele angielskie
Składniki na panierkę:
Wykonanie:
- Ugotuj kapustę z przyprawami. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, dokładnie opłucz ją. Później ugotuj.
- Grzyby dokładnie oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz, pokrój i usmaż na oleju. Dodaj grzyby.
- Kapustę odcedź i posiekaj na drobno. Połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz i wymieszaj.
- Przejdź do wykonania ciasta naleśnikowego.
- Przesiej mąkę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto.
- Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Później ponownie wymieszaj i przejdź do smażenia.
- Przestudź naleśniki.
- Następnie napełnij naleśniki farszem. Zwiń krokiety. Obtocz w panierce.
- Usmaż na złocisty kolor.
Tak przygotowane krokiety warto serwować z domowej roboty barszczem bądź zakwasem. Dla urozmaicenia możemy posypać je ulubioną zieleniną. Na przykład koperkiem lub natką pietruszki. Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej temperatury, aby nie spalić ich podczas smażenia. Podawaj je na ciepło.
Zobacz też: Potrawy świąteczne, które można mrozić - przygotujcie je w listopadzie, a przed świętami będziecie mogli sobie podziękować