Bożonarodzeniowy klimat już wisi w powietrzu. Sklepy wypełniają się świątecznym asortymentem, widoczne są także dekoracje, a w wielu polskich domach trwają już pierwsze próby menu. Poza barszczem, pierogami czy uszkami, warto wypróbować także przepis na piernik - kultowe ciasto, którego nie może zabraknąć na odświętnym stole.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Piernik idealny - bez miksera, dojrzewania i zbędnych składników
Nie ma Bożego Narodzenia bez kultowych i tradycyjnych dań. Na stole nie może zabraknąć domowych specjałów, barszczu, pierogów, ryb, sałatek, a także słodkich wypieków. Absolutnym numerem jeden jest oczywiście przepis na piernik, który obłędnie pachnie, pięknie się prezentuje i dosłownie rozpływa w ustach. Niestety nie wszyscy mają czas i chęci na przygotowanie wersji staropolskiej, która dojrzewa minimum pięć tygodni w lodówce. Dla wszystkich, którzy wolą spróbować szybszą i mniej wymagającą wersję mamy prawdziwą perełkę, która nie wymaga miksowania, leżakowania i ma prosty skład.
Przepis na piernik jest banalnie prosty, a poradzi sobie z nim nawet największy nowicjusz. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki takie jak: dobrej jakości miód, masło, przyprawy korzenne lub własną mieszankę, mąkę czy jaja. Reszta dosłownie robi się sama - wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i gotowe! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najłatwiejszy na świecie piernik. Przepis idealny na święta i do listopadowej kawy
Składniki:
- 230 g miodu,
- 280 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto przypomnieć, by wszystkie składniki wyłożyć na blat kilka godzin przed planowanym pieczeniem - powinny być temp. pokojowej.
- Do dużej miski przesiej mąkę, a także proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Zetrzyj także skórkę z pomarańczy - pamiętaj, by dodać jedynie tą bez białej skórki.
- Teraz do rondelka przelej mleko razem z miodem i masłem. Składniki dokładnie zamieszaj i podgrzewaj, aż tłuszcz się rozpuści. Ostudź.
- Do trzeciej misy wbij jaja - dokładnie połącz z cukrem do powstania jasnej masy. Wlej mieszankę mleka, miodu i masła. Zamieszaj.
- Teraz płynne składniki stopniowo wlewaj do produktów sypkich - pamiętaj, by cały czas wszystko mieszać. Masa powinna być gładka i gęsta i bez grudek.
- Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem.
- Piernika piecz w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut.
- Świąteczny rarytas można przełożyć po ostudzeniu powidłami i udekorować polewą czekoladową lub lukrem.