Przepis na piernik idealny bez dojrzewania. Z tym składem wyjdzie lepszy niż od niejednej babci

Do świąt zostało coraz mniej czasu, dlatego warto już wcześniej ruszyć z tegorocznymi przepisami. Idealnym sprawdzianem będzie przedwczesny przepis na piernik - obejdzie się jednak bez dojrzewania i wyrastania. Tu króluje łatwy skład i błyskawiczne wykonanie, które gwarantują obłędnie smaczny efekt, lepszy niż niejedno babcine ciasto.

Bożonarodzeniowy klimat już wisi w powietrzu. Sklepy wypełniają się świątecznym asortymentem, widoczne są także dekoracje, a w wielu polskich domach trwają już pierwsze próby menu. Poza barszczem, pierogami czy  uszkami, warto wypróbować także przepis na piernik - kultowe ciasto, którego nie może zabraknąć na odświętnym stole. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Piernik idealny - bez miksera, dojrzewania i zbędnych składników 

Nie ma Bożego Narodzenia bez kultowych i tradycyjnych dań. Na stole nie może zabraknąć domowych specjałów, barszczu, pierogów, ryb, sałatek, a także słodkich wypieków. Absolutnym numerem jeden jest oczywiście przepis na piernik, który obłędnie pachnie, pięknie się prezentuje i dosłownie rozpływa w ustach. Niestety nie wszyscy mają czas i chęci na przygotowanie wersji staropolskiej, która dojrzewa minimum pięć tygodni w lodówce. Dla wszystkich, którzy wolą spróbować szybszą i mniej wymagającą wersję mamy prawdziwą perełkę, która nie wymaga miksowania, leżakowania i ma prosty skład. 

Przepis na piernik jest banalnie prosty, a poradzi sobie z nim nawet największy nowicjusz. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki takie jak: dobrej jakości miód, masło, przyprawy korzenne lub własną mieszankę, mąkę czy jaja. Reszta dosłownie robi się sama - wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i gotowe! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Najłatwiejszy na świecie piernik. Przepis idealny na święta i do listopadowej kawy

Składniki: 

  • 230 g miodu,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto przypomnieć, by wszystkie składniki wyłożyć na blat kilka godzin przed planowanym pieczeniem - powinny być temp. pokojowej. 
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, a także proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Zetrzyj także skórkę z pomarańczy - pamiętaj, by dodać jedynie tą bez białej skórki. 
  3. Teraz do rondelka przelej mleko razem z miodem i masłem. Składniki dokładnie zamieszaj i podgrzewaj, aż tłuszcz się rozpuści. Ostudź. 
  4. Do trzeciej misy wbij jaja - dokładnie połącz z cukrem do powstania jasnej masy. Wlej mieszankę mleka, miodu i masła. Zamieszaj. 
  5. Teraz płynne składniki stopniowo wlewaj do produktów sypkich - pamiętaj, by cały czas wszystko mieszać. Masa powinna być gładka i gęsta i bez grudek. 
  6. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem. 
  7. Piernika piecz w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut. 
  8. Świąteczny rarytas można przełożyć po ostudzeniu powidłami i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.