Świąteczna sałatka ziemniaczana - pyszna nie tylko od święta. Cztery przepisy dla każdego

Sałatka ziemniaczana to jedna z najpyszniejszych tradycyjnych potraw wigilijnych. Możesz ją zrobić na wiele różnych sposobów. Tutaj poznasz cztery proste przepisy na sałatki z ziemniaków, które nieco urozmaicą smak świąt Bożego Narodzenia.

Sałatki z ziemniaków są bardzo smaczne, a z ich przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy. Do ich zrobienia wystarczą łatwo dostępne i stosunkowo tanie składniki. Sałatkę ziemniaczaną można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych czy rybnych. Sposobów na przygotowanie takiej sałatki z ziemniaków jest mnóstwo. W tym artykule poznasz cztery wersje: niemiecką - z ogórkami; z koperkiem i boczkiem; śledziową; oraz arabską - z nutą pomidorów i mięty. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich nietypowym daniem na Boże Narodzenie, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów!

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z ziemniaków - KARTOFFELSALAT. Przepis na sałatkę ziemniaczaną po niemiecku

Sałatka z ziemniaków, czyli KARTOFFELSALAT, jest jednym z najbardziej znanych niemieckich dań. Mówi się, że to właśnie stamtąd wywodzi się przepis na świąteczną sałatkę ziemniaczaną, którą przygotowujemy na Boże Narodzenie w Polsce. Jak zrobić tę potrawę? Wystarczą te składniki:

  • 700 g ziemniaków sałatkowych
  • 4 łyżki majonezu
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała czerwona cebula lub 2-3 szalotki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. 
  2. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, a szalotki drobno siekamy. 
  3. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, przekładamy je do miski, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

Sałatka z ziemniakami, koperkiem i boczkiem - nietypowe danie na święta

Składniki:

  • 5 młodych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, gdy są jeszcze ciepłe i kroimy w grubą kostkę.
  2. Śmietanę mieszamy z musztardą, rozgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
  3. Do sosu dodajemy posiekany koperek.
  4. Boczek kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy go na patelni.
  5. Ziemniaki mieszamy z sosem i posypujemy chrupiącym boczkiem.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - przepis

Sałatka śledziowa z ziemniakami podobnie jak sałatka jarzynowa pasuje na wszystkie okazje. Łatwa, szybka do zrobienia i pyszna. Oto przepis.

Składniki:

  • 4 płaty śledzia
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 4 ogórki kiszone
  • musztarda
  • 4 duże jajka
  • majonez
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko

Jak zrobić sałatkę śledziową z ziemniakami krok po kroku?

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
  2. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
  3. Następnie obieramy cebulę i jabłko.
  4. Ziemniaki, śledzia, ogórki kiszone, jajka, cebulę i jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. 
  5. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Sałatka z ziemniaków - przepis na arabską sałatkę ziemniaczaną

Arabska sałatka z ziemniaków składniki:

  • 1 i 1/4 kg ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 2 cebule
  • sól do smaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łodygi świeżej mięty
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie, aby się zeszkliła. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, chili i kurkumę. Podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Przyprawiamy cukrem i solą, a następnie studzimy.
  3. Zioła myjemy i osuszamy. Listki siekamy. Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy je i kroimy w łódki. 
  4. Zioła dorzucamy do cebuli i doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy z ziemniakami. Sałatkę odstawiamy na godzinę - aż smaki się "przegryzą".
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.