Kluski z makiem może i są proste, ale mogą zachwycić gości nietuzinkowym smakiem

Kluski z makiem to jedno z podstawowych dań wigilijnych. W artykule podpowiemy Wam, jak zrobić kluski z makiem w różny sposób. Pamiętajcie, że kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło.

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Spieszymy z odpowiedzią

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? To prostsze niż myślisz! Przed Wami bardzo prosty przepis na kluski z makiem na Wigilię. Kluski są absolutną podstawą świątecznego biesiadowania, w końcu to jedna z 12 tradycyjnych potraw. Poniżej znajdziecie szybki przepis na kluski z makiem. 

Przepis na kluski z makiem pani Joli

Składniki:

  • 250 g maku
  • około 400 g makaronu typu łazanki
  • 2-3 łyżki miodu
  • pół szklanki rodzynek
  • kilka łyżek posiekanych orzechów
  • pół szklanki śmietanki 30-procentowej
  • 1-2 łyżki masła

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Przygotuj masę.
  3. Mak umyj i ugotuj na małym ogniu. Gotuj przez około 40 minut.
  4. Dalej odcedź go i zmiel w maszynce.
  5. Mak wymieszaj stopniowo z masłem, śmietanką, miodem.
  6. Rodzynki wyparz i dodaj do maku.
  7. Orzechy posiekaj i dodaj do całości.
  8. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  9. Podawaj na ciepło.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Kluski z gotową masą makową

Kluski z gotową masą to ekspresowa wersja dania. Jest to dobry wariant, zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu w święta na przyrządzanie domowych klusek czy też masy.

Składniki:

  • 800 g gotowej masy z puszki
  • około 250-300 g makaronu typu łazanki

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Połącz go z gotową masą.
  3. Całość dokładnie wymieszaj.

Wigilijne kluski z makiem i miodemWigilijne kluski z makiem i miodem shutterstock.com

Kluski z makiem i miodem w wersji bezglutenowej

Świąteczne kluski z makiem i miodem dla osób, które muszą zrezygnować z glutenu? Zdecydowanie tak! Wystarczy tylko zmodyfikować przepis.

Składniki:

  • 250 g maku
  • około 250 g makaronu bezglutenowego
  • około 2 szklanek mleka
  • około połowy szklanki miodu
  • 1 czubata łyżka masła
  • wanilia
  • bakalie

Wykonanie:

  1. Zalej mak.
  2. Gotuj go na małym ogniu przez 15-20 minut.
  3. Następnie zmiel go na drobno.
  4. Dodaj do maku wanilię i miód. Wymieszaj.
  5. Bakalie posiekaj i podsmaż. Dodaj je do maku.
  6. Zagotuj makaron.
  7. Do masy dodaj orzechy. Wszystko ze sobą wymieszaj.

Przepis na ciasto na kluski z makiem. Z tym przepisem zrobisz genialne kluski!

Przepis na ciasto na kluski z makiem, nie musi być trudny. Przekonajcie się o tym sami.

Składniki na kluski:

  • 3 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • odrobina soli
  • około 1/4 szklanki wody

Składniki na masę makową:

  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g maku
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Wykonanie:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na kluski. Zagnieć ciasto.
  2. Pokrój na kluski.
  3. Ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Przygotuj masę.
  5. Oczyść mak. Zalej go wrzątkiem i gotuj przez kilka minut.
  6. Później przestudź i odsącz na sitku.
  7. Utrzyj.
  8. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj pozostałe składniki. Całość smaż na patelni, przez kilka minut.
  9. Połącz masę z makaronem. Całość wymieszaj. Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.