Kluski z makiem to jedno z podstawowych dań wigilijnych. W artykule podpowiemy Wam, jak zrobić kluski z makiem w różny sposób. Pamiętajcie, że kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło.
5
istock / TeresaKasprzycka
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Spieszymy z odpowiedzią
Jak zrobić wigilijnekluski z makiem? To prostsze niż myślisz! Przed Wami bardzo prosty przepis na kluski z makiem na Wigilię. Kluski są absolutną podstawą świątecznego biesiadowania, w końcu to jedna z 12 tradycyjnych potraw. Poniżej znajdziecie szybki przepis na kluski z makiem.
REKLAMA
Przepis na kluski z makiem pani Joli
Składniki:
250 g maku
około 400 g makaronu typu łazanki
2-3 łyżki miodu
pół szklanki rodzynek
kilka łyżek posiekanych orzechów
pół szklanki śmietanki 30-procentowej
1-2 łyżki masła
Wykonanie:
Ugotuj makaron.
Przygotuj masę.
Mak umyj i ugotuj na małym ogniu. Gotuj przez około 40 minut.
Dalej odcedź go i zmiel w maszynce.
Mak wymieszaj stopniowo z masłem, śmietanką, miodem.
Rodzynki wyparz i dodaj do maku.
Orzechy posiekaj i dodaj do całości.
Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Podawaj na ciepło.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Kluski z gotową masą makową
Kluski z gotową masą to ekspresowa wersja dania. Jest to dobry wariant, zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu w święta na przyrządzanie domowych klusek czy też masy.
Składniki:
800 g gotowej masy z puszki
około 250-300 g makaronu typu łazanki
Wykonanie:
Ugotuj makaron.
Połącz go z gotową masą.
Całość dokładnie wymieszaj.
Wigilijne kluski z makiem i miodemshutterstock.com
Kluski z makiem i miodem w wersji bezglutenowej
Świąteczne kluski z makiem i miodem dla osób, które muszą zrezygnować z glutenu? Zdecydowanie tak! Wystarczy tylko zmodyfikować przepis.
Składniki:
250 g maku
około 250 g makaronu bezglutenowego
około 2 szklanek mleka
około połowy szklanki miodu
1 czubata łyżka masła
wanilia
bakalie
Wykonanie:
Zalej mak.
Gotuj go na małym ogniu przez 15-20 minut.
Następnie zmiel go na drobno.
Dodaj do maku wanilię i miód. Wymieszaj.
Bakalie posiekaj i podsmaż. Dodaj je do maku.
Zagotuj makaron.
Do masy dodaj orzechy. Wszystko ze sobą wymieszaj.
Przepis na ciasto na kluski z makiem. Z tym przepisem zrobisz genialne kluski!
Przepis na ciasto na kluski z makiem, nie musi być trudny. Przekonajcie się o tym sami.
Składniki na kluski:
3 jaja
3 szklanki mąki
odrobina soli
około 1/4 szklanki wody
Składniki na masę makową:
2 łyżeczki masła
1 łyżka miodu
100 g maku
kilka kropel ulubionego aromatu
1-2 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Połącz ze sobą wszystkie składniki na kluski. Zagnieć ciasto.
Pokrój na kluski.
Ugotuj w osolonej wodzie.
Przygotuj masę.
Oczyść mak. Zalej go wrzątkiem i gotuj przez kilka minut.
Później przestudź i odsącz na sitku.
Utrzyj.
Masło rozgrzej na patelni. Dodaj pozostałe składniki. Całość smaż na patelni, przez kilka minut.
Połącz masę z makaronem. Całość wymieszaj. Danie najlepiej smakuje na ciepło.