Kutia z makiem - przepis z aromatem migdałowym
Przepis na kutię z makiem z dodatkiem aromatu migdałowego lub likieru nie jest tradycyjną odsłoną tej wigilijnej potrawy, ale jest równie dobry. Jeżeli szukacie nowych smaków, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was.
Składniki:
- 250 g ziaren pszenicy
- 250 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki likieru
- 50 g rodzynek
- około 3-4 łyżek miodu
- 50 g migdałów
- pół szklanki słodkiej śmietanki
Kutia - wykonanie:
- Opłucz pszenicę.
- Zalej ją wrzątkiem.
- Następnego dnia zagotuj.
- Później odcedź i wlej świeżą wodę.
- Gotuj do miękkości.
- Później odcedź.
- Mak opłucz, sparz, odsącz i zmiel.
- Połącz z pszenicę, cukrem pudrem i likierem oraz miodem.
- Dołóż posiekane bakalie.
- Wszystko wymieszaj. Dołóż śmietankę. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Najlepsza kutia - przepis pani Joli
Interesuje Cię przepis na najlepszą świąteczną kutię? Trzeba mieć na uwadze, że receptura wymaga od nas czasu. Ważne jest to, aby wcześniej namoczyć mak oraz przygotować pszenicę.
Składniki:
- szklanka maku
- szklanka pszenicy
- 100 g cukru pudru
- 100 g miodu
- około 200 g posiekanych orzechów
- 100 g migdałów
- 2-3 łyżki rodzynek
- szklanka mleka
- odrobina soli
Wykonanie:
- Namocz pszenicę.
- Następnego dnia ugotuj ją. Wymień wodą na świeżą.
- Gdy jest już miękka, odsącz ją na sitku.
- Wypłucz mak.
- Zalej go mlekiem i ugotuj na małym ogniu.
- Gdy będzie miękki, przelej go.
- Migdały i rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz. Później posiekaj.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Później odstaw w chłodne miejsce.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Kutia - przepisy i ich różne oblicza
Kutia z ryżem to nieoczywisty przepis, który jest dobrą alternatywą dla osób, które muszą usunąć pszenicę ze swojego menu. Jest to przepis autorstwa pani Joli, tym razem jest to nieco inna odsłona.
Składniki:
- 5 łyżek miodu
- woreczek białego ryżu
- około 400 g gotowej masy makowej
- 1-2 garści orzechów
- płatki migdałowe
- rodzynki
- suszone morele
- pomarańczowa skórka
- rum - do namoczenia rodzynek
Wykonanie:
- Zagotuj ryż na miękko.
- Wystudź ryż.
- Rodzynki namocz w rumie.
- Orzechy posiekaj.
- Migdały upraż na patelni.
- Morele opłucz i posiekaj.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Schłodź przed podaniem.
Skąd wywodzi się kutia?
Kutia to jedna z tradycyjnych potraw, jakie serwuje się podczas Wigilii. Wywodzi się ona z kuchni wschodniosłowiańskiej. Znana jest nie tylko i wyłącznie w Polsce, ale i na Litwie, Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Kutia to potrawa, która jest znakomita w smaku, ale wymaga od nas pracy i czasu. Zwłaszcza jeżeli idzie o przygotowanie pszenicy czy maku.
*Ilość składników można modyfikować i dostosować do swoich indywidualnych potrzeb.
Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy