Wigilia: lista potraw i krótkie wyjaśnienie, skąd się wzięły
Wigilijna lista potraw jest naprawdę długa, gdyż jest ich aż 12. Według tradycji wzięło się to od 12 apostołów. Z kolei inna teza nawiązuje do 12 miesięcy w roku. Można również spotkać się z powiedzeniem, że jaka Wigilia, taki cały rok, stąd też gospodynie starały się, aby pysznych potraw było 12 na stole. Poniżej znajduje się lista 12 potraw wigilijnych, które warto znać.
Wigilia - lista potraw:
- Barszcz z uszkami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie w śmietanie
- Kompot z suszu
- Karp
- Zupa grzybowa
- Kutia
- Makowiec
- Sernik
- Groch z kapustą
- Piernik
- Kluski z makiem
* Lista może się różnić, w zależności od regionu.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Dania na Wigilię - jakie posiłki wigilijne zaserwować? Przykładowe przepisy
Dania na Wigilię będą różniły się w zależności od regionu. Wieczerza wigilijna będzie wyglądała nieco inaczej na Kaszubach, a jeszcze inaczej na Mazurach czy Podlasiu. Chociaż są to małe niuanse. Poniżej kilka przykładowych przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne.
Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne:
Barszcz czerwony:
Składniki:
- 2 kg buraków upieczonych w piekarniku
- około 2,5 l bulionu jarzynowo - mięsnego
- 1 cebula podsmażona na maśle
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
- W bulionie umieść, pokrojone i upieczone buraki.
- Gotuj wszystko na małym ogniu.
- Później dodaj cebulkę i przyprawy.
- Odstaw z ognia i pozostaw na całą noc.
Groch z kapustą:
Składniki:
- 150 g grochu łuskanego żółtego
- 400 g kiszonej kapusty z marchewką
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- pół domowej kostki bulionowej
- sól, pieprz, kminek, liście laurowe, ziele angielskie
Wykonanie:
- Namocz groch i zostaw go na noc.
- Później przełóż go do garnka. Zalej wodą. Zagotuj. Zbierz pianę. Dodaj kostkę bulionową.
- Wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą w razie konieczności i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
- Od czasu do czasu zamieszaj.
- Po ugotowaniu odparuj groch.
- Kapustę posiekaj i ugotuj do miękkości.
- Usmaż cebulę na patelni, dodaj przyprawy. Całość podsmaż. Do patelni dodaj kapustę. Chwilę podsmaż i później dodaj groch.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Kutia
Składniki:
- 1 szklanka pszenicy
- 250 ml mleka
- pół szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 4 łyżki miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- pół szklanki słodkiej śmietanki
Wykonanie:
- Pszenicę wypłucz i zalej na noc wrzątkiem.
- Następnie dnia zagotuj ją.
- Odcedź i wlej nową wodę.
- Gotuj do czasu, aż będzie miękka. Później odcedź.
- Opłucz mak, sparz go wrzątkiem. Zmiel w maszynce.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj posiekane bakalie. Przed podaniem wstaw danie na kilka godzin do lodówki.
Zobacz też: Przedstawiamy świąteczne przepisy na ciasta, które z pewnością sprostają Waszym oczekiwaniom