Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy

Potrawy wigilijne to dania, na które czekamy cały rok. Czy wiesz, co powinno znaleźć się na wigilijnych stołach według tradycji oraz jaką symbolikę mają potrawy? Jeśli nie, to zapraszamy do lektury. Oto krótka notka kulturowa.

Wigilia: lista potraw i krótkie wyjaśnienie, skąd się wzięły

Wigilijna lista potraw jest naprawdę długa, gdyż jest ich aż 12. Według tradycji wzięło się to od 12 apostołów. Z kolei inna teza nawiązuje do 12 miesięcy w roku. Można również spotkać się z powiedzeniem, że jaka Wigilia, taki cały rok, stąd też gospodynie starały się, aby pysznych potraw było 12 na stole. Poniżej znajduje się lista 12 potraw wigilijnych, które warto znać.

Wigilia - lista potraw:

  1. Barszcz z uszkami
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Śledzie w śmietanie
  4. Kompot z suszu
  5. Karp
  6. Zupa grzybowa
  7. Kutia
  8. Makowiec
  9. Sernik
  10. Groch z kapustą
  11. Piernik
  12. Kluski z makiem

* Lista może się różnić, w zależności od regionu.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Dania na Wigilię - jakie posiłki wigilijne zaserwować? Przykładowe przepisy

Dania na Wigilię będą różniły się w zależności od regionu. Wieczerza wigilijna będzie wyglądała nieco inaczej na Kaszubach, a jeszcze inaczej na Mazurach czy Podlasiu. Chociaż są to małe niuanse. Poniżej kilka przykładowych przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne.

Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne:

Barszcz czerwony:

Składniki:

  • 2 kg buraków upieczonych w piekarniku
  • około 2,5 l bulionu jarzynowo - mięsnego
  • 1 cebula podsmażona na maśle
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

  1. W bulionie umieść, pokrojone i upieczone buraki.
  2. Gotuj wszystko na małym ogniu.
  3. Później dodaj cebulkę i przyprawy.
  4. Odstaw z ognia i pozostaw na całą noc.

Groch z kapustą:

Składniki:

  • 150 g grochu łuskanego żółtego
  • 400 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół domowej kostki bulionowej
  • sól, pieprz, kminek, liście laurowe, ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Namocz groch i zostaw go na noc.
  2. Później przełóż go do garnka. Zalej wodą. Zagotuj. Zbierz pianę. Dodaj kostkę bulionową.
  3. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą w razie konieczności i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
  4. Od czasu do czasu zamieszaj.
  5. Po ugotowaniu odparuj groch.
  6. Kapustę posiekaj i ugotuj do miękkości.
  7. Usmaż cebulę na patelni, dodaj przyprawy. Całość podsmaż. Do patelni dodaj kapustę. Chwilę podsmaż i później dodaj groch.
  8. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Kutia

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
  • 250 ml mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • pół szklanki słodkiej śmietanki

Wykonanie:

  1. Pszenicę wypłucz i zalej na noc wrzątkiem.
  2. Następnie dnia zagotuj ją.
  3. Odcedź i wlej nową wodę.
  4. Gotuj do czasu, aż będzie miękka. Później odcedź.
  5. Opłucz mak, sparz go wrzątkiem. Zmiel w maszynce.
  6. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj posiekane bakalie. Przed podaniem wstaw danie na kilka godzin do lodówki.

Zobacz też: Przedstawiamy świąteczne przepisy na ciasta, które z pewnością sprostają Waszym oczekiwaniom

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.