Zrób go teraz, bo to ostatni dzwonek, by wyszedł przed Wigilią. Żeby był najlepszy, potrzebuje wielu tygodni

Pomimo że do Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, kilka dań i deserów warto przygotować już teraz. Okazuje się, że niektóre wypieki wymagają leżakowania, które trwa kilka tygodni. Właśnie tak jest z tym ciastem. Jeśli nie zrobić go w tym tygodniu, możesz pożegnać się z jego odpowiednim smakiem.

Bez niektórych dań i wypieków świąteczny stół będzie niekompletny. Właśnie takie uczucie by nam towarzyszyło, gdybyśmy nie postawili na nim piernika. Jest to symbol charakterystyczny dla tych świąt, więc zapomnienie o nim byłoby dużą wpadką. Najlepszy jest ten staropolski, jednak przygotowanie go należy rozpocząć już dziś. Mianowicie, by uzyskał odpowiedni smak, potrzebuje kilku tygodni.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Piernik staropolski dojrzewający jest obowiązkowym wypiekiem. Bez niego święta tracą na smaku, a na pewno nikt z nas nie chciałby tego przeżyć. By był najlepszy i najbardziej aromatyczny, należy zacząć go robić już w tym tygodniu. Dlaczego? Jego ciasto powinno odpoczywać i leżakować około 6 tygodni. Po tym czasie wypieka się go i przekłada słodkimi kremami. Jeśli przeoczysz ten termin, jego smak może nie być taki, jaki oczekiwałeś.

Przepis na piernik dojrzewający

Składniki na piernik

  • 1 kg mąki
  • 300 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 500 g miodu,
  • 120 ml mleka
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 opakowania przyprawy korzennej,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie

  • 500 g powideł śliwkowych,
  • łyżka kakao,
  • 1 l mleka,
  • 10 łyżek grysiku,
  • 200 g cukru,
  • 300 g masła.

Składniki na polewę

  • 60 g margaryny,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wsyp cukier, dodaj masło i miód. Umieść go na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewaj składniki. Pamiętaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania i spalenia. Gdy produkty się połączą, zdejmij je z ognia, pozostaw do wystudzenia i wlej do miski.
  2. Mąkę przesiej do miski z masą miodową wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj do całości sól, przyprawy korzenne, a także wbij jajka i wlej mleko. Za pomocą miksera zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Wyrobione ciasto umieść w szklanym naczyniu, owiń ścierką i wstaw do lodówki. W takiej formie powinno poleżeć przez następne 6 tygodni. Przez ten czas stanie się ono gęstsze.
  4. Po tym czasie, około 4 dni przed świętami, podziel ciasto na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o wielkości blaszki. Każdy z nich wypiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut.
  5. W czasie gdy piernikowe placki się pieką, czas na przygotowanie nadzienia. Powidła przenieś do miski i wymieszaj z kakao. Mleko przelej do rondelka, lekko zagotuj i połącz z cukrem i grysikiem. Mieszaj wszystko, co jakiś czas, by się połączyło i nie przywarło do dna. Gotową masę odstaw do wystudzenia, a gdy stanie się chłodne, dodaj masło i energicznie utrzyj.
  6. Na sam koniec, czas przygotować polewę. Margarynę, cukier i kakao umieść w rondelku i podgrzej na małym ogniu. Gdy składniki się połączą, dodaj śmietanę, a także rozpuszczoną w wodzie żelatynę, wymieszaj.
  7. Teraz pora na złożenie wszystkiego całość. Dwa blaty piernika przełóż masą grysikową, jeden blat powidłami śliwkowymi. Wierzch polej przygotowaną polewą, możesz obsypać go dodatkową posypką. Pozostaw ciasto do stężenia polewy. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA