• Link został skopiowany

Pierogi z kapustą i grzybami na święta wg siostry Anieli. Sekretny składnik udoskonali ciasto

Pierogi z kapustą i grzybami na święta Bożego Narodzenia muszą być wyjątkowe. Mamy dla Was przepis z sekretnym składnikiem na ciasto. Dzięki niemu poczujecie smaki nieba na talerzu. Goście będą prosić o dokładkę!
Farsz z grzybów do pierogów (zdjęcie ilustracyjne)
fot. Piotr Manasterski

 Pierogi z kapustą i grzybami - pierogi siostry Anieli to niebo w gębie!

Świąteczne pierogi siostry Anieli to istne niebo na talerzu i w gębie. Nie tylko ze względu na wyśmienity smak nieco innego farszu, ale i tajemnicze ciasto. Sekretny składnik zmieni je całkowicie i sprawi, że będzie ono jeszcze lepsze w smaku. Nie trzymamy Was już w napięciu i przechodzimy do przepisu.

Przepis na pierogi z grzybami i kapustą siostry Anieli:

Składniki na ciasto: 

  • 1 jajko
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:

  • 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
  • około 200 g grzybów suszonych
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 cebula sporej wielkości
  • około 1/4 szklanki gorącego mleka

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze delikatniejsze.
  2. Wysyp mąkę na stolnicę. Wykonaj dołek. Dodaj sól, jajko i wodę. Wyrób ciasto.
  3. Zagnieć dokładnie ciasto. Następnie odłóż ciasto na pół godziny pod przykryciem.
  4. Przejdź do wykonania farszu. Namocz grzyby w mleku i wodzie.
  5. Dalej zajmij się kapustą. Odciśnij sok i posiekaj na drobno. Ugotuj do miękkości.
  6. Dołóż posiekane grzyby.
  7. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Opcjonalnie dopraw do smaku.
  9. Weź ciasto naleśnikowe. Rozwałkuj je, wytnij z niego pierogi. Napełnij farszem. Zaklej. Ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj partiami, aby się nie skleiły.

Moczenie grzybów w mleku ulepszy smak potrawy. Z kolei dodanie gorącej wody do ciasta poprawi jego elastyczność. Warto znać te kulinarne sekrety i wykorzystać je podczas świąt Bożego Narodzenia.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi z grzybami i kapustą przepis pani Joli

Pierogi z grzybami i kapustą według receptury pani Joli to kolejny sposób na przepyszne wigilijne danie. Serwowane z barszczykiem czy domowym zakwasem to kulinarne mistrzostwo! Jak je zrobić? Prosty przepis znajdziesz poniżej. 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • odrobina soli
  • około 250 ml ciepłej wody
  • pół kostki masła

Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • pieprz, sól
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnice. Wsyp sól. Dołóż następnie margarynę.
  2. Wlej ciepłą wodę. Zagnieć ciasto.
  3. Dalej przełóż do miski i przykryj, aby nie uschło. Odstaw na 30 minut.
  4. Grzyby opłucz i zalej wodą. Pozostaw do namoczenia. Później gotuj je przez chwilę.
  5. Kapustę zalej wodą, dodaj przyprawy i ugotuj do miękkości.
  6. Później dodaj grzyby i zeszkloną cebulą. Dopraw do smaku.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz.
  8. Następnie weź ciasto, rozwałkuj, wytnij z niego pierogi i napełnij farszem.
  9. Zagotuj wodę, posól. Przejdź do gotowania pierogów. Jeżeli nie masz pewności co do ich poziomu ugotowania, możesz zastosować pewien patent. Jest to sposób z mojego domu. Pierogi po wypłynięciu, zalej zimną wodą. Powtórz zabieg i wyciągnij na sitko.

Zobacz też: Ryba na Wigilię - dorsz z ananasem, zapiekany karp i śledzie. Smacznie, różnorodnie i na bogato!

Więcej o: