Pierogi z kapustą i grzybami - pierogi siostry Anieli to niebo w gębie!
Świąteczne pierogi siostry Anieli to istne niebo na talerzu i w gębie. Nie tylko ze względu na wyśmienity smak nieco innego farszu, ale i tajemnicze ciasto. Sekretny składnik zmieni je całkowicie i sprawi, że będzie ono jeszcze lepsze w smaku. Nie trzymamy Was już w napięciu i przechodzimy do przepisu.
Przepis na pierogi z grzybami i kapustą siostry Anieli:
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1/2 kg mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- około 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:
- 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
- około 200 g grzybów suszonych
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz - do smaku
- 1 cebula sporej wielkości
- około 1/4 szklanki gorącego mleka
Sposób wykonania:
- Przesiej mąkę. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze delikatniejsze.
- Wysyp mąkę na stolnicę. Wykonaj dołek. Dodaj sól, jajko i wodę. Wyrób ciasto.
- Zagnieć dokładnie ciasto. Następnie odłóż ciasto na pół godziny pod przykryciem.
- Przejdź do wykonania farszu. Namocz grzyby w mleku i wodzie.
- Dalej zajmij się kapustą. Odciśnij sok i posiekaj na drobno. Ugotuj do miękkości.
- Dołóż posiekane grzyby.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle.
- Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Opcjonalnie dopraw do smaku.
- Weź ciasto naleśnikowe. Rozwałkuj je, wytnij z niego pierogi. Napełnij farszem. Zaklej. Ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj partiami, aby się nie skleiły.
Moczenie grzybów w mleku ulepszy smak potrawy. Z kolei dodanie gorącej wody do ciasta poprawi jego elastyczność. Warto znać te kulinarne sekrety i wykorzystać je podczas świąt Bożego Narodzenia.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Pierogi z grzybami i kapustą przepis pani Joli
Pierogi z grzybami i kapustą według receptury pani Joli to kolejny sposób na przepyszne wigilijne danie. Serwowane z barszczykiem czy domowym zakwasem to kulinarne mistrzostwo! Jak je zrobić? Prosty przepis znajdziesz poniżej.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- odrobina soli
- około 250 ml ciepłej wody
- pół kostki masła
Składniki na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- pieprz, sól
- olej roślinny
Wykonanie:
- Przesiej mąkę na stolnice. Wsyp sól. Dołóż następnie margarynę.
- Wlej ciepłą wodę. Zagnieć ciasto.
- Dalej przełóż do miski i przykryj, aby nie uschło. Odstaw na 30 minut.
- Grzyby opłucz i zalej wodą. Pozostaw do namoczenia. Później gotuj je przez chwilę.
- Kapustę zalej wodą, dodaj przyprawy i ugotuj do miękkości.
- Później dodaj grzyby i zeszkloną cebulą. Dopraw do smaku.
- Wymieszaj wszystkie składniki na farsz.
- Następnie weź ciasto, rozwałkuj, wytnij z niego pierogi i napełnij farszem.
- Zagotuj wodę, posól. Przejdź do gotowania pierogów. Jeżeli nie masz pewności co do ich poziomu ugotowania, możesz zastosować pewien patent. Jest to sposób z mojego domu. Pierogi po wypłynięciu, zalej zimną wodą. Powtórz zabieg i wyciągnij na sitko.
Zobacz też: Ryba na Wigilię - dorsz z ananasem, zapiekany karp i śledzie. Smacznie, różnorodnie i na bogato!