Przepis na likier jajeczny - sprawdź, jak robi go znana blogerka!
Przepis na likier jajeczny według blogerki pani Joli to zawsze dobry wybór. Jeżeli szukacie przepisu na domowy trunek, który będziecie mogli zaserwować podczas świąt Bożego Narodzenia, to najlepszym wyborem będzie świąteczny likier z jajek. Przejdźmy do wykonania.
Likier jajeczny adwokat - pani Joli:
Składniki:
- 10 żółtek
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 250 ml spirytusu
Wykonanie:
- Rozdziel białka od żółtek. Żółtka połącz z cukrem pudrem. Całość dokładnie zmiksuj.
- Dalej dodaj cukier waniliowy.
- Mieszając, dolej mleko.
- Później dodawaj stopniowo spirytus.
- Przelej gotowy likier do butelki.
- Ustaw w zimnym miejscu na około dwa tygodnie.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Przepis na likier jajeczny z kakao
Przepis na likier jajeczny z dodatkiem kakao to kolejna znakomita receptura na domowy trunek. Odrobina kakao wzbogaci smak i zmieni kolory likieru. Wygląda apetycznie, a do tego jak smakuje! Musicie się sami o tym przekonać.
Składniki na likier z dodatkiem kakao:
- 6 żółtek
- około 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 200 ml spirytusu
- mleko skondensowane
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem. Całość ubij mikserem.
- Dodaj kakao i dalej ubijaj. Najlepiej wykonać to dobrej jakości mikserem. Musi być on ustawiony na najwyższych obrotach.
- Stopniowo wlewaj mleko.
- Później dodawaj małymi partiami spirytus. Jednocześnie cały czas ubijaj.
- Tak przygotowany likier odstaw na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
Adwokat jajeczny - przepis z pomarańczową nutką
Przepis na adwokat jajeczny z pomarańczą może nas miło zaskoczyć. Ponadto należy zaznaczyć, że doskonale komponuje się on z klimatem świąt Bożego Narodzenia. Ciepło kominka, domowy likier w pięknych kieliszkach i mamy świąteczny, romantyczny wieczór we dwoje.
Składniki:
- 1-2 pomarańcze
- 250 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- 5-6 dużych żółtek
- szklanka wódki
Wykonanie krok po kroku:
- Wyszoruj porządnie pomarańcze.
- Następnie zetrzyj z nich skórkę.
- Wyciśnij z nich sok.
- Umieść w garnuszku śmietankę, cukier, pomarańczową skórkę i sam sok.
- Wyrównaj temperaturę i podgrzewaj do czasu, aż się rozpuści.
- Pamiętaj o zachowaniu średniej temperatury.
- Żółtka wymieszaj, połącz ze śmietanką. Przelej do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu. Po utworzeniu się bąbelków wyłącz. Ściągnij z ognia. Przelej przez sitko.
- Przestudź. Dodaj wódkę.
- Wymieszaj.
- Gotowy likier umieść w szklanej butelce i przechowuj w lodówce.
Likier domowy warto wykonać wcześniej. Należy trzymać go w lodówce, aby był świeży i dobrej jakości. Likier można podawać samodzielnie lub jako dodatek do ciasta, deserów.
Zobacz też: Tego ciasta nie trzeba reklamować! To coroczny hit na święta Bożego Narodzenia