Karp wigilijny nawet bez jednej ości? Tak to możliwe. Wigilijny koszmar dobiegł końca. Przyznajcie się, kto z Was chociaż raz zrezygnował ze świątecznego karpia z powodu ości? Na szczęście mamy na to sposób.
2
istock / Maryna Iaroshenko
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Karp wigilijny Magdy Gessler - jeden składnik usunie ości!
Karpwigilijny Magdy Gessler to od kilku lat prawdziwy hit. Od czasów kultowego, kulinarnego bloga restauratorki na popularnym serwisie, karp wigilijny w jej wydaniu stał się niemalże viralem. Sprawdź patent Magdy Gessler na najlepszego świątecznego karpia.
REKLAMA
Karp na Wigilię Magdy Gessler - przepis krok po kroku:
Składniki:
1/2 kg zamarynowanej ryby, podzielonej na dzwonki
1 jajko
1 łyżka mąki
1-2 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy - nie może być inny, gdyż tylko ten usuwa ości
Wykonanie:
Rybę odsącz z zalewy i przesusz.
Rybę obtocz w jajku i mące.
Weź garnek z grubym dnem. Nalej dużo oleju. Nie martw się, że ryba będzie tłusta. Nic bardziej mylnego! Następnie wrzuć panierowaną rybę na rozgrzany, głęboki olej (musi być wrzący) - małe ości zaczną znikać. Po chwili zmniejsz temperaturę smażenia, aby nie przypalić ryby.
Później przełóż rybę na półmisek. Możesz umieścić rybę na ręczniku papierowym.
smażona rybaRitaE/Pixabay
Karp na Wigilię - przepisy no waste zawsze na czasie
Przepisy na karpia na Wigilię, które pozwolą zaoszczędzić, są zawsze przydatne. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy bożonarodzeniową obfitość na stołach. Co roku robicie za dużo karpia? Nie martwcie się, można zabezpieczyć go w zalewie. W słoiku postoi nawet pół roku.
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Karp smażony na Wigilię - przepis na królewską rybę
Karp smażony na Wigilię w królewskiej wersji? Jak najbardziej tak! Poniższy przepis jest z dodatkiem cytryny i masła klarowanego. Jeżeli zależy Wam na pozbyciu się ości, należy wybrać olej rzepakowy.
Jak usmażyć karpia? Poniżej sposób wykonania:
Składniki:
8 dzwonków z karpia
3 jaja
250 g bułki tartej
pół szklanki mąki
1 cytryna + sok z 1 cytryny
sól, pieprz
masło klarowane
Wykonanie:
Wymyj rybę. Osusz ręcznikiem papierowym.
Dalej skrop rybę sokiem z cytryny.
Dopraw solą oraz pieprzem.
Obtocz rybę w mące, jajku i w bułce tartej.
Smaż na średnim, rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę ułóż na półmisku i przystrój kawałkami cytryny.
* Małe wyjaśnienie: Olej rzepakowy usuwa małe ości. Duże ości, należy usunąć po prostu ręcznie.
Rybę można wykonać w większej ilości i przechować ją w słoikach. Jednak sądząc po smaku, nie będzie to konieczne. Zniknie ona z talerzy w kilka chwil. Rybę można serwować z ziemniaczkami i soczystą surówką.