Ości wigilijnego karpia to świąteczny koszmar wielu z nas. Jak się ich pozbyć? Zdradzamy patent Magdy Gessler

Karp wigilijny nawet bez jednej ości? Tak to możliwe. Wigilijny koszmar dobiegł końca. Przyznajcie się, kto z Was chociaż raz zrezygnował ze świątecznego karpia z powodu ości? Na szczęście mamy na to sposób.

Karp wigilijny Magdy Gessler - jeden składnik usunie ości!

Karp wigilijny Magdy Gessler to od kilku lat prawdziwy hit. Od czasów kultowego, kulinarnego bloga restauratorki na popularnym serwisie, karp wigilijny w jej wydaniu stał się niemalże viralem. Sprawdź patent Magdy Gessler na najlepszego świątecznego karpia.

Karp na Wigilię Magdy Gessler - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1/2 kg zamarynowanej ryby, podzielonej na dzwonki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy - nie może być inny, gdyż tylko ten usuwa ości

Wykonanie:

  1. Rybę odsącz z zalewy i przesusz.
  2. Rybę obtocz w jajku i mące.
  3. Weź garnek z grubym dnem. Nalej dużo oleju. Nie martw się, że ryba będzie tłusta. Nic bardziej mylnego! Następnie wrzuć panierowaną rybę na rozgrzany, głęboki olej (musi być wrzący) - małe ości zaczną znikać. Po chwili zmniejsz temperaturę smażenia, aby nie przypalić ryby. 
  4. Później przełóż rybę na półmisek. Możesz umieścić rybę na ręczniku papierowym.

smażona rybasmażona ryba RitaE/Pixabay

Karp na Wigilię - przepisy no waste zawsze na czasie

Przepisy na karpia na Wigilię, które pozwolą zaoszczędzić, są zawsze przydatne. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy bożonarodzeniową obfitość na stołach. Co roku robicie za dużo karpia? Nie martwcie się, można zabezpieczyć go w zalewie. W słoiku postoi nawet pół roku.

Składniki na zalewę:

  • 250 ml octu
  • 3 szklanki wody - najlepiej przefiltrowanej
  • 1,5 łyżki soli
  • około 1/4 szklanki cukru
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe

Pozostałe składniki:

  • 2 cebule
  • karp powigilijny
  • olej

Wykonanie:

  1. Cebule obierz, pokrój na plasterki.
  2. Zeszklij ją na oleju.
  3. Zagotuj wszystkie składniki na zalewę.
  4. Przygotuj słoiki. Umieść w nich zeszkloną cebulę.
  5. Włóż karpia i zalej zalewą. Słoiki zakręć i zapasteryzuj (tu znajdziesz przepis).
  6. Proces ten powinien trwać około 15-20 minut.
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Karp smażony na Wigilię - przepis na królewską rybę 

Karp smażony na Wigilię w królewskiej wersji? Jak najbardziej tak! Poniższy przepis jest z dodatkiem cytryny i masła klarowanego. Jeżeli zależy Wam na pozbyciu się ości, należy wybrać olej rzepakowy.

Jak usmażyć karpia? Poniżej sposób wykonania:

Składniki:

  • 8 dzwonków z karpia
  • 3 jaja
  • 250 g bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • 1 cytryna + sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Wykonanie:

  1. Wymyj rybę. Osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Dalej skrop rybę sokiem z cytryny.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Obtocz rybę w mące, jajku i w bułce tartej.
  5. Smaż na średnim, rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę ułóż na półmisku i przystrój kawałkami cytryny.

* Małe wyjaśnienie: Olej rzepakowy usuwa małe ości. Duże ości, należy usunąć po prostu ręcznie. 

Rybę można wykonać w większej ilości i przechować ją w słoikach. Jednak sądząc po smaku, nie będzie to konieczne. Zniknie ona z talerzy w kilka chwil. Rybę można serwować z ziemniaczkami i soczystą surówką.

Zobacz też: Ryba po grecku - ten przepis zdecydowanie przeniesie Wasze kubki smakowe na inny poziom

Więcej o:
Copyright © Agora SA