Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, o za tym idzie, w wielu domach ruszają już pierwsze przygotowania i testowanie tegorocznego menu. Poza klasykami, na stole nie może zabraknąć też tradycyjnych dań, które niemalże zapisały się już na kartach polskiej historii. Takim rarytasem bez dwóch zdań są śląskie makówki, czyli słodka prostota z kilka składników.
Wśród wigilijnych rarytasów nie brakuje domowych przepisów i łakoci. Daniami obowiązkowymi na odświętnym stole jest barszcz, pierogi, karp czy obłędne pierogi. Warto jednak zadbać także o lokalne specjały w słodkim wydaniu, a do takich z pewnością można zaliczyć śląskie makówki - rarytas z masy makowej, mleka i różnorodnych bakalii.
Makówki rodem ze śląskiego stołu wigilijnego są niezwykle proste w przygotowaniu. Pośpiech nie jest tu jednak wskazany - im potrawa dłużej poleżakuje przed podaniem, tym większe uśmiechy będą na twarzach domowników i gości. Cały sekret tkwi bowiem w składzie, czyli w mleku, maku, miodzie, bakaliach i suszonych owocach, które doskonale dopełniają całość. W niektórych domach nadal do masy dodaje się także chałkę lub sucharki. Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: