Przepisy na dania świąteczne - schab nadziewany żurawiną
Przepisy na dania świąteczne na bazie nadziewanego schabu to świetna opcja na uroczysty obiad. Jeżeli zależy Wam na tym, aby zaserwować gościom coś wyjątkowego na świąteczny obiad, to zdecydowanie jest to przepis dla Was. Cechuje się dużą prostotą, dlatego też nawet jeżeli nie robiliście tego wcześniej to nic straconego. Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- suszona żurawina
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
- naturalna przyprawa kuchenna
- ocet balsamiczny
- oliwa
- pół szklanki śmietany 30-procentowej
Wykonanie:
- Umyj mięso, obsusz je ręcznikiem papierowym.
- Następnie natnij mięso.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami. Natrzyj oliwą mięso.
- Powsadzaj żurawinę do mięsa, w miejsca nacięć.
- Zwiąż mięso sznurkiem kuchennym, umieść w rękawie do pieczenia. Umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz przez 140-150 minut w temperaturze około 160 stopni.
- W końcowym etapie pieczenia, przetnij rękaw i dodaj tam żurawinę.
- Po pieczeniu wyciągnij mięso i zlej powstały sos. Dodaj śmietanę kremówkę i zmiksuj.
- Schabik podawaj z przygotowanym sosem.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Świąteczne jedzenie, czyli schab z suszoną śliwką w roli głównej
Świąteczne jedzenie nie ma sobie równych. Schab ze śliwką to strzał w dziesiątkę. Garść aromatycznych przypraw podkręci jego smak. Sama pyszność. Jak zrobić taki świąteczny obiad? Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis.
Bożonarodzeniowe potrawy - przepis na schab nadziewany śliwką:
Składniki:
- 1 kg schabu
- 350 suszonych śliwek
- olej roślinny
- sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, bazylia
- około 3/4 szklanki bulionu
- powidła śliwkowe
Wykonanie krok po kroku:
- Schab umyj, osusz. Połóż mięso na desce. Wykrój kieszonkę w mięsie. Dopraw mięso przyprawami.
- Wciśnij do środka śliwki. Dociśnij. Śliwki, które pozostaną, przydadzą się przy pieczeniu.
- Zepnij mięso np. wykałaczkami.
- Umieść mięso w naczyniu. Natrzyj olejem i przyprawami.
- Obłóż śliwkami.
- Odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Później wyciągnij mięso i delikatnie ogrzej.
- Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
- Obsmaż mięso na patelni.
- Później ponownie umieść mięso w naczyniu do pieczenia.
- Na dno naczynia wlej bulion, dodaj powidła.
- Polej w razie konieczności olejem. Piecz przez około 40 minut. Po 20 minutach obróć mięso.
- Powstały sos, możesz zmiksować na aksamitną masę. Dzięki temu uzyskasz sos pieczeniowy o śliwkowym smaku.
Schabik ze śliwkami można serwować na ciepło lub ostudzić i serwować jako wędlinę. Jest to dobra propozycja nie tylko na obiad, ale i świąteczne śniadanie czy też kolację. Chcąc zachować dłużej świeżość i rewelacyjny smak, warto przechowywać mięso w specjalnym naczyniu próżniowym. Wówczas będzie ono jeszcze lepsze w smaku.
Zobacz też: Krokiety wigilijne z wyjątkowym farszem. Tego smaku nie da się zapomnieć