Tego makowca na tle innych wyróżnia dosłownie wszystko. Przygotuj go, a zbierzesz same komplementy

Makowiec to must-have na świątecznym stole. Ciasto z makiem ma nie tylko bogaty smak, ale i tradycję. W dawnych czasach było ono symbolem urodzaju i dobrobytu. Jeżeli makowiec był serwowany z orzechami, nawiązywał też do płodności. Sprawdź dwa przepisy na makowce.

Makowiec na święta - przepis pani Joli dla zabieganych

Makowiec na święta według przepisu pani Joli jest świetnym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu na pieczenie. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Nie zdążyliście przygotować wcześniej maku? Skorzystaj z gotowej masy. Receptura znajduje się poniżej.

Makowiec - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka gotowej masy makowej

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier.
  3. Następnie dodawaj po żółtku.
  4. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  5. Połącz ze sobą składniki.
  6. Przygotuj blaszkę. Piecz biszkopt w temperaturze około 160 stopni przez około 20 minut.
  7. Górę posyp cukrem pudrem. Połóż ścierkę, obróć na drugą stronę. Ściągnij papier do pieczenia i posmaruj masą makową. Zawiń makowiec i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na makowiec siostry Anastazji - niebiańskie ciasto na świątecznym stole

Przepis na makowiec siostry Anastazji to kolejna ciekawa receptura na świąteczne ciasto. Przepis jest wzbogacony o orzechy i olejek migdałowy. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Makowiec - przepis siostry Anastazji:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • 250 margaryny
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jaj
  • 250 g cukru pudru
  • bakalie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 olejek migdałowy

Pozostałe składniki:

  • orzechy
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

  1. Zagnieć ciasto ze składników na masę.
  2. W razie konieczności możesz dodać śmietanę, jeśli ciasto będzie za suche.
  3. Ciasto podziel na dwie części, włóż do lodówki na pewien czas.
  4. Przejdź do wykonania masy. Sparz mak i zmiel.
  5. Białka ubij na sztywną masę. Dodawaj cukier.
  6. Później dołóż stopniowo żółtka.
  7. Dołóż pozostałe składniki.
  8. Wyłóż jeden spód ciasta na blachę.
  9. Rozłóż masę makową, przykryj kolejną warstwą ciasta.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
  11. Kiedy ciasto będzie już upieczone, przestudź je. Później polej polewą i udekoruj orzechami.

Jeżeli chcesz wykonać samodzielnie polewę to poniżej przepis na dwa rodzaje: białą i czekoladową. Wykonanie polewy jest banalne, o czym przekonacie się za chwilę:

Składniki na polewę białą:

  • 250 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącego mleka
  • 25 g masła roślinnego

Wykonanie:

  1. Połącz cukier puder z gorącym mlekiem.
  2. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Rozpuść masło i połącz z masą.
  4. Po wykonaniu ostudź.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g kakao

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło.
  2. Do masła dołóż pozostałe składniki.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj.
  4. Później przestudź.

Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.