Makowiec na święta - przepis pani Joli dla zabieganych
Makowiec na święta według przepisu pani Joli jest świetnym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu na pieczenie. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Nie zdążyliście przygotować wcześniej maku? Skorzystaj z gotowej masy. Receptura znajduje się poniżej.
Makowiec - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 5 jaj
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka gotowej masy makowej
Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier.
- Następnie dodawaj po żółtku.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Połącz ze sobą składniki.
- Przygotuj blaszkę. Piecz biszkopt w temperaturze około 160 stopni przez około 20 minut.
- Górę posyp cukrem pudrem. Połóż ścierkę, obróć na drugą stronę. Ściągnij papier do pieczenia i posmaruj masą makową. Zawiń makowiec i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Przepis na makowiec siostry Anastazji - niebiańskie ciasto na świątecznym stole
Przepis na makowiec siostry Anastazji to kolejna ciekawa receptura na świąteczne ciasto. Przepis jest wzbogacony o orzechy i olejek migdałowy. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Makowiec - przepis siostry Anastazji:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- szklanka cukru pudru
- 250 margaryny
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 2 szklanki suchego maku
- 1 łyżka kakao
- 5 jaj
- 250 g cukru pudru
- bakalie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 olejek migdałowy
Pozostałe składniki:
- orzechy
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Zagnieć ciasto ze składników na masę.
- W razie konieczności możesz dodać śmietanę, jeśli ciasto będzie za suche.
- Ciasto podziel na dwie części, włóż do lodówki na pewien czas.
- Przejdź do wykonania masy. Sparz mak i zmiel.
- Białka ubij na sztywną masę. Dodawaj cukier.
- Później dołóż stopniowo żółtka.
- Dołóż pozostałe składniki.
- Wyłóż jeden spód ciasta na blachę.
- Rozłóż masę makową, przykryj kolejną warstwą ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
- Kiedy ciasto będzie już upieczone, przestudź je. Później polej polewą i udekoruj orzechami.
Jeżeli chcesz wykonać samodzielnie polewę to poniżej przepis na dwa rodzaje: białą i czekoladową. Wykonanie polewy jest banalne, o czym przekonacie się za chwilę:
Składniki na polewę białą:
- 250 g cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącego mleka
- 25 g masła roślinnego
Wykonanie:
- Połącz cukier puder z gorącym mlekiem.
- Wymieszaj, aż masa będzie gładka.
- Rozpuść masło i połącz z masą.
- Po wykonaniu ostudź.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 50 g kakao
Wykonanie:
- Rozpuść masło.
- Do masła dołóż pozostałe składniki.
- Wszystko dobrze wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj.
- Później przestudź.
Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy