Śledź - przepisy na święta w różnych odsłonach smakowych!
Przepisy na śledzie na święta Bożego Narodzenia mogą być bardzo różnorodne. Przed wami dwa przepisy na pyszne śledzie na święta. Wersja po kaszubsku i w oleju. Wybierzcie tą, która najbardziej przypadnie Wam do gustu lub po prostu zróbcie dwa smaki! Można przechowywać je w słoikach.
Jak zrobić śledzie na święta po kaszubsku? Oto przepis:
Składniki:
- pół kilograma filetów śledziowych
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki octu
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz, słodka papryka
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 cebule
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 3 ogórki kiszone
- suszona żurawina
- rodzynki
Wykonanie krok po kroku:
- Namocz śledzie.
- Później obierz cebulę, pokrój ją w kostkę.
- Zeszklij cebulę na oleju.
- Dalej dołóż cukier. Całość chwilę podsmaż.
- Następnie wlej ocet. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu przez kilka minut. W końcowym etapie dodaj żurawiną, rodzynki. Pokrój ogórki w kostkę.
- Dołóż je do całości.
- Tak przygotowany sos, zdejmij z ognia. Przygotuj naczynie. Ułóż w nim śledzie. Zalej sosem.
- Odstaw po wystudzeniu do lodówki.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Śledzie w słoiku na święta - wersja w oleju
Śledzie w słoiku na święta to prawdziwy kulinarny klasyk. Nie może ich zabraknąć! Śledzie można dość długo przechowywać w słoiku. Najlepiej przygotować je 2-3 dni wcześniej przed planowaną Wigilią, aby smaki dobrze się przegryzły.
Śledzie w oleju na święta - krok po kroku:
Składniki:
- 10 filetów śledziowych
- pół szklanki octu
- ziele angielskie, liście laurowe
- 1-2 cebule
- olej
Wykonanie:
- Śledzie wyciągnij z zalewy. Opłucz je. Włóż do miski z zimną wodą. Opłucz z soli. Powtórz ten zabieg kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Co jakiś czas zmieniaj wodę.
- Kiedy śledzie będą już odpowiednio słone, wlej ocet do miski. Zanurz każdy filet w occie.
- Zajmij się cebulą. Obierz ją i pokrój w kostkę. Zalej ją octem.
- Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz, wytrzyj do sucha. Umieść śledzie w słoiku. Przełóż je przyprawami. Polej śledzie olejem.
- Zakręć i wstaw do lodówki.
Ile wcześniej można przygotować śledzie? Odpowiadamy
Śledzie to ten rodzaj wigilijnego dania, które możemy przygotować nieco wcześniej. Przyjmuje się, że powinno to być około 2-3 dni wcześniej. Im wcześniej, tym lepiej. Dzięki temu ryby nabiorą jeszcze lepszego smaku i aromatu. Jeżeli przygotowaliśmy za dużo śledzi, możemy z pełnym powodzeniem przechowywać je w lodówce przez 3-4 tygodnie. W zależności od rodzaju dania. Śledzie w oleju zachowają świeżość maksymalnie do miesiąca. Jednak sądząc po ich smaku - znikną z talerzy z prędkością światła. A goście będą prosić o dokładkę.
Zobacz też: Przedstawiamy świąteczne przepisy na ciasta, które z pewnością sprostają Waszym oczekiwaniom