Ile wcześniej zrobić śledzie na święta? Trzeba zrobić je w odpowiednim czasie, aby smaki dobrze się przegryzły

Ile wcześniej można zrobić śledzie na święta, aby cieszyć się ich znakomitym smakiem? Odpowiedź znajdziesz w artykule. Podpowiemy Wam także, jak zrobić znakomite śledzie na Boże Narodzenie. Ten smak oczaruje nawet sceptyków.

Śledź - przepisy na święta w różnych odsłonach smakowych!

Przepisy na śledzie na święta Bożego Narodzenia mogą być bardzo różnorodne. Przed wami dwa przepisy na pyszne śledzie na święta. Wersja po kaszubsku i w oleju. Wybierzcie tą, która najbardziej przypadnie Wam do gustu lub po prostu zróbcie dwa smaki! Można przechowywać je w słoikach.

Jak zrobić śledzie na święta po kaszubsku? Oto przepis:

Składniki:

  • pół kilograma filetów śledziowych
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 3 ogórki kiszone
  • suszona żurawina
  • rodzynki

Wykonanie krok po kroku:

  1. Namocz śledzie.
  2. Później obierz cebulę, pokrój ją w kostkę.
  3. Zeszklij cebulę na oleju.
  4. Dalej dołóż cukier. Całość chwilę podsmaż.
  5. Następnie wlej ocet. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  6. Całość dokładnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu przez kilka minut. W końcowym etapie dodaj żurawiną, rodzynki. Pokrój ogórki w kostkę.
  7. Dołóż je do całości.
  8. Tak przygotowany sos, zdejmij z ognia. Przygotuj naczynie. Ułóż w nim śledzie. Zalej sosem.
  9. Odstaw po wystudzeniu do lodówki.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie w słoiku na święta - wersja w oleju

Śledzie w słoiku na święta to prawdziwy kulinarny klasyk. Nie może ich zabraknąć! Śledzie można dość długo przechowywać w słoiku. Najlepiej przygotować je 2-3 dni wcześniej przed planowaną Wigilią, aby smaki dobrze się przegryzły.

Śledzie w oleju na święta - krok po kroku:

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych
  • pół szklanki octu
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • 1-2 cebule
  • olej

Wykonanie:

  1. Śledzie wyciągnij z zalewy. Opłucz je. Włóż do miski z zimną wodą. Opłucz z soli. Powtórz ten zabieg kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Co jakiś czas zmieniaj wodę.
  3. Kiedy śledzie będą już odpowiednio słone, wlej ocet do miski. Zanurz każdy filet w occie.
  4. Zajmij się cebulą. Obierz ją i pokrój w kostkę. Zalej ją octem.
  5. Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz, wytrzyj do sucha. Umieść śledzie w słoiku. Przełóż je przyprawami. Polej śledzie olejem.
  6. Zakręć i wstaw do lodówki.

Ile wcześniej można przygotować śledzie? Odpowiadamy

Śledzie to ten rodzaj wigilijnego dania, które możemy przygotować nieco wcześniej. Przyjmuje się, że powinno to być około 2-3 dni wcześniej. Im wcześniej, tym lepiej. Dzięki temu ryby nabiorą jeszcze lepszego smaku i aromatu. Jeżeli przygotowaliśmy za dużo śledzi, możemy z pełnym powodzeniem przechowywać je w lodówce przez 3-4 tygodnie. W zależności od rodzaju dania. Śledzie w oleju zachowają świeżość maksymalnie do miesiąca. Jednak sądząc po ich smaku - znikną z talerzy z prędkością światła. A goście będą prosić o dokładkę.

Zobacz też: Przedstawiamy świąteczne przepisy na ciasta, które z pewnością sprostają Waszym oczekiwaniom

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.