Jak długo trzeba parzyć mak i jak to zrobić?
Jak długo trzeba parzyć mak na makowiec, aby był dobry w smaku? W pierwszej kolejności mak należy porządnie wypłukać w wodzie. Później możemy przesypać go przez sitko o drobnych oczkach. W kolejnym etapie należy przelać go zimną wodą. W dalszym kroku należy umieścić ziarnka w garnuszku i zalać świeżą wodą. Co do samych proporcji to powinniśmy trzymać się zaleceń: 2 naczynia płynu na 1 naczynie maku. Ziarenka maku należy gotować na małym ogniu do pół godziny. Należy pamiętać o mieszaniu. W przeciwnym razie mak może się przypalić.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Jak sparzyć mak mielony mlekiem? Poniżej znajdziecie sposób wykonania
Jak sparzyć mak mielony mlekiem? Oprócz wody, mamy do wykorzystania także mleko. Jest to świetne rozwiązanie zwłaszcza kiedy decydujemy się na przygotowanie maku do makowca. Dzięki mleku ciasto będzie jeszcze lepsze. Jak zatem to wykonać? Poniżej krótka instrukcja.
Jak sparzyć mak mielony mlekiem?
- Umyj dokładnie nasiona w wodzie.
- Podgrzej bardzo mocno mleko.
- Później wsyp nasiona maku do garnka.
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez osiem minut.
- Pamiętaj o mieszaniu. W przeciwnym razie mak może się przypalić.
- Później odstaw garnek z ognia.
- Przestaw go w ciepłe miejsce. Przykryj pokrywką od garnka.
- Pozostaw na cztery godziny.
- Po tym czasie powinien być gotowy. Odsącz ziarna.
Przepis na makowca siostry Anastazji. Bez niego nie ma świąt!
Przepis na makowca siostry Anastazji zrobi furorę na wigilijnym stole. Słodki zawijaniec jest znakomity w smaku. Poniżej sposób wykonania:
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki
- 80 g świeżych drożdży
- około 350 g masła
- 2-3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- odrobina soli
Składniki na masę makową:
- 400 g maku
- 150 g masła
- około 3/4 szklanki miodu - powinien być płynny
- 1 cukier waniliowy
- 100 g pokrojonych orzechów
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
- skórka pomarańczowa
- olejek migdałowy
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka + 6 białek
- odrobina soli
Składniki na lukier:
- sok z mandarynki
- 250 g cukru pudru
Wykonanie:
- Masło posiekaj. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
- Wykonaj zaczyn z drożdży oraz cukru.
- Wlej go później do mąki.
- Dodaj śmietanę, żółtka.
- Wyrób porządnie ciasto.
- Wykonaj kulę i zanurz w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać, przełóż na desce do osuszenia.
- Przygotuj masę makową. Sparz mak i zmiel dwukrotnie.
- Rozpuść masło. Dodaj cukier zwykły i waniliowy, dołóż miód.
- Dodaj mak, bakalie, żółtka.
- Dolej olejek.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Podsmaż na patelni, ostudź.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do maku ręcznie.
- Ciasto i masę podziel na trzy części.
- Rozwałkuj ciasta. Wysmaruj masą, zostaw margines. Zawiń. Zawiń w papier do pieczenia.
- Umieść w keksówce.
- Podziurkuj patyczkiem. Umieść ciasto w nagrzanym piekarniku do 50 stopni przy otwartych drzwiczkach. Po 30 minutach zamknij je i zwiększ temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy