Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Krokiety to najlepszy dodatek do barszczu lub bulionu. Jeśli już powoli myślisz nad świątecznym menu, ten przepis na pewno cię zainspiruje. Oczywiście krokiety są pyszne nie tylko w Wigilię, idealnie sprawdzają się także na innych rodzinnych uroczystościach lub podczas zwykłego, codziennego obiadu. Ja jednak zawsze uważałam, że farsz z grzybów i kapusty jest najlepszy i takie krokiety najlepiej pasują prosto z patelni. Ja zawsze dodaję lekko ścięte żółtka jajek oraz podsmażoną cebulę.
Mój przepis na farsz do krokietów na święta
Składniki:
- szklanka suszonych grzybów
- ok. 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- delikatnie ścięte żółtka jajek (ok. 3)
- sól, pierz, listki laurowe, ziele angielskie
- łyżka masła albo smalcu
Sposób wykonania:
- Grzyby skrusz i zalej ziemną wodą, by zmiękły. Ja zawsze dodaję do moczenia grzybów 2 listki laurowe i pół cebuli - to dodaje aromatu.
- kapustę kiszoną chwilę podgotuj, żeby nie była twarda. Do gotowania także możesz dodać listki laurowe -nie zapomnij także o soli. Ugotowaną kapustę drobno poszatkuj i przełóż do miski.
- Kiedy grzyby się namoczą, pokrój je na kawałki i razem z posiekaną cebula podsmaż je na maśle albo smalcu. Lekko osól i dopraw pieprzem.
- Podsmażone grzyby możesz posiekać albo zmielić w maszynce. Następnie dodaj do miski z kapustą, dodaj żółtka - najlepiej, gdyby były niemal półpłynne, dopraw solą i pieprzem, jeśli chcesz granulowanym czosnkiem i kminkiem.
- Farsz dokładnie wymieszaj. Składniki muszą być zwarte i bardzo aromatyczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę bulionu.
Taki farsz jest idealny do krokietów wigilijnych, ale sprawdzi się także do pierogów. Żółtko nie tylko dodaje smaku, ale sprawi, że farsz dużo lepiej będzie zawijać w naleśniki. A jakie naleśniki najlepsze do krokietów? O tym już pisaliśmy.