Makowiec zawijany, czyli obowiązkowe ciasto wigilijne. Zamiast używać gotowca, masę makową przygotuj samodzielnie

Boże Narodzenie to nie tylko magiczny czas pojednania, rodzinnych spotkań i wymieniania się prezentami. To także czas, w którym możemy nacieszyć brzuchy i podniebienia domowymi specjałami. Postaw na tradycję i w tym roku przygotuj znakomity makowiec zawijany. Nie idź jednak na łatwiznę i masę makową przygotuj od zera.

Do świąt Bożego Narodzenia zostało kilka tygodni, ale największe łasuchy już rozmyślają o znakomitych ciastach domowej roboty, które pojawią się na wigilijnych stołach. W tym czasie liczenie kalorii warto odłożyć na bok i cieszyć się smakiem bożonarodzeniowych dobroci. Makowiec zawijany to zdecydowanie jeden z tych specjałów, który, choć smakuje wszystkim, wydaje się trudny w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. W tym artykule dowiesz się, jak krok po kroku przygotować idealnego świątecznego makowca. Więcej świątecznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 45 g świeżych drożdży,
  • 150 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki czystej wódki,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku,
  • 250 g cukru białego,
  • 1 łyżka ulubionego miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • dwie garści orzechów włoskich,
  • 2 łyżki masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczy,*
  • cynamon.*

* - ilość dowolna.

Nie ma to jak domowy makowiec. Zawiń nadzienie w ciasto i ciesz się smakiem świąt

  1. Drożdże kruszymy w palcach, zasypujemy łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około kwadrans.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej żółtka, resztę mleka i cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wódkę. Na koniec dodajemy miękkie masło i całość dokładnie zagniatamy.
  3. Wyrośnięty zaczyn dolewamy do ciasta i ponownie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej kuli. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie lepić, warto dodać odrobinę mąki.
  4. Ciasto owijamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut.
  5. Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Następnie przekładamy go do miski.
  6. Do maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki (mogą być uprzednio namoczone w alkoholu), skórkę pomarańczy i cynamon. Całość mieszamy.
  7. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z miodem i cukrem. 
  8. Słodką masą zalewamy mak i bakalie. Makowe nadzienie powinno być bardzo wilgotne. 
  9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, a każdą z nich wałkujemy na prostokątne placki.
  10. Każdy placek smarujemy masą makową, a następnie zawijamy w rulon. Każdy rulon zawijamy w nasmarowany olejem pergamin, dzięki czemu nadamy ciastu piękny kształt.

Makowiec zawijany wystarczy piec 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto należy ostudzić, a następnie możemy je śmiało dekorować. Tradycyjnie ciasto polewa się lukrem i ozdabia orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, makowiec będzie wilgotny i obłędnie pyszny. Smacznego!

Więcej o: