To najlepsza sałatka na święta. Przyciągnie wzrok każdego. Jarzynowa może się jej kłaniać

Wiemy, że Polacy kochają sałatkę jarzynową. Nikomu nie odradzamy jej przygotowania na święta. Nie musi to być jednak jedyna sałatka, którą postawisz na stole. Możesz też trochę zaszaleć, poeksperymentować i przygotowa coś, co na pewno przyciągnie wzrok i widelce wszystkich gości. Oto najlepsza sałatka na święta Bożego Narodzenia - leśna polana.

Przygotowanie świątecznego menu wielu osobom zaprząta głowę już kilka tygodni wcześniej. Niektórzy postawią na sprawdzone i dobrze znane klasyki, inni będą chcieli spróbować czegoś nowego, żeby przełamać rutynę i zaskoczyć zarówno siebie, jak i gości. Pojawiają się z pewnością różnego rodzaju ryby, pierogi i ciasta. Nie może też jednak zabraknąć pysznych sałatek. Najczęściej na stole stawiamy tradycyjną sałatkę jarzynową, którą w Polsce okrzyknięto nawet mianem królowej. Być może jednak komuś już się znudziła i na tegoroczne święta planuje przygotować coś innego. Jeśli ty jesteś właśnie tym kimś, mamy dla ciebie propozycję - oto najlepsza sałatka na święta Bożego Narodzenia. Nazywa się leśna polana i wiele osób może uznać, że jest zdecydowanie lepsza niż sałatka jarzynowa. A na pewno dużo lepiej się prezentuje. Na pewno przykuje uwagę gości.

Zobacz wideo Zobacz jak zrobić inną sałatkę na święta. Oto przepis na śledzia pod szubą

Przepis na najlepszą sałatkę na święta. Leśna polana

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek,
  • 300 g filetów śledziowych (można zastąpić dwiema piersiami z kurczaka),
  • 3 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • puszka kukurydzy,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 8 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, a potem drobno pokrój. W kostkę pokrój ogórki kiszone. Marchewkę i ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Powinno to zająć około 40 minut. Potem ostudź je, obierz i pokrój w kostkę.

Przygotuj śledzie. Matiasy powinny być wcześniej wymoczone. Pokrój je w kostkę tak jak warzywa. Jeżeli zamiast śledzi używasz kurczaka, pokrój go w kostkę i usmaż na złoto na oleju z przyprawą curry. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłóż papierem lub folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki kapeluszami do dołu. Posiekaj szczypiorek oraz koperek i posyp grzybki. Na to wyłóż marchewkę i przypraw ją. Posmaruj dwiema łyżkami majonezu.

Na marchewce pokrytej majonezem połóż śledzie (lub kurczaka). Posyp je kukurydzą odsączoną z zalewy oraz ogórkami. Przykryj je kolejnymi dwiema łyżkami majonezu. Ser zetrzyj na tarce i posyp warstwę majonezową. Dodaj przygotowane wcześniej jajka. Na nich rozsmaruj kolejne dwie łyżki majonezu. Na koniec ułóż warstwę ziemniaków, dopraw i rozsmaruj na wierzchu ostatnie dwie łyżki majonezu. Owiń tortownicę folią i schowaj do lodówki, by smaki się przegryzły. Sałatkę leśna polana podawaj odwróconą do góry dnem, czyli tak, aby pieczarki były na wierzchu.

Więcej o: