Przygotowanie świątecznego menu wielu osobom zaprząta głowę już kilka tygodni wcześniej. Niektórzy postawią na sprawdzone i dobrze znane klasyki, inni będą chcieli spróbować czegoś nowego, żeby przełamać rutynę i zaskoczyć zarówno siebie, jak i gości. Pojawiają się z pewnością różnego rodzaju ryby, pierogi i ciasta. Nie może też jednak zabraknąć pysznych sałatek. Najczęściej na stole stawiamy tradycyjną sałatkę jarzynową, którą w Polsce okrzyknięto nawet mianem królowej. Być może jednak komuś już się znudziła i na tegoroczne święta planuje przygotować coś innego. Jeśli ty jesteś właśnie tym kimś, mamy dla ciebie propozycję - oto najlepsza sałatka na święta Bożego Narodzenia. Nazywa się leśna polana i wiele osób może uznać, że jest zdecydowanie lepsza niż sałatka jarzynowa. A na pewno dużo lepiej się prezentuje. Na pewno przykuje uwagę gości.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, a potem drobno pokrój. W kostkę pokrój ogórki kiszone. Marchewkę i ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Powinno to zająć około 40 minut. Potem ostudź je, obierz i pokrój w kostkę.
Przygotuj śledzie. Matiasy powinny być wcześniej wymoczone. Pokrój je w kostkę tak jak warzywa. Jeżeli zamiast śledzi używasz kurczaka, pokrój go w kostkę i usmaż na złoto na oleju z przyprawą curry. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłóż papierem lub folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki kapeluszami do dołu. Posiekaj szczypiorek oraz koperek i posyp grzybki. Na to wyłóż marchewkę i przypraw ją. Posmaruj dwiema łyżkami majonezu.
Na marchewce pokrytej majonezem połóż śledzie (lub kurczaka). Posyp je kukurydzą odsączoną z zalewy oraz ogórkami. Przykryj je kolejnymi dwiema łyżkami majonezu. Ser zetrzyj na tarce i posyp warstwę majonezową. Dodaj przygotowane wcześniej jajka. Na nich rozsmaruj kolejne dwie łyżki majonezu. Na koniec ułóż warstwę ziemniaków, dopraw i rozsmaruj na wierzchu ostatnie dwie łyżki majonezu. Owiń tortownicę folią i schowaj do lodówki, by smaki się przegryzły. Sałatkę leśna polana podawaj odwróconą do góry dnem, czyli tak, aby pieczarki były na wierzchu.