Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Warto zatem wcześniej skompletować idealne menu, które zachwyci tegorocznych gości. Klasyką która wypadnie bezkonkurencyjnie, będzie keks, czyli tradycyjne ciasto z solidną porcją kolorowych bakalii. Sprawdź przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem świat.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Keks od Ani Starmach zadowoli nawet wydająca teściowa - wystarczy zadbać o dodatki
Domowej roboty ciasta to nierozłączny element zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Wówczas na stołach królują serniki, baby, kruche specjały i piękne przekładańce. Nie można zapomnieć też o klasyce, jaką bez dwóch zdań jest keks, zwany też cwibakiem.
Tradycyjne ciasto to połączenie swojskich smaków - wnętrze jest hojnie wypełnione bakaliami, a placek jest idealnie soczysty i wilgotny. Ten efekt to sprawka odrobiny rumu, który Ania Starmach poleca dodać do wypieku. Taki duet nada wigilii magicznego i smakowitego klimatu, a smak rozpieści podniebienia gości. Gwarantujemy, że efekt zadowoli nawet wymagającą teściową - zatem gra jest warta świeczki! Więcej smacznych przepisów na święta i nie tylko znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ania Starmach zdradza przepis na bożonarodzeniowy keks pełen bakalii
Składniki:
- 250 g miękkiego masła,
- 5 jajek,
- 220 g cukru,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki rumu,
- skórka otarta z cytryny,
- szczypta soli,
- 450 g bakalii np. rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, daktyle, figi, suszona żurawina - mozna dowolnie miksować.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zalania rodzynek rumem - rarytas odłóż na bok na minimum 20 minut.
- W tym czasie przygotuj ciasto. Na początek utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym - powinna powstać jasna, puszysta masa. Następnie dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli.
- Cały czas miksując na małych obrotach, stopniowo wbijaj do masy jajka.
- Mąkę i proszek do pieczenia stopniowo dodawaj do masy jajeczno-maślanej - pamiętaj, by aby czas miksować na średnich obrotach.
- Wszystkie bakalie i posiekane owoce połącz z rodzynkami. Wszystko podsyp mąką i ponownie zamieszaj - dzięki tej metodzie bakalie nie opadną na dno, a pięknie wypełnią nasz keks.
- Bakalie połącz z ciastem. Zamieszaj całość łyżką.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po ostudzeniu udekoruj ciasto lukrem lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!
- Przepis znajdziesz na stronie aniastarmach.pl