Keks zwany też cwibakiem to świąteczny hit od Ani Starmach. Zrobisz go last minute i "zawsze doskonale smakuje"

Wielkie odliczanie do świąt już ruszyło. Zamiast więc kombinować z fikuśnymi przepisami postaw na klasykę autorstwa Ani Starmach. Keks zwany też cwibakiem będzie smakował rewelacyjnie - ważny jest jednak procentowy dodatek, który nada masie charakteru i wilgotności.

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Warto zatem wcześniej skompletować idealne menu, które zachwyci tegorocznych gości. Klasyką która wypadnie bezkonkurencyjnie, będzie keks, czyli tradycyjne ciasto z solidną porcją kolorowych bakalii. Sprawdź przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem świat. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Keks od Ani Starmach zadowoli nawet wydająca teściowa - wystarczy zadbać o dodatki 

Domowej roboty ciasta to nierozłączny element zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Wówczas na stołach królują serniki, baby, kruche specjały i piękne przekładańce. Nie można zapomnieć też o klasyce, jaką bez dwóch zdań jest keks, zwany też cwibakiem

Tradycyjne ciasto to połączenie swojskich smaków - wnętrze jest hojnie wypełnione bakaliami, a placek jest idealnie soczysty i wilgotny. Ten efekt to sprawka odrobiny rumu, który Ania Starmach poleca dodać do wypieku. Taki duet nada wigilii magicznego i smakowitego klimatu, a smak rozpieści podniebienia gości. Gwarantujemy, że efekt zadowoli nawet wymagającą teściową - zatem gra jest warta świeczki! Więcej smacznych przepisów na święta i nie tylko znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ania Starmach zdradza przepis na bożonarodzeniowy keks pełen bakalii 

Składniki: 

  • 250 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • 220 g cukru,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki rumu,
  • skórka otarta z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 450 g bakalii np. rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, daktyle, figi, suszona żurawina - mozna dowolnie miksować. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zalania rodzynek rumem - rarytas odłóż na bok na minimum 20 minut. 
  2. W tym czasie przygotuj ciasto. Na początek utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym - powinna powstać jasna, puszysta masa. Następnie dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli.
  3. Cały czas miksując na małych obrotach, stopniowo wbijaj do masy jajka.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia stopniowo dodawaj do masy jajeczno-maślanej - pamiętaj, by aby czas miksować na średnich obrotach. 
  5. Wszystkie bakalie i posiekane owoce połącz z rodzynkami. Wszystko podsyp mąką i ponownie zamieszaj - dzięki tej metodzie bakalie nie opadną na dno, a pięknie wypełnią nasz keks. 
  6. Bakalie połącz z ciastem. Zamieszaj całość łyżką. 
  7. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Po ostudzeniu udekoruj ciasto lukrem lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!
  10. Przepis znajdziesz na stronie aniastarmach.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.