Znakomite pierogi ruskie z przepisu babci. Wigilijne danie w wersji klasycznej i wege

Pierogi ruskie są jedną z głównych potraw wigilijnych, a te zrobione według przepisu babci to bez wątpienia najlepsze pierogi pod słońcem. W tym artykule znajdziesz dwa świetne przepisy (w tym w wersji wege) i garść porad, które warto znać, przygotowując ruskie pierogi na Boże Narodzenie.

Ruskie pierogi wbrew pozorom nie pochodzą z Rosji, nie są daniem rosyjskim. Jaka jest zatem ich geneza? Pierogi ruskie to potrawa z kuchni polskiej i ukraińskiej. Nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej - krainy historycznej, która obejmowała północno-zachodnią Ukrainę i południowo-wschodnią Polskę. W jej skład wchodziło m.in. województwo ruskie. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Co ciekawe - jak napisał na swoim blogu "Obcy język polski" językoznawca, dr hab. Maciej Malinowski - Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach przed II wojną światową nazywali pierogi ruskie "pierogami polskimi", "bo to ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie". "Po wojnie pierogi wymyślone przez Kresowiaków natychmiast stały się ulubioną potrawą dużej części Polaków, a nazwa pierogi ruskie szybko się upowszechniła" - wyjaśnił ekspert.

Pierogi ruskie - przepis babci na przepyszne danie wigilijne

Jaki jest najlepszy przepis na pierogi ruskie? Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniej gotują babcie, dlatego przedstawiamy wam przepis prosto z babcinego notesu. Gwarantujemy, że tak przygotowane pierogi ruskie docenią wszyscy domownicy, a co za tym idzie - będziecie na pewno do niego często wracać. Poniżej lista składników i sposób przygotowania krok po kroku.

Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 250 g sera białego, zmielonego

Jak zrobić pierogi ruskie krok po kroku:

  1. W dużym garnku gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odcedzamy je i ugniatamy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i olej roślinny. Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie miękka i szklista.
  3. Do ziemniaków dodajemy ser, cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy ciasto na pierogi: mieszamy mąkę, jajko i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
  5. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego okrągłe kawałki. Na każdym kawałku kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy krawędzie, tworząc półksiężyce.
  6. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z dodatkiem zasmażki lub smażonej cebulki.

Przepis na pierogi ruskie w wersji wege - zamiast twarogu użyj tofu

Smakowite pierogi ruskie możesz zrobić także w wersji wegańskiej.

Składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • 600 ziemniaków
  • olej
  • 500 g tofu, zwykłego naturalnego
  • sól
  • pół szklanki wody z kiszonych ogórków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Składniki na ciasto:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej
  • spora szczypta soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i gotujemy, aż będą miękkie. 
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w kostkę, dodajemy na gorący olej i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut do czasu, aż będzie złota.
  3. Przy pomocy blendera rozdrabniamy tofu i łączymy je razem z sokiem z kiszonych ogórków, pieprzem ziołowym oraz sporą szczyptą soli.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy tofu, podsmażoną cebulkę i mieszamy łyżką. 
  5. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na bok.
  6. Ciasto wałkujemy, przy pomocy szklanki wykrajemy kółka, do każdego wkładamy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Następnie odcedzamy i podajemy z podsmażoną cebulką lub bez.

Farsz na pierogi ruskie - co dodać, by były jeszcze lepsze?

Farsz na pierogi ruskie w wersji klasycznej składa się z ziemniaków, cebuli i twarogu. Oczywiście tak przygotowane nadzienie jest pyszne samo w sobie, ale możemy troszkę je urozmaicić i wzbogacić jego smak. Wystarczy dodać do farszu:

  • podsmażone i pokrojone w kostkę pieczarki;
  • pokrojony w kostkę wędzony boczek i zeszkloną cebulę;
  • mielone mięso (najlepiej chude, np. z piersi z kurczaka).

Oto kilka rad, o których warto pamiętać:

  1. Farsz na pierogi ruskie można zamrozić i przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka tygodni.
  2. Lepiej nie przesadzać z ilością sera twarogowego, bo przez to farsz będzie zbyt wodnisty.
  3. Ziemniaki powinny być dokładnie ostudzone, żeby farsz się nie lepił.
  4. Twaróg najlepiej zmielić na tarce o dużych oczkach lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, aby był równomiernie rozdrobniony.

Pierogi ruskie wigilijne z miętą - tak przygotowanymi pierogami na pewno zyskasz uznanie wśród domowników

Wigilijne pierogi ruskie z miętą? Choć może brzmieć to dość absurdalnie, dodanie mięty do świątecznych pierogów sprawi, że ich smak będzie obłędny i niepowtarzalny. Ponadto mięta w pierogach sprawi, że po ich zjedzeniu nie będziemy odczuwać uczucia sytości i ciężkości.

Jak w takim razie zrobić pierogi ruskie z miętą? To nic trudnego. Ciasto i farsz przygotowujemy według standardowego przepisu, z tą różnicą, że do mieszanki serowo-ziemniaczanej dodajemy kilka drobno posiekanych listków mięty. Ważne, aby mięta była świeża, bo wzmocni to jej działanie. Ilość dodanej mięty zależy oczywiście od naszych upodobań - im więcej mięty dodamy, tym bardziej będzie ją czuć w pierogach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA