Ruskie pierogi wbrew pozorom nie pochodzą z Rosji, nie są daniem rosyjskim. Jaka jest zatem ich geneza? Pierogi ruskie to potrawa z kuchni polskiej i ukraińskiej. Nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej - krainy historycznej, która obejmowała północno-zachodnią Ukrainę i południowo-wschodnią Polskę. W jej skład wchodziło m.in. województwo ruskie.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Co ciekawe - jak napisał na swoim blogu "Obcy język polski" językoznawca, dr hab. Maciej Malinowski - Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach przed II wojną światową nazywali pierogi ruskie "pierogami polskimi", "bo to ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie". "Po wojnie pierogi wymyślone przez Kresowiaków natychmiast stały się ulubioną potrawą dużej części Polaków, a nazwa pierogi ruskie szybko się upowszechniła" - wyjaśnił ekspert.
Pierogi ruskie - przepis babci na przepyszne danie wigilijne
Jaki jest najlepszy przepis na pierogi ruskie? Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniej gotują babcie, dlatego przedstawiamy wam przepis prosto z babcinego notesu. Gwarantujemy, że tak przygotowane pierogi ruskie docenią wszyscy domownicy, a co za tym idzie - będziecie na pewno do niego często wracać. Poniżej lista składników i sposób przygotowania krok po kroku.
Składniki:
- 250 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula drobno posiekana
- 250 g sera białego, zmielonego
Jak zrobić pierogi ruskie krok po kroku:
- W dużym garnku gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odcedzamy je i ugniatamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i olej roślinny. Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie miękka i szklista.
- Do ziemniaków dodajemy ser, cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi: mieszamy mąkę, jajko i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
- Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego okrągłe kawałki. Na każdym kawałku kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy krawędzie, tworząc półksiężyce.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z dodatkiem zasmażki lub smażonej cebulki.
Przepis na pierogi ruskie w wersji wege - zamiast twarogu użyj tofu
Smakowite pierogi ruskie możesz zrobić także w wersji wegańskiej.
Składniki na farsz:
- 1 duża cebula
- 600 ziemniaków
- olej
- 500 g tofu, zwykłego naturalnego
- sól
- pół szklanki wody z kiszonych ogórków
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
Składniki na ciasto:
- 4 i pół szklanki mąki pszennej
- spora szczypta soli
- 2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i gotujemy, aż będą miękkie.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w kostkę, dodajemy na gorący olej i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut do czasu, aż będzie złota.
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy tofu i łączymy je razem z sokiem z kiszonych ogórków, pieprzem ziołowym oraz sporą szczyptą soli.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy tofu, podsmażoną cebulkę i mieszamy łyżką.
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na bok.
- Ciasto wałkujemy, przy pomocy szklanki wykrajemy kółka, do każdego wkładamy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Następnie odcedzamy i podajemy z podsmażoną cebulką lub bez.
Farsz na pierogi ruskie - co dodać, by były jeszcze lepsze?
Farsz na pierogi ruskie w wersji klasycznej składa się z ziemniaków, cebuli i twarogu. Oczywiście tak przygotowane nadzienie jest pyszne samo w sobie, ale możemy troszkę je urozmaicić i wzbogacić jego smak. Wystarczy dodać do farszu:
- podsmażone i pokrojone w kostkę pieczarki;
- pokrojony w kostkę wędzony boczek i zeszkloną cebulę;
- mielone mięso (najlepiej chude, np. z piersi z kurczaka).
Oto kilka rad, o których warto pamiętać:
- Farsz na pierogi ruskie można zamrozić i przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka tygodni.
- Lepiej nie przesadzać z ilością sera twarogowego, bo przez to farsz będzie zbyt wodnisty.
- Ziemniaki powinny być dokładnie ostudzone, żeby farsz się nie lepił.
- Twaróg najlepiej zmielić na tarce o dużych oczkach lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, aby był równomiernie rozdrobniony.
Pierogi ruskie wigilijne z miętą - tak przygotowanymi pierogami na pewno zyskasz uznanie wśród domowników
Wigilijne pierogi ruskie z miętą? Choć może brzmieć to dość absurdalnie, dodanie mięty do świątecznych pierogów sprawi, że ich smak będzie obłędny i niepowtarzalny. Ponadto mięta w pierogach sprawi, że po ich zjedzeniu nie będziemy odczuwać uczucia sytości i ciężkości.
Jak w takim razie zrobić pierogi ruskie z miętą? To nic trudnego. Ciasto i farsz przygotowujemy według standardowego przepisu, z tą różnicą, że do mieszanki serowo-ziemniaczanej dodajemy kilka drobno posiekanych listków mięty. Ważne, aby mięta była świeża, bo wzmocni to jej działanie. Ilość dodanej mięty zależy oczywiście od naszych upodobań - im więcej mięty dodamy, tym bardziej będzie ją czuć w pierogach.