• Link został skopiowany

Barszcz ukraiński a barszcz czerwony - czym się różnią? Babcine przepisy na pyszne wigilijne zupy

Barszcz ukraiński i barszcz czerwony to dwie bardzo popularne w Polsce zupy, zwłaszcza w okresie zimy i Bożego Narodzenia. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym stworzysz w swojej kuchni ten pyszny, aromatyczny przysmak. Radzimy też, co zrobić, aby barszcz nie stracił koloru.
Barszcz ukraiński i barszcz czerwony - czym się różnią? Przepisy babci na pyszne wigilijne zupy (zdjęcie ilustracyjne)
zi3000 / iStock

Barszcz ukraiński to danie, które jest bardzo popularne zarówno w kuchni ukraińskiej, jak i polskiej. Głównym składnikiem tej sycącej zupy są czerwone buraki, ale znajdują się w niej też inne warzywa oraz mięso. Większa ilość dodatków to właśnie to, co odróżnia barszcz ukraiński od klasycznego barszczu czerwonego. Bez wątpienia barszcz ukraiński jest bardzo pożywny i idealnie pasuje jako danie obiadowe. W niektórych domach podawany jest w wigilię jako zamiennik barszczu czerwonego.

Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Barszcz czerwony - jak przygotować barszcz, aby nie stracił koloru i pozostał czerwony

Barszcz czerwony to z kolei jedno z tradycyjnych polskich dań, które gości na naszych stołach w wigilijny wieczór. Jak sama nazwa wskazuje, barszcz powinien mieć intensywnie czerwony kolor, ale ze względu na długi czas gotowania zupa bardzo często traci barwę i robi się po prostu blada i bura. Możemy temu jednak zaradzić. Co w takim razie zrobić, aby barszcz czerwony nie tracił koloru?

Oto trzy sposoby na idealnie czerwony barszcz:

  1. Ten sposób jest związany z barszczem wigilijnym. Zazwyczaj przygotowujemy barszcz na zakwasie, a więc warto wspomnieć, że intensywny zakwas z buraków może wpływać na kolor zupy. Najczęstszym błędem jest dodawanie zakwasu na początku lub jeszcze w trakcie gotowania zupy. Aby barszcz czerwony nie stracił koloru, odpowiednią ilość zakwasu buraczanego dodajemy do garnka dopiero po zdjęciu go z palnika. Dzięki temu barszcz czerwony będzie miał intensywny kolor i przyjemną kwasowość.
  2. Kolejny sposób na zachowanie idealnego koloru zupy to zakwaszenie jej octem. Najlepszy do tego będzie ocet jabłkowy, ale dużo osób wykorzystuje do tego ocet spirytusowy. Tak więc, aby zachować piękny kolor barszczu, dodajemy łyżkę octu spirytusowego lub pół szklanki octu jabłkowego. Ważne, aby zrobić to zanim buraki staną się zupełnie miękkie. Warto pamiętać, że aby barszcz nie stracił koloru, do zupy możemy dodać także soku z cytryny lub soku z kiszonych ogórków. Z cytryną należy jednak uważać, by cytrusowy smak nie przyćmił buraków. Sok z ogórków kiszonych może być natomiast dodany w większej ilości.
  3. Innym sposobem, który pozwoli zachować kolor czerwonego barszczu, jest dodanie (pod sam koniec gotowania) do garnka małego surowego buraka startego na tarce o drobnych oczkach. Po upływie minuty lub dwóch możemy zabielić zupę, lub zdjąć garnek z palnika. Świeży burak sprawi, że nasza zupa będzie miała idealny kolor.

Barszcz czerwony - przepis na klasyczny barszcz na wigilię

Prosty przepis na barszcz czerwony przyda ci się nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Ten rarytas smakuje doskonale z uszkami, krokietami i pasztecikami, będzie więc dobrym dodatkiem do głównych dań przez całą zimę.

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i kroimy w niezbyt grube plastry. 
  2. Bulion musimy zagotować. Do gotującego się bulionu dodajemy buraki i łyżkę octu. Następnie dodajemy suszone grzyby, rozgniecione ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Całość gotujemy, aż buraki zrobią się miękkie (ok. 1 godz.).
  3. Barszcz przecedzamy przez sitko. Doprawiamy majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Barszcz ukraiński - przepis babci. Znakomita zupa na święta

Oto przepis na barszcz ukraiński, który stosowały nasze babcie. Dzięki niemu ugotujesz pyszną świąteczną zupę dla całej rodziny.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1,5-2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 selera 
  • 600 g żeberek wędzonych lub surowych
  • 3 duże cebule
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 5-6 sporych buraków
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku gotujemy bulion warzywny lub mięsny.
  2. Obieramy marchewki, pietruszkę, selera i cebule.
  3. Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy buraki, dodajemy posiekaną kapustę, zalewamy wodą i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  5. Do garnka z bulionem dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone buraki z kapustą.
  7. Jeśli używamy żeberek wędzonych, sparzamy je i dokładnie myjemy. Dodajemy do garnka.
  8. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i kminek (opcjonalnie). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Gotujemy na wolnym ogniu około 1-2 godziny, aż zupa nabierze intensywnego koloru i smaku.

Barszcz czerwony zabielany - jak i czym zabielić barszcz?

Aby zrobić barszcz czerwony zabielany, zdejmujemy zupę z ognia, doprawiamy ją solą, mieszanką przypraw (np. vegetą), pieprzem, a następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Nigdy nie wlewamy śmietany bezpośrednio do garnka z gorącą zupą. Do osobnej miseczki odlewamy nieco gorącej zupy i powoli dokładamy śmietanę, ciągle mieszając. Dopiero tak przygotowaną dodajemy do barszczu i mieszamy. Zabieloną zupę odstawiamy z gazu.

Więcej o: