Niezawodny sernik, który zawsze wychodzi puszysty i nie opada. Jest tak pyszny, że aż grzech nie spróbować

Sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Zdecydowanie tak! Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. To doskonały moment, aby zastanowić się nad świątecznym menu. Sernik to nieodłączny element wielkiego ucztowania. Jak go zrobić? Podajemy najlepszy przepis.

Sernik puszysty jak chmurka odmieni tegoroczne święta

Sernik na święta powinien być mega puszysty. Ciasto można serwować z polewą czekoladową, kruszonką lub cukrem pudrem. Opcji jest całe mnóstwo. Poniżej przepis na wyborny sernik królewski, idealny na święta Bożego Narodzenia.

Przepis na sernik - krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 jaja - oddzielone
  • 1 budyń waniliowy

Wykonanie:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto.
  2. Dalej wyrób porządnie ciasto.
  3. Wykonaj dwie kulę. Jedną rozwałkuj, a drugą umieść w zamrażalniku.
  4. Pierwszą kulę ciasta przełóż na blachę. Umieść w piekarniku na 15-20 minut. Piecz w temperaturze około 180 stopni.
  5. Wykonaj masę serową.
  6. Masło utrzyj dokładnie z cukrem.
  7. Dodawaj stopniowo żółtka.
  8. Wyrabiaj. Później dodawaj stopniowo twaróg.
  9. Dołóż budyń (proszek).
  10. Wyrabiaj.
  11. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno.
  12. Dodaj ręcznie masę serową.
  13. Tak przygotowaną masę, umieść na upieczonym spodzie. Wyciągnij drugą kulkę ciasta i zetrzyj ją na masę.
  14. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż blachę z ciastem. Piecz przez godzinę.
  15. Później pozostaw sernik do wystudzenia.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik królewski pani Joli - tego przepisu nie może zabraknąć na świątecznym stole

Sernik królewski w wykonaniu pani Joli to prawdziwy rarytas. Przepisy pani Joli są sprawdzone i zawsze wychodzą, niezależnie od doświadczenia kulinarnego. Pyszny sernik z tego przepisu zniknie w święta w kilka chwil. Recepturę znajdziesz poniżej. 

Sernik - placek królewski krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • około 2 łyżek kakao
  • 300 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 500 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • około 4 żółtek + 7 białek
  • bakalie

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Połącz z suchym kakao. Dosyp cukier.
  3. Dołóż masło i żółtka.
  4. Wyrób porządnie ciasto.
  5. Podziel je następnie na dwie części. Jedną część umieść w zamrażalniku. Drugą zetrzyj na przygotowaną blaszkę.
  6. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
  7. Wykonaj masę serową. Utrzyj masło z żółtkami i cukrami. Wymieszaj z serem, dodawaj go stopniowo. Dołóż budynie.
  8. Ubij białka na pianę i dodaj do masy serowej.
  9. Dokładnie wymieszaj.
  10. Tak przygotowaną masę, przełóż na spód ciasta.
  11. Wyciągnij drugą kulę ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na masę serową.
  12. Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.

Zobacz też: Przedstawiamy ciasto o luksusowym wyglądzie, w którego smaku zakochasz się od pierwszego kęsa

Więcej o:
Copyright © Agora SA