Sernik puszysty jak chmurka odmieni tegoroczne święta
Sernik na święta powinien być mega puszysty. Ciasto można serwować z polewą czekoladową, kruszonką lub cukrem pudrem. Opcji jest całe mnóstwo. Poniżej przepis na wyborny sernik królewski, idealny na święta Bożego Narodzenia.
Przepis na sernik - krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 jaja - oddzielone
- 1 budyń waniliowy
Wykonanie:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto.
- Dalej wyrób porządnie ciasto.
- Wykonaj dwie kulę. Jedną rozwałkuj, a drugą umieść w zamrażalniku.
- Pierwszą kulę ciasta przełóż na blachę. Umieść w piekarniku na 15-20 minut. Piecz w temperaturze około 180 stopni.
- Wykonaj masę serową.
- Masło utrzyj dokładnie z cukrem.
- Dodawaj stopniowo żółtka.
- Wyrabiaj. Później dodawaj stopniowo twaróg.
- Dołóż budyń (proszek).
- Wyrabiaj.
- W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno.
- Dodaj ręcznie masę serową.
- Tak przygotowaną masę, umieść na upieczonym spodzie. Wyciągnij drugą kulkę ciasta i zetrzyj ją na masę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż blachę z ciastem. Piecz przez godzinę.
- Później pozostaw sernik do wystudzenia.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik królewski pani Joli - tego przepisu nie może zabraknąć na świątecznym stole
Sernik królewski w wykonaniu pani Joli to prawdziwy rarytas. Przepisy pani Joli są sprawdzone i zawsze wychodzą, niezależnie od doświadczenia kulinarnego. Pyszny sernik z tego przepisu zniknie w święta w kilka chwil. Recepturę znajdziesz poniżej.
Sernik - placek królewski krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- około 2 łyżek kakao
- 300 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g masła
- 500 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- około 4 żółtek + 7 białek
- bakalie
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Połącz z suchym kakao. Dosyp cukier.
- Dołóż masło i żółtka.
- Wyrób porządnie ciasto.
- Podziel je następnie na dwie części. Jedną część umieść w zamrażalniku. Drugą zetrzyj na przygotowaną blaszkę.
- Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
- Wykonaj masę serową. Utrzyj masło z żółtkami i cukrami. Wymieszaj z serem, dodawaj go stopniowo. Dołóż budynie.
- Ubij białka na pianę i dodaj do masy serowej.
- Dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę, przełóż na spód ciasta.
- Wyciągnij drugą kulę ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na masę serową.
- Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
Zobacz też: Przedstawiamy ciasto o luksusowym wyglądzie, w którego smaku zakochasz się od pierwszego kęsa