Aromatyczna pieczeń rzymska Magdy Gessler i siostry Anieli - dobra na uroczysty obiad i kanapki po świętach

Pieczeń rzymska to danie, które jest doskonałe zarówno na co dzień, jak i przy większych okazjach. Pieczeń z dodatkami zrobi furorę na świątecznym stole. Jak ją zrobić? Przedstawiamy proste przepisy kulinarnych ekspertek.

Pieczeń rzymska - przepis siostry Anieli, w sam raz na śniadanie

Znudziły Ci się zwykłe kanapki lub po prostu chcesz większego urozmaicenia w kuchni? Mamy dla Ciebie coś specjalnego - aromatyczną pieczeń rzymską. Ze świeżym chlebkiem nie tylko smakuje wybornie, ale i jest mega treściwa. Najlepiej podawać ją ze swojskim pieczywem lub ziemniakami

Pieczeń rzymska - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule białe
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, tymianek - do smaku
  • olej

 Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  2. Zeszklij ją na oleju.
  3. Później przestudź.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  5. Mięso wyrób z przyprawami, cebulą oraz czosnkiem.
  6. Przygotuj keksówkę.
  7. Natłuść ją. Uformuj wałek, włóż do foremki.
  8. Piecz przez godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu przestudź w piekarniku, później przełóż do lodówki. Odstaw na dobę.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska Magdy Gessler - idealna pieczeń na święta Bożego Narodzenia. Teraz przygotujesz ją w domu

Pieczeń rzymska na święta Magdy Gessler nie ma sobie równych. Przekonajcie się sami, jaka jest genialna w smaku. Pieczeń bez problemu można serwować jako przystawkę podczas imprez rodzinnych, sylwestra czy główny składnik uroczystego obiadu świątecznego. Ten smak jest znakomity. Oto prosty przepis:

Najlepsza pieczeń rzymska Magdy Gessler:

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki dobrej jakości 
  • 1 bułka twarda
  • pół szklanki tłustego mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jaja kurze
  • koperek
  • sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, bazylia
  • olej + bułka tarta - do formy

Wykonanie:

  1. Bułkę namocz w mleku. 
  2. Później odciśnij nadmiar mleka.
  3. Dodaj bułkę do mielonego mięsa.
  4. Zeszklij czosnek i cebulę na oleju, bądź klarowanym maśle.
  5. Dołóż jajko i przyprawy.
  6. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
  7. Przygotuj keksówkę.
  8. Masę z mięsa przełóż do foremki.
  9. Foremką uderz kilka razy o blat, aby masa się ubiła, a pęcherze powietrza zniknęły.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Piecz przez 50 minut.

Pieczeń rzymska z indyka - przepis na szybki obiad

Pieczeń rzymska z jajkami to nieco inna wersja przepisu. Pieczeń z mięsa indyka pieczemy tylko przez 45 minut. Zaletą przepisu jest też aspekt wizualny. Do jej przygotowania potrzebujemy czterech jajek ugotowanych na twardo. 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 surowe jajo + 4 ugotowane na twardo
  • 1 por
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka, 1 łyżeczka kminku
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Wykonanie:

  1. Oczyść pora, umyj go. Pokrój na półplasterki.
  2. Czosnek posiekaj.
  3. Zeszklij pora i czosnek na oleju.
  4. Dołóż natkę pietruszki. Składniki połącz z mięsem. Wyrób.
  5. Dodaj surowe jajko. Dołóż bułkę tartą. Dodaj przyprawy, sos sojowy i chrzan.
  6. Wyrób porządnie rękami.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Przygotuj keksówkę.
  9. Wyłóż połowę masy mięsnej. Dodaj ugotowane jajka. Zakryj drugą połową masy. Wierzch posyp kminkiem i posmaruj musztardą. Piecz przez 45 minut.

Pieczeń rzymska - dodatki

Jeśli chcesz, aby Twoja świąteczna pieczeń wyglądała i smakowała jeszcze lepiej, możesz owinąć mięso mielone plastrami boczku przed pieczeniem. Dodatkowo ciekawym zabiegiem, który podkręci smak, będzie przygotowanie czegoś ekstra do środka pieczeni. Najczęściej dodaje się ugotowane jajka, jednak możesz również postawić na takie składniki, jak: boczek, pieczarki, szynka, ser, warzywa.

Zobacz też: Przepis na sernik z wiaderka zrobi furorę w te święta. To ciasto, które każdemu wychodzi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.