Jak się robi suszone pomarańcze? Wyczaruj niezwykłe ozdoby na Boże Narodzenie

Suszone pomarańcze to jeden z naturalnych materiałów częściej wykorzystywanych do tworzenia efektownych ozdób na święta Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom, te ususzone owoce nie muszą się znaleźć wyłącznie na choince. Przekonaj się, co warto wiedzieć o suszonych pomarańczach w kontekście świątecznych dekoracji.

Suszenie pomarańczy na święta – jak to zrobić?

Suszenie pomarańczy na święta to dla niektórych ważna część przygotowań. Jest kilka sposobów na to, by je uzyskać we własnym domu. Jak możesz przeprowadzić proces suszenia?

W piekarniku

To często wybierana forma suszenia tych owoców. Musisz je najpierw oczywiście odpowiednio przygotować – pokroić w plastry i osuszyć, a dopiero następnie ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia. Pamiętaj, by poszczególne plastry nie stykały się ze sobą. Piekarnik musi być rozgrzany (około 80-100 stopni Celsjusza). Trzeba też zapewnić odpowiedni obieg powietrza, dlatego najlepiej włączyć funkcję termoobiegu. Powinno się suszyć pomarańcze kilka godzin (optymalnie 4-5). Pamiętaj, by regularnie przewracać plastry na drugą stronę.

Na kaloryferze

Musisz ułożyć pokrojone owoce na kaloryferze, uprzednio kładąc je na jednorazowych tackach lub papierze. Pomarańcze będą schły same, bez Twojej ingerencji. Musisz się jednak przygotować, że będzie to dosyć czasochłonny proces – około 4-5 dni przy stale włączonym kaloryferze. To z drugiej strony bardzo bezpieczny sposób na ususzenie owoców, który nie będzie niósł ze sobą ryzyka ich spalenia.

W suszarce do owoców i warzyw

Pomarańcze można także z powodzeniem ususzyć w suszarce wykorzystywanej specjalnie do suszenia owoców i warzyw. Wówczas najlepiej postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi urządzenia, ustawiając odpowiednią temperaturę suszenia pomarańczy oraz czas trwania procesu.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Suszone pomarańcze na choinkę

Suszone pomarańcze na choinkę to zdecydowanie najpopularniejsza forma świątecznych dekoracji przygotowana z tych owoców. Nie ma tu właściwie żadnej filozofii – wystarczy nawlec plasterek pomarańczy na nitkę, a następnie zawiesić ją na świątecznym drzewku. Liczba takich naturalnych bombek zależy wyłącznie od Twojego upodobania. Możesz je też połączyć z innymi ozdobami, takimi jak dekoracje ze słomy, piernika czy łupinek orzechów.

Suszone pomarańcze na choinkęSuszone pomarańcze na choinkę unsplash / Catalin Apostol

Pomarańcze suszone – inne dekoracje

Pomarańcze suszone nadadzą się też na inne dekoracje, które zdołasz wprowadzić do swojego domu. Tak na przykład możesz wykonać efektowny, naturalny stroik z gałązek drzewka iglastego, którego honorowe miejsce zajmą właśnie plasterki suszonych pomarańczy. Możesz nawlec także odpowiednio przygotowane owoce na sznurek bądź linkę i utworzyć z nich bożonarodzeniowy łańcuch, gotowy do zawieszenia w dowolnym miejscu.

Suszone pomarańcze: przepis

Chcesz przygotować świąteczne suszone pomarańcze? Przepis na nie wcale nie jest trudny. Jeśli chcesz wykorzystać do tego piekarnik, będziesz potrzebować:

  • 5-6 pomarańczy;
  • Papier do pieczenia.

Najpierw musisz przygotować pomarańcze. Pokrój je w plastry mające grubość około pół centymetra (może być nieznacznie więcej). Potem pozostaw do osuszenia. Kiedy już to zrobisz, rozłóż na arkuszu papieru do pieczenia tak, by żaden plaster nie zachodził na kolejny i by nie stykały się ze sobą brzegami.

Włóż je do piekarnika z termoobiegiem, ustawionego na około 80-90 stopni Celsjusza. Co godzinę odwracaj plastry na drugą stronę. Po 3,5 godzinie sprawdź, czy owoce są już suche. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze przez godzinę, maksymalnie półtorej. Później Twój materiał na ozdoby świąteczne powinien być gotowy.

Zobacz też: Jak sparzyć mak i po co się to robi? Sprawdź przepis na makowiec siostry Anastazji i zaserwuj go na święta

Więcej o:
Copyright © Agora SA