Na wigilijnym stole nie może zbraknąć tradycyjnych dań, a jednym z nich jest oczywiście karp. Chociaż za królewska, waleczna ryba nie smakuje każdemu, warto odczarować jej złą sławę i przygotować ją w odpowiedni sposób. Dzięki temu nikt się jej nie oprze, a rodzina i goście wręcz poproszą o dokładkę.
Mdły, nudny karp przechodzi do lamusa, a klasykę zastąpi nowa wersja tradycyjnego przepisu. Wystarczy odpowiednio przygotować rybę w orientalnych przyprawach i chrupiącej panierce, by była kulinarnym fenomenem wigilijnego stołu. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą rybkę która pięknie się prezentuje i aż kusi, by nałożyć sobie dodatkową porcję.
Nie obejdzie się oczywiście bez świeżej, dorodnej ryby. Reszta to czysta formalność.- karpia na początku porcjujemy i zalewamy mlekiem z dodatkiem cebuli. Wówczas pozbędziemy się zapachu mułu, a mięso stanie się delikatne i soczyste. Po takiej kąpieli pora na przyprawy i panierkę - później smażenie i gotowe! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Panierka:
Sposób przygotowania: