Chrupiący karp w złotej panierce. Posyp rybę tymi przyprawami, a już nigdy nie będzie mdła i nudna

Karp wcale nie musi podjeżdżać mułem i nudą. Wigilijny rarytas wystarczy odpowiednio przygotować, a zachwyci podniebienia najbardziej wymagających. Wystarczy zacząć od sprytnej metody, a później postawić na chrupiącą, złocistą panierkę ze szczyptą orientalnych przypraw.

Na wigilijnym stole nie może zbraknąć tradycyjnych dań, a jednym z nich jest oczywiście karp. Chociaż za królewska, waleczna ryba nie smakuje każdemu, warto odczarować jej złą sławę i przygotować ją w odpowiedni sposób. Dzięki temu nikt się jej nie oprze, a rodzina i goście wręcz poproszą o dokładkę. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Karp nie musi być nudny - chrupiąca panierka wszystko zmieni 

Mdły, nudny karp przechodzi do lamusa, a klasykę zastąpi nowa wersja tradycyjnego przepisu. Wystarczy odpowiednio przygotować rybę w orientalnych przyprawach i chrupiącej panierce, by była kulinarnym  fenomenem wigilijnego stołu. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą rybkę która pięknie się prezentuje i aż kusi, by nałożyć sobie dodatkową porcję. 

Nie obejdzie się oczywiście bez świeżej, dorodnej ryby. Reszta to czysta formalność.- karpia na początku porcjujemy i zalewamy mlekiem z dodatkiem cebuli. Wówczas pozbędziemy się zapachu mułu, a mięso stanie się delikatne i soczyste. Po takiej kąpieli pora na przyprawy i panierkę - później smażenie i gotowe! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na chrupiącego karpia w złotej panierce 

Składniki:

  • karp królewski,
  • dwie duże cebule,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Panierka:

  • 3 jajka,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 8 łyżek mąki, 
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: 

  1. Karpia umyj, opraw i poporcjuj. 
  2. Filety przełóż do pojemnika, zalej je mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę. 
  3. Tak przygotowana ryba powinna leżakować w lodówce przez całą noc. 
  4. Rybę następnie odsącz z marynaty, po czym starannie natrzyj imbirem, gałką, solą i pieprzem. 
  5. Teraz panierowanie. Najpierw umieść karpia w rozbełtanych jajkach, następnie w mące, potem ponownie w jajku, a na końcu włóż do bułki tartej z orzechami.
  6. Karpia smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Na koniec odsącz rybę na ręczniku papierowym i gotowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.