• Link został skopiowany

Nie w śmietanie i nie w occie. Na święta robię śledzie w musztardzie i znikają ze stołu jeszcze przed barszczem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Przepisów na śledzie jest bez liku, najczęściej robimy śledzie w occie, w oleju lub śmietanie. Jednak istnieją także inne, równie smaczne sposoby i dziś zdradzimy jeden z nich. Śledzie w musztardzie są od lat hitem w moim domu, a przepis jest banalny.
Śledzie w sosie musztardowym
MariaKovaleva / Shutterstock

Więcej przepisów na potrawy świąteczne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie w musztardzie to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole w moim domu. Przepis jest banalny i naprawdę szybki - najdłużej schodzi się z moczeniem płatów śledziowych z soli, ale dla tego smaku zdecydowanie warto poczekać. Połącz dwie musztardy z majonezem, dorzuć kilka drobiazgów, a stworzysz wymarzoną świąteczną (i nie tylko) przystawkę. 

Zobacz wideo

Najlepsze śledzie na święta - tylko w sosie musztardowym

Składniki:

  • ok. 700 g solonych płatów śledziowych
  • 100 g musztardy dijon
  • 100 g musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, szczypta curry lub kurkumy

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wymocz śledzie z soli. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez ok. 40 minut, a w tym czasie 2 lub 3 razy zmień wodę i spróbuj, czy smak śledzi ci odpowiada. Następnie pokrój je na kawałki i przełóż do miski. 
  2. Do kolejne miski włóż drobno posiekaną cebulę, obie musztardy i majonez. Dodaj także czosnek starty na tarce i przyprawy dokładnie wymieszaj. 
  3. Śledzie wymieszaj z sosem musztardowym i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej do lodówki. Smaki muszą się odpowiednio przegryźć. Po ok. 10-12 godzinach będą już idealne do jedzenia. 

To od ciebie zależy, jak ostre będą twoje śledzie w sosie musztardowym. Ja zazwyczaj używam średnioostrej musztardy dijon, ale bywa, że dodaję także musztardę czeską lub miodową. Jeśli jednak lubisz ostrzejsze smaki, polecam musztardę rosyjską. 

Więcej o: