Więcej przepisów na potrawy świąteczne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie w musztardzie to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole w moim domu. Przepis jest banalny i naprawdę szybki - najdłużej schodzi się z moczeniem płatów śledziowych z soli, ale dla tego smaku zdecydowanie warto poczekać. Połącz dwie musztardy z majonezem, dorzuć kilka drobiazgów, a stworzysz wymarzoną świąteczną (i nie tylko) przystawkę.
Najlepsze śledzie na święta - tylko w sosie musztardowym
Składniki:
- ok. 700 g solonych płatów śledziowych
- 100 g musztardy dijon
- 100 g musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz, szczypta curry lub kurkumy
Sposób wykonania:
- Na samym początku wymocz śledzie z soli. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez ok. 40 minut, a w tym czasie 2 lub 3 razy zmień wodę i spróbuj, czy smak śledzi ci odpowiada. Następnie pokrój je na kawałki i przełóż do miski.
- Do kolejne miski włóż drobno posiekaną cebulę, obie musztardy i majonez. Dodaj także czosnek starty na tarce i przyprawy dokładnie wymieszaj.
- Śledzie wymieszaj z sosem musztardowym i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej do lodówki. Smaki muszą się odpowiednio przegryźć. Po ok. 10-12 godzinach będą już idealne do jedzenia.
To od ciebie zależy, jak ostre będą twoje śledzie w sosie musztardowym. Ja zazwyczaj używam średnioostrej musztardy dijon, ale bywa, że dodaję także musztardę czeską lub miodową. Jeśli jednak lubisz ostrzejsze smaki, polecam musztardę rosyjską.