Nie ma Bożego Narodzenia bez stołu uginającego się od wybornych smakołyków i tradycyjnych dań. Najczęściej w polskich domach szykuje się fikuśne sałatki, śledziki i rozmaite wypieki. Nie obejdzie się także bez ryb, a szczególnie bez tej po grecku, czyli filetów zanurzonych w solidnej porcji duszonych warzyw.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Z taką rybą po grecku nie może konkurować żaden świąteczny specjał
Na wigilijnym stole królują wegetariańskie posiłki. Pierwsze danie to zazwyczaj tradycyjny barszcz z uszkami, później zajadamy się natomiast pierogami, krokietami, kapustą i wspaniałym kompotem z suszu. Wśród rybnych specjałów nie może zabraknąć jednak ryby po grecku, a szczególnie tej naszego autorstwa. Filety w anturażu duszonych warzyw wypadają wprost obłędnie - każdy kawałek rozpływa się w ustach, a i sama prezencja jest niczego sobie.
Jak zatem przygotować najlepszą rybę po grecku? Zaczynamy od składników, które muszą być wysokie jakościowo Świeże filety to podstawa - polecamy wykorzystać np. dorsza, mintaja lub morszczuka. Późniejszy etap to smażenie, a na koniec przekładanie mięsa duszonymi warzywami. Taki duet nie może się nie udać!
Mistrzowska ryba po grecku. Te składniki to podstawa
Składniki:
- 1 kg filetów dorsza lub morszczuka,
- około 70 g mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Duszone warzywa:
- 500 g marchewki,
- 300 g korzenia pietruszki,
- kawałek pora,
- 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- woda po podlania warzyw,
- 1/5 szklanki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ryby. Filety dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, oczyść z ewentualnych ości, pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dopraw i obtocz w mące.
- Rybę smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, powinna ładnie się przypiec na złoto. Filety odsącz z tłuszczu i odłóż na talerz.
- Teraz pora na naszą warzywną pierzynkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pora. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodaj starte na grubych oczkach, marchewki i pietruszki. To także pora, by dodać ziele, liście laurowe, paprykę oraz sól.
- Warzywa podlej wodą i duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut pod przykryciem.
- Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Składniki zamieszaj i jeszcze chwile pozostaw na ogniu.
- Do naczynia w którym planujesz podać rybę, umieść część duszonych warzyw. Na kolorową pierzynkę przełóż teraz podsmażoną rybę. Wierzch pokryj pozostałą częścią warzyw i gotowe! Całość można dodatkowo przybrać świeżą zieleniną. Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl