Najlepsza ryba po grecku to ta domowej roboty. Nie obejdzie się bez solidnej porcji duszonych warzyw

Usmaż filety i zatop je w warzywnym puchu. To przepis na najlepszą rybę po grecku. Brzmi banalnie, prawda? Przygotowanie także nie jest wymagające, za to smak... każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach.

Nie ma Bożego Narodzenia bez stołu uginającego się od wybornych smakołyków i tradycyjnych dań. Najczęściej w polskich domach szykuje się fikuśne sałatki, śledziki i rozmaite wypieki. Nie obejdzie się także bez ryb, a szczególnie bez tej po grecku, czyli filetów zanurzonych w solidnej porcji duszonych warzyw. 

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Z taką rybą po grecku nie może konkurować żaden świąteczny specjał 

Na wigilijnym stole królują wegetariańskie posiłki. Pierwsze danie to zazwyczaj tradycyjny barszcz z uszkami, później zajadamy się natomiast pierogami, krokietami, kapustą i wspaniałym kompotem z suszu. Wśród rybnych specjałów nie może zabraknąć jednak ryby po grecku, a szczególnie tej naszego autorstwa. Filety w anturażu duszonych warzyw wypadają wprost obłędnie - każdy kawałek rozpływa się w ustach, a i sama prezencja jest niczego sobie. 

Jak zatem przygotować najlepszą rybę po grecku? Zaczynamy od składników, które muszą być wysokie jakościowo Świeże filety to podstawa - polecamy wykorzystać np. dorsza, mintaja lub morszczuka. Późniejszy etap to smażenie, a na koniec przekładanie mięsa duszonymi warzywami. Taki duet nie może się nie udać!

Mistrzowska ryba po grecku. Te składniki to podstawa

Składniki: 

  • 1 kg filetów dorsza lub morszczuka,
  • około 70 g mąki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia. 

Duszone warzywa: 

  • 500 g marchewki,
  • 300 g korzenia pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • woda po podlania warzyw,
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Filety dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, oczyść z ewentualnych ości, pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dopraw i obtocz w mące. 
  2. Rybę smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, powinna ładnie się przypiec na złoto. Filety odsącz z tłuszczu i odłóż na talerz. 
  3. Teraz pora na naszą warzywną pierzynkę. 
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż pora. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodaj starte na grubych oczkach, marchewki i pietruszki. To także pora, by dodać ziele, liście laurowe, paprykę oraz sól. 
  5. Warzywa podlej wodą i duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. 
  6. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Składniki zamieszaj i jeszcze chwile pozostaw na ogniu. 
  7. Do naczynia w którym planujesz podać rybę, umieść część duszonych warzyw. Na kolorową pierzynkę przełóż teraz podsmażoną rybę. Wierzch pokryj pozostałą częścią warzyw i gotowe! Całość można dodatkowo przybrać świeżą zieleniną. Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA